Аралско море: Тъжната история на едно изгубено богатство

 

Аралско море е голямо безотточно езеро в Централна Азия, разположено между Казахстан на север и Каракалпакстан (автономен район в Узбекистан) на юг. Езерото е образувано от водите, получени при топенето на алпийските ледници, които изтичат към голямата Аралска падина. Името му се превежда като "море от острови", тъй като някога в него е имало над 1500 острова на хектар. Допреди няколко десетилетия  Аралско море се счита за четвъртият по големина безотточен басейн в света, но от средата на ХХ век то започва да се свива, тъй като водата от вливащите се в него реки, най-вече Амударя и Сърдаря, са отклонени за напояване.

аралско море     аралско море
аралско море     аралско море
аралско море     аралско море

Снимки на Аралско море, на които се вижда как в периода между 1960 и 2000 година то е свило площта си няколко пъти.

аралско море

В историята на Аралско море и преди за се наблюдавали съществени колебания в нивото, за което свидетелстват намерените остатъци от дървета, растели по дъното на морето. От началото на 19 век обаче, когато са започнали систематичните наблюдения на нивото на езерото, не са наблюдавани колебания. Как обаче от четвъртия по големина безотточен воден резервоар на земята, то се превръща в обект на най-тежкото природно бедствие, причинено досега от човека (според ООН)?

аралско море

Тъжната история на Аралско море обаче започва през 30-те години на миналия век, когато съветските власти започват мащабно строителство на напоителни канали и налагат масово отглеждане на памук, въпреки че регионът е твърде сух за тази дейност. Без да се направи сметка за последиците от нарушаване на екологичното равновесие, се създава поминък - памукопроизводство, с който и до днес е свързана съдбата на населението в две държави - Казахстан и Узбекистан. Заради тази промяна в земеделието, нуждите от вода за селското стопанство в региона нарастват от 60 до 120 км³ годишно, поради което 90% от водното течение на близките реки започва да бъде отклонявано за напояване. По тази причина в момента количеството вода, захранващо езерото е намаляло от 60 до 5 km3 вода годишно, поради което нивото на водния басейн се понижава с цели 20 до 80—90 см/годишно.

аралско море

Според изчисленията, от 1960 година досега Аралско море е намаляло с 40%, оставяйки зад себе си 26 000 кв. км солена и безплодна пустиня. Пресъхването на Аралско море се отразява силно и на климата в региона, който е станал по-континентален, с по-сухо и горещо лято, и по-студена и продължителна зима. От друга страна ветровете в солената пустиня разнасят прашни облаци към близките райони – така големи територии от Аралската падина биват замърсени със 100 000 тона морска сол, пестициди, химикали и пясък от пресъхналите части на морското дъно. От 2003 година насам, скоростта на свиване на южното езеро на Аралско море се увеличава над предсказаните от учените стойности. То има няколко специфични особености, които правят екологичната катастрофа още по-сериозна – най-дълбоките части на езерото водата е по-солена от тази на повърхността, като двете нива не се смесват. Поради тази причина се нагрява само горният слой и това причинява по-интензивно изпарение на водата. Според статистиките в момента, югозападните части на Аралско море мога да просъществуват още 50- 125 години.

аралско море

аралско море

аралско море

Бързо намаляващото ниво на водата обаче не е единственият проблем на Аралско море – заради промишлеността в региона то е силно замърсено. Освен това на вече несъществуващия остров Возрождения се е намирала съветска база, в която са правени множество опити с биологично оръжие (например антракс), което всъщност е и основната причина за замърсяването на езерото. Така, освен поминъка на хората в региона, под риск е поставено и тяхното здраве - заради високата концентрация на сол и химикали в реките и подпочвените води, драстично се повишава честотата на стомашни и чернодробни болести, рак на гушата и дефекти при раждането.  Всъщност тази екологична катастрофа не е била кой знае колко голяма изненада за съветските специалисти, като те дори са очаквали това да се случи още по-рано. Във времето на СССР обаче, никой не смее да критикува приетите от Политбюро планове, дори те да застрашават природата, климата и здравето на хората в региона.

аралско море

През 40-те години на 20-ти век риболовът е бил поминък за над 60 000 човека в района на езерото. В резултат на рязкото намаляване на притока на прясна вода обаче солеността на Аралско море бързо се повишава, което довежда до измирането на много видове флора и фауна, приспособени за живот във вода с по-ниска соленост. Поради тази причина се закрива риболовната промишленост, както и няколко пристанища на бившия вече бряг на езерото - град Муйнак, който някога се е намирал на южния бряг на водния басейн, сега е разположен дълбоко в сушата, на 50 км. от сегашния бряг.

аралско море

Повечето специалисти могат да предложат ефективно решение за това как да се възстанови нивото на морето и да се върне назад процесът. Счита се, че една от възможностите е бивш съветски проект, според който е трябвало да се обърне течението на сибирските реки на юг. През 2005 година Казахстан построява дългата 13 километра Кокаралската стена, която отделя така образуваното Малко море от Голямото, благодарение на която водите на река Сърдаря се събират в Малкото море, като по този начин нивото му нараства (водите му са само на 25 километра от Аралск), а солеността му намалява. По-голям обаче е проблемът на другия край на езерото, откъм страната на Узбекистан, където процесът на пресъхване е най-активен, а водите на река Амударя изчезват в пустинята още преди да достигнат новите брегове на Аралско море.

аралско море

аралско море

Дългата 13 километра дига Кок-Арал е част от по-голям проект на стойност 86 млн. долара, който трябва да бъде завършен тази година. От изграждането на дигата през 2005 г. досега водите на басейна са се увеличили и вече са само на 25 км от Аралск. Преди това те са били на цели 100.

Ето и няколко факти в цифри за Аралско море:
- през 1960 година има само едно езеро и то е с площ 68 000 кв. км.;
- през 1998 година (38 години по-късно) вече са образувани 2 езера, а площта на цялото Аралско море е намаляла до 28 687 кв. км.;
- само 6 години по-късно, през 2004 година, вече са се образували 3 отделни езера, чиято обща площ е само 17 160 кв. км., почти 4 пъти по-малка от тази преди екологичната катастрофа;
- счита се, че тази година третото езеро, разположено в най-югоизточната част на басейна, е пресъхнало напълно;
- най-голямата дълбочина на Аралско море е измерена през 1989 година – 31 метра.


аралско море
Аралско море, погледнато от космоса, август 1985 година.


аралско море
Сравнение на състоянието на Малкото море преди (долу) и след (горе) построяването на Кокаралската стена.


аралско море
Бившe пристанище в град Арал, Казакстан.


аралско море
Сателитните снимки на Аралско море, които могат да бъдат използвани като урок за човечеството за това колко бързо могат да изчезнат цели екосистеми.

Коментари

 

от: nu6a51
изпратено преди: 7 години

С природата шега не бива.
изпратено преди: 6 години

"Езерото е образувано от водите, получени при топенето на алпийските ледници, които изтичат към голямата Аралска падина."
Кви алпийски ледници,било е част от черно море.

Добави твоето мнение

рекламаАвтор

 


Изпрати съобщение
Направи приятел

tao

Теми (916)

Албуми (8)

Видео (4)

Приятели (35)

Тагове