Бяла приказка

 


В северния край на пустинята Чихуахауа се намира, обградената от планинските вериги на планините Сакраменто и Сан Андрес, долина, известна като Басейн "Тулароса". В самото сърце на Тулароса се издига едно от чудесата на света - блестящите бели пясъци на Ню Мексико. Подобни на морски вълни, дюни от гипс покриват площ по-голяма от 300 квадратни мили. Дюните са в постоянно движение и непрекъснато се променят: растящи, издигащи се, после ненадейно потъващи, но винаги настъпващи напред. Бавно, но неуморно, белите пясъци завладяват нови и нови територии. Национален монумент "Бели пясъци"  защитава огромна част от най-големите в света поля от гипсови дюни, заедно с растенията и животните, които са успели да се адаптират към тези условия на живот.

 

Как се е образувало това чудо на природата?

Гипсът рядко се среща във формата на пясък , защото  е разтворим във вода. Дъждът би го отмил и би го отнесъл в морето. Тъй като Басейнът "Тулароса" няма излаз на море, дъждът, който разтваря гипса от планините Сакраменто и Сан Андрес,  се излива в басейна "Тулароса", където или се просмуква в почвата, или образува плитки басейни, които после преъсхват, образувайки кристалната форма на гипса, известна като селенит. По време на последната ледена епоха езерото Отеро покривало голяма част от басейна. Когато то пресъхва, се образува обширна територия, покрита с кристали селенит- Alkali Flat. Друго езеро е езсерото Луцеро, което се намира в югозападната част на басейна и което е най-ниската му точка. При  дъжд то се пълни с вода. Земята на Alkali Flat и  бреговете на езерото Луцеро са покрити със селенит, чиито кристали достигат дължина до 1 метър. Изветрянето и ерозията са разбили тези кристали на малки зрънца пясък, които са били отнесени от силните ветрове от югозапад, образувайки по този начин дюните. Те постоянно променят формата си и бавно се придвижват по посоката на вятъра, завладявайки безкрайните поля на Тулароса. Някои видове растения са се приспособили към тези условия, израствайки бързо, за да не бъдат затрупани от дюните. За разлика от пясъка от кварц, този от гипс не превръща енергията на слънцето в топлина, така че човек може да се разхожда бос по него дори и в най-горещите летни дни. 


Как да се стигне до там: Национален монумент "Бели пясъци" се намира на магистрала 70/82, на 15 мили, западно от Аламогордо и на 52 мили, източно от Лас Крусес. На 100 мили е от Ел Пасо.Работно време: Отворен е за посещения всеки ден от годината с изключение на Коледа. През лятото работното време е : на Туристическия център 08:00- 19:00; Пътят за Дюните 07:00-22:00. През зимата: Туристическият център 08: 00 - 16: 30 и Пътят за Дюните 07:00 до залез слънце.Затваряне на парка: Заради провеждащи се военни опити в близко разположените White Sands Missile Range, понякога се налага паркът да бъде затворен за посещения най- много за два часа. Добре е предварително да се информирате за дните и часовете, когато Белите пясъци са затворени.


Храна и настаняване: На територията на Националния монумент няма изградени места за отдих и настаняване. Най-близките ресторанти и мотели се намират в Аламогордо, на 15 мили на изток. Напитки и закуски могат да се поръчат от магазина за сувенири в Туристическия център( Работно време: 8:30  до 16:30 / Лятото: 8:30 - 18:)


За хора с увреждания: Всички места в Туристическия център и зоната за пикник са достъпни за хора с инвалидни колички, a самите пясъчни дюни са проходими до известна степен за хора с инвалидни колички.


Пикник и лагеруване:
Местата за пикник с маси със заслон са разположени в края на Пътя за дюните. Помнете, че трябва да си носите вода, тъй като наблизо няма никакви водоизточници.

Пътят за дюните

Първата ви спирка от посещението в парка е Туристическият център, който включва музей, информационно бюро, магазин за сувенири и стаи за почивка.Дългият осем мили, живописен път започва от Туристическия център и отвежда до пясъчните дюни. Крайпътни табели разказват за произхода на белите пясъци. Няколкото зони за паркиране по протежение на пътя дават възможност на посетителите да спрат и да се разходят из белите пясъци. Тези, които искат да се разходят из парка пеш, могат да тръгнат по естествено образувалата се пътека сред белите пясъци (Big Dune Trail).  От брошурите, които ще намерите в началото на пътеката, ще научите за растенията и животните, които живеят в земите на белите пясъци.


Коментари

 

от: andji
изпратено преди: 9 години

mnogo e krasivo

Добави твоето мнение


Други теми за САЩ

 

Национален парк "Гранд Тетън" се намира в северозападната част на щата Уайоминг и се простира на площ от около 130,000 хектара. При основаването си през 1929 г. той е обхващал само основните върхове на планинска верига Тетън и шест ледникови езера в полите на планината. В следващите десетилетия паркът се разширил до сегашните си размери и вече вклю...
Прочетен: 1814 Коментари: 0
10 американски щата, които привличат най-много чуждестранни туристи – първа част6. ТексасЩатът има над 25 милиона жители и предлага страхотна храна и нощни забавления. Освен това е истинска мека на футбола. Срещите на гимназиалните отбори привличат хиляди фенове. Но независимо дали чуждестранните туристите са почитатели на спорта или не, преживяван...
Прочетен: 3116 Коментари: 0
Невъзможно е чуждестранните туристи да разгледат необятна страна като САЩ по време на едно-единствено пътуване. Независимо от кое крайбрежие ще започне ваканцията им, със сигурност различните типове хора ще открият нещо интересно. Следните 10 американски щата са най-посещавани от чужденци.1. Ню ЙоркВъпреки че щатът не се радва на хубаво време през ...
Прочетен: 2929 Коментари: 0

рекламаАвтор

 


Изпрати съобщение
Направи приятел

tao

Теми (916)

Албуми (8)

Видео (4)

Приятели (35)Снимки за САЩ

 

 
 
Видео за САЩ

  


Тагове