Царството на бенгалския тигър

 

Спотайвайки се в сенките, изплувайки от дълбините на тъмните води, докато дебне жертвата си, безспорно най-големият и най- изкусният ловец на планетата-кралският бенгалски тигър с право се разхожда из тези земи като пълновластен господар. Става въпрос за митичната бенгалска джунгла, разбира се.


Обгърнат в мистерия, защитен благодарение на плътната си, непроходима растителност, от намесата на човешките ръце и дом на едни от най-екзотичните представители на дивата природа на планетата,  Сундарбан, който се намира на територията на Индия и Бангладеш, е най-голямата екосистема от мангрови гори в света.С приблизителна възраст от около 200 години, Сундарбан някога е покривал обща площ от 16, 700 кв. км., а днес се разпростира едва на 4, 143 кв.км. Намиращата се  на територията на Западна Бенгалия в Индия и Бангладеш, мангровата гора води началото си от делтата на река Ганг. Този регион се смята за един от най-плодородните и се използва за земеделски цели, благодарение на това, че вътрешността на делтата остава защитена от морето.
Дори и през колониалната епоха Сундарбан е защитена територия, а днес е част от списъка на ЮНЕСКО.  Само един бегъл поглед над тези непристъпни гори е достатъчен, за да разберете защо  се радват на подобен статут.

Делтата се състои от сладководни блата и район с мангрови гори, които продължават навътре към морето. И това е не само най-големият екорегион от този вид в света, но и една от най-посещаваните туристически атракции в света.

 Богатството на дивата природа тук е несравнимо: като се започне от крокодилите, еднорогите  носорози, мине се през акулите и сладководните делфини, многото различни видове хищни птици, изобилието от риби, костенурки, яванския носорог, барасингата и разбира се, бенгалския тигър.

 


За съжаление, Сундарбан не остава незасегнат от екологични проблеми: много от обитателите му са изчезващи видове, а броят на представителите на кралския бенгалски тигър се е снижил едва на 500. Отчасти причината за тези проблеми произтичат от пренаселеността на Бенгладеш и проблемите с изхранването на населението.


На територията на Индия се полагат значителни усилия за опазването на мангровите гори, а тъй като тигърът се смята за свещено животни се правят опити за възстановяване на популацията на бенгалския тигър.С повече от 334 растителни вида, описани през 1904 г., гъстата и непроходима джунгла и досега продължава да бъде неизследвана. Макар и да звучи невероятно тези магични гори са съхранили своя автентичен вид въпреки хода на времето. С изобилието от каверни и притоци, които изчезват в пищната зеленина инезабравимите гледки на залязващото слънце над река Ганг, Сундарбан е земя, която най-точно може да бъде описана с пламъка в очите на бенгалския тигър дебнещ своята жертва: дива, първична, истинска,неподправена. 100% природа в най-чистия й вид.

Коментари

 


Добави твоето мнение

рекламаАвтор

 


Изпрати съобщение
Направи приятел

tao

Теми (916)

Албуми (8)

Видео (4)

Приятели (35)

Тагове