По стъпките на... Христофор Колумб

 

Христофор Колумб е роден през 1451 г. в Генуа, Италия. Още много млад той има възможност да поживее в Лисабон, където успява да събере ценни сведения за мореплаването в Атлантическия океан, за ветровете и теченията. Едва навършил 30, Колумб вече можел да се счита за опитен мореплавател, тъй като е пропътувал почти всички по-важни маршрути, познати на европейските моряци по това време – Средиземно море и Атлантическото крайбрежие на Европа и Африка.

христофор колумб
Портрет на Христофор Колубм, нарисуван след смъртта му от
Sebastiano del Piombo.

Колумб вярвал, че Земята е сферична и че може да достигне до Далечния изток, пътувайки само в посока запад. Като се базира на античните доказателства за сферичната форма на Земята, той съставя проект за най-кратък морски път от Европа до Индия. Целта е била да се спести заобикалянето на Африка и по този начин да се улесни търговията с така ценните стоки от азиатския континент (основно на подправките, които тогава са с много висока цена).

христофор колумб

"Картата на Колумб", рисувана през 1490 г. в работилницата на Христофор Колумб и брат му Бартоломео.


христофор колумб

Бележките на Колумб върху латинското издание на книгата "Пътешествията на Марко Поло".


При преследване на тази идея, мореплавателят прави четири големи експедиции, всички те по указ на испанския крал. Официално Америка е открита още по време на първата експедиция, която се провежда през 1492-1493 г. с корабите "Санта Мария", "Пинта" и "Ниня" и екипаж от 90 човека. Те които тръгват на 3 август 1492 г. от Канарските острови, пресичат Атлантическия океан в субтропичния пояс и достигат до остров Сан Салвадор от Бахамския архипелаг. Там, на 12 октомври 1492 г., Колумб акостира на брега и това става официалната дата на откриването на Америка от европейци. Първият бряг на Новия свят, видян от Колумб, е днешният о. Уотлинг, най-източният от Бахамския архипелаг, който бива кръстен Сан Салвадор от мореплавателя. По-късно експедицията посещава няколко острови от Бахамския архипелаг и изследва част от североизточното крайбрежие на остров Куба. Заради произшествие с един от корабите се налага Колумб да се върне в Испания.

христофор колумб

Първата експедиция.

христофор колумб

Местоположение на остров Сан Салвадор (Уотлинг). (Снимка: Google Maps)

 

христофор колумб

Колумб пред испанската кралица.

христофор колумб

Мореплавателят сплашва местното индианско население, предсказвайки лунно затъмнение.


През 1498- 1500 г. се провежда третата експедиция отвъд океана, като този път се поставя началото на опознаването на Южна Америка. Едва тогава Колумб достига континенталната част на Америка. Първото място там, което корабите на Колумб достигат, е остров Тринидат, откъдето те достигат устието на река Ориноко и полуостров Пария. След края на четвъртата експедиция, която изследва Хондурас, Никарагуа, Коста Рика и Панама, Колумб се завръща окончателно в Испания (на 7 ноември 1504 г.), където умира на 20 май 1506 г. До края на живота си изследователят вярва, че е осъществил мечтата си да открие път към Индия, без да си даде сметка какви са мащабите на новото откритие. Друг интересен факт за мореплавателя е, че той всъщност той никога не стъпва на територията на днешните Съединени щати.

христофор колумб

Третата експедиция.

христофор колумб

Четвъртата експедиция.

христофор колумб

христофор колумб

христофор колумб

Въпреки че се счита за откривател на Америка, има множество спорове дали това наистина е така или просто неговото откритие остава единственото доказано такова. Има теории, че новите земи са били открити далеч по-рано от викингите, от римляните, дори от китайците. От гледна точка на колонизираното местно население обаче, официалният откривател Христофор Колумб е по-скоро инквизитор – той и останалите европейци донесли на коренното население нови болести, започнали да колонизират земите им и постепенно погубили немалко от древните цивилизации на континента.

христофор колумб

Друг портрет на мореплавателя, рисуван от художника Ridolfo Ghirlandaio, отново е правен посмъртно. Всъщност автентични портрети на Христофор Колумб не съществуват или поне не са известни такива.

христофор колумб


христофор колумб

Статуята на Христофор Колумб в Ню Йорк.
Снимки: Google Maps и Wikipedia

По време на експедициите си, Колумб открива за европейския свят тютюна и каучука, и се счита за първия европеец, усетил вкуса на ванилията. Според една от легендите, барбекюто също е едно от нещата, които Европа научава от местното индианско население - местните наричали този начин на готвене "барбакоа".

Коментари

 


Добави твоето мнение


Други теми за Северна и Южна Америка

 

Пътуването - без билет.   Маршрутът - от Роки Маунтийнс в Канада  до Калифорния и Мексико. Роки Маунтийнс   Монумент на пеперудата монарх в Lover's Point Park в град Пасифик Груув, Калифорния - просто едно от местата, където мигрират.       Пътешествениците - пеперудите монарх.     Причината - негово величестви животът   За...
Прочетен: 4883 Коментари: 0

рекламаАвтор

 


Изпрати съобщение
Направи приятел

tao

Теми (916)

Албуми (8)

Видео (4)

Приятели (35)

Тагове