Най-странните фестивали по света

 

Всеки има нужда от време на време да забрави за задълженията и работата, напълно да се отпусне и да се забавлява от сърце. Оказва се, че по света има няколко фестивала, където човек може да не просто да се забавлява, а да лудува на воля и при това без да се чувства неудобно, защото всички около него правят точно същото.

Ла Томатина -ИспанияВсяка година хиляди хора се събират във Валенсия, за да се позабавляват като малки деца в бой с домати. В последната сряда на август улиците се изпълват с хора, които се замерят с домати.. Няма никакво обяснение как е възниканaл този фестивал, но в случай, че ви се прииска да станете част от доматената вакханалия, е по-добре да спазите дрес кода на фестивала- най-старите дрехи, които имате, и защитни очила. Ла Томатина не е обаче само бой с домати. Това е едноседмичен фестивал, който включва изобилие от храна, музика, много смях и фойерверки.
Лой Кратонг - Самут Пракан, Тайланд

Фестивалът Лой Кратонг се провежда в края на всяка година в чест на Богинята на водата. При пълнолуние през 12-месец от тайландския календар ( обикновено това е през ноември по стандартния календар) жителите на града се събират, за да пуснат саловете Лой Кратонг по реката. Саловете са малки като размери и са направени от парченца от стволовете на банановите дръвчета. След това те биват украсени с разпънати бананови листа, свещи, ароматни пръчици и всичко, което може да се сметне за достоен подарък на богинята. По време на фестивала се провеждат няколко състезания за награждаване на най-големите салове, а също и на най-красивите. По време на празниците има много храна, забавление и фойерверки, а гледката на хилядите малки салове Лой Кратонг, плаващи в реката, е наистина незабравима .
Фестивалът на извънземните -Розуел, Ню Мексико


Всяка година през юли месец в Ню Мексико се провежда фестивалът в чест на жителите на други планети. Той включва множество събития, свързани с информиране гостите на фестивала за съществуването на алтернативни форми на живот. Новодошлите в Розуел се оказват заобиколени от хора, които искрено вярват в съществуването на живи създания извън нашата планета. Освен, че ще споделят с вас всичко, което знаят за инопланетяните, ще имате шанс да участвате в истинско преследване с извънземни. Дори и да не вярвате, облечете си костюма и се забавлявайте заедно с другите.


Денят на слона, Тайланд

Денят на слона в Тайланд е национален празник. Обявен е за такъв от правителството през месец май 1998 г. и се чества всяка година на 13 март. Тъй като слоновете са националното животно на страната, те са силно ценени и уважавани. До края на миналия век броят на слоновете, живеещи в Тайланд е около 100,000. За съжаление, сега те са около 3, 000- 4, 000. Много от тях са притежание на отделни граждани, а други живеят в националните паркове на Тайланд. По време на фестивала слоновете са почитани с церемония, при която се угощават с бананови дървета, плодове и захарна тръстика. Ако се окажете в Тайланд по време на фестивала, добре е да се отбиете в Консервационния център на слона в Лампанг. Популярна дестинация за туристи, центърът е също така дом на единствена болница за слонове в света.
Огненият фестивал, Шетландски островиУп Хели Аа е всъщност името на най-големия огнен фестивал в Европа. В последния вторник на януари, целият град Леруик в Шетланд, избухва в пламъци - при това буквално. Ако се включите в Уп Хели Аа, ще можете да вземете участие в най-големия огън на открито, който сте виждали в живота си, а също и да танцувате сред зрелищните огнени пламъци. Фестивалът трае само едно денонощие, но подготовката му отнема цяла година. За водач на фестивала се смята Guizer Jarl , който е облечен в дрехи от Скандинавските саги. Фестивалът е с подчертано ритуален характер, при който Jarl посещава своя обречен кораб преди той да бъде изгорен. Подгответе се за вечер, в която има много песни, танци и други забавления. Хубавата новина е, че и на другия ден купонът продължава, тъй като тогава е националния празник на Шетландските острови.Търкаляне на сирене, Купърс Хил, Глоучестър, Англия.Всяка година хора от цяла Англия се събират в Купърс Хил, за да участват в състезанието по търкаляне на пита сирене. Състезанието съществува от около стотици години и е част от традиционните ритуали на плодородието, с които се моли за благослов на земята за изобилна реколта. Сиренето се хвърля от върха на хълма и участниците се състезават кой ще бъде първият, който ще успее да го стигне. Самият фестивал е опасно състезание, тъй като Купърс Хил е доста стръмен. Има пет състезания надолу по хълма и четири нагоре, при които всеки участник търкаля пита със сирене. Естествено всяка година има ранени, но това не възпрепятства провеждането на фестивала. Дори и по време на тежки икономически кризи фестивалът пак се е провеждал - просто питите със сирене са били подменяни с дървени.
Коментари

 


Добави твоето мнение


Други теми за Светът

 

Ако мечтаете за топло и екзотично място за ваканцията си, и ако вече сте заделили необходимите средства за нея, остава само да изберете дестинацията и да резервирате билети.Преди да отпътувате обаче ви предстои една не особено приятна част от подготовката, а именно опаковането на багажа. Всеки континент и всяка страна си има определени особености в...
Прочетен: 2908 Коментари: 0
Аржентина предлага огромно разнообразие от туристически атракции и развлечения. Това е страна с неповторимо излъчване през цялата година, но есента и пролетта са най-подходящите сезони да се потопите в нейната атмосфера. Ето кои са някои от местата, които задължително трябва да посетите:Буенос АйресАржентина заема значителна част от територията на ...
Прочетен: 3470 Коментари: 0
Независимо дали заминавате за седмица или за цял месец, приготвянето на багажа за екскурзия или ваканция далеч от дома винаги изисква предварително планиране. Ето няколко полезни идеи за нещата, от които ще имате нужда по време на вашата ваканция: Когато подготвяте багажа си за пътуване, имайте предвид, че e добре да се ограничите само до най-необх...
Прочетен: 2754 Коментари: 0

рекламаАвтор

 


Изпрати съобщение
Направи приятел

tao

Теми (916)

Албуми (8)

Видео (4)

Приятели (35)Снимки за Светът

 

 
 


Тагове