На гости на догоните

 

Догоните са етническа общност, населяваща предимно района на Бандиагара и Доуенца в Мали, Западна Африка. Областта се състои от три различни в топографско отношение региона: равнинен, скалист и плато. Разпръснати из тази обширна територия, популацията на догоните, която възлиза на около 300 000 души, е съсредоточена най-вече по протежението на 200 -километровия Бандиагарски склон. Той се простира от югозапад на североизток, приблизително успоредно на река Нигер и достига на височина около 600 м.. От склона се открива уникална гледка към догонските селища , които са накацали по повърхността му. Има приблизително около 700 догонски села, повечето от които с по-малко от 500 жители.

Догоните

ДогонитеТочният произход на догоните, подобно на много други древни култури, трудно може да бъде определен. Като източници могат да бъдат ползвани единствено устните предания, които се различават според това кой догонски клан бива разпитан, и направените археологически разкопки. Поради неточността и непълнотата на тези сведения има няколко различни версии на митовете за произхода на Догоните, както и различни сведения за това как те са се заселили от родните си земи в Бандиагара. Местните хора  наричат себе си Догон или Догом, но в по-старите исторически източници те са споменавани като Хабе, което на езика Фулбе ще рече "чужденец" или "езичник". Определени теории навеждат на мисълта за вероятен египетски произход. Смята се, че след като са живели в района на Либия,  те са мигрирали някъде към териториите на Буркина Фасо, Гвинея и Мавритания (различните източници посочват различни места за това преместване).Около 1490 г. сл. н.е. заради нахлуващи племена или заради сушата те се заселили на територията на Бандиагарския склон в централно Мали. Направени проучвания с въглероден анализ по тези земи свидетелстват, че те са били обитавани от хора преди идването на догоните. Това била цивилизацията Толой в периода между 3 и 2 век пр. н.е.  и цивилизацията Телем в периода от 11 -15 век сл. н.е..Най-ранните проучвания на културата на догоните са проведени през 1903 г.  от Louis Desplagnes- лейтенант от френската армия. Първите учени, които сериозно започват да се занимават с изследването на догоните, са френските антрополози Гриол и Далтейрен, които за пръв път установяват контакти с догоните през 1931 г. и в следващите 30 години продължават усърдно своите изследвания. Те правят детайлни прочувания на ритуалите на догоните и на тяхната символика, както и на космологичните идеи, на които те са израз.

 


ДогонитеРелигиозните вярвания на догоните са сложно преплетени и варират в различните кланове на догонското общество. Религията им се подчинява основно на култа към предците и на духовете, които те срещнали, докато бавно се премествали от мрачните земи на своите предци в Бандиагарския склон. Има три основни култа сред догоните - Awa, Lebe и Binu. Awa  е култът към мъртвите, чиято цел е да бъдат пренаредени духовните сили, които са се установили след смъртта на Номмо - митологичен прародител с огромно значение за догоните. Участниците в култа Awa танцуват с богато украсени и изрисувани маски по време на погребения и на възпоменателни тържества.  Има 78 различни типа ритуални маски и тяхното иконографско послание е далеч отвъд естетиката, която съдържат те, и  то има важно религиозно и философска значение. Основната цел на тези ритуални танци е успешното пътуване на душите на мъртвите до техния вечен дом във фамилните гробници, както и освещаването им. Култът към Lebe- богът на Земята е свързан най-вече със земеделския цикъл и неговият жрец се нарича Хогон. Всяко догонско селище има свое Lebe светилище, в чиито олтари се държат земни късове , за да бъде измолено плодородие. Според вярванията на догоните, бог Лебе посещава жреците хогони всяка нощ, приемайки формата на змия и ближе кожата им, за да ги прочисти и да им даде от своят огнена сила. Хогоните са отговорни за опазване чистотата на почвата, поради което участват в много земеделски церемонии. Култът към Бину е тотемична практика и е сложно обвързана със свещените места за догоните, на които те отдават почит към своите предци, установяват  контакти с духовете им, както и провеждат церемонии за плодородие. Антрополозите установяват, че основните свещени места за догоните са свързани с мита за сътворението на света и божеството Номмо.

Догоните

Догоните

Догоните

Догоните

Бину светилищаНомо бил първото живо същество, създадено от Амма (небесният бог и създател на Вселената) и той съществувал като четири двойки близнаци. Единият от близнаците въстанал срещу установения от Амма ред, в резултат на което нарушил световната хармония. За да пречисти Космоса и да възстанови реда. Ама принесъл в жертва друг от близнаците Номмо, чието тяло било разкъсано на парчета и ги разпръснал из вселената. Така възникнали всички свещени места за култа Binu по земите на догоните. Освен, че пазят частици от тялото на Номмо, светилищата Binu са дом и на духовет на предците, които са живели в митичните времена, когато смъртта не била позната на хората. Духовете Бину се явяват пред своите наследници във вид на животни, които са били закрилници на клана през периода на преместването им  до Бандиагара. Жреците на този култ поддържат светилищата, чиито фасади са украсени с графични знаци и  мистични символи. В тях се извършват кръвни жертвоприношения и дарове от просо, което е основната култура, отглеждана от догоните. Церемониите се осъществяват по времето на засаждането на новата реколта, както и когато  жреците се стремят към установяване на връзка с безсмъртните си предци. По време на подобни ритуали се смята, че се в тях се вселява духа на предците им.

 През късните години на 1940 г. догонските жреци силно заинтригуват френските антрополози, разказвайки им тайните догонски митове за звездата Сириус. Жреците разказвали, че звездата има спътник, който е невидим за човека. Те също така заявяват, че звездата се движи на всеки 50 години по елиптична орбита около Сириус. Но това, което наистина учудва света, е откриването на спътника Сириус- Б, който е фотографиран за пръв път през 1970 г..  Докато хората са предполагали за нейното съществуване още през 1844, тя не е наблюдавана с телескоп преди 1862. Вярванията на Догоните  са на няколко хиляди години. Догонското име на Сириус -Б (По Толо) включва думата за звезда (толо) и (по) -името на най-малкото семе, което било познато на догоните. С това име те описвали малкия размер на звездата или както те казвали - това е най-малкото нещо. Те твърдели също така, че това  е и най тежката звезда, която, пак според техните разбирания,  била бяла).  Догоните смятали, че По е съставена от мистериозен, свръх плътен метал, който се нарича сагала, който според тях е по-тежък от всичкото желязо на света. През 1926 г. западните учени откриват, че тази малка звезда е бяло джудже - вид звезда с много голяма плътност. Освен  за Сириус-Б, догоните имали познания и за пръстените на Сатурн и за четирите основни луни на Юпитер. Те имали четири календара -за слънцето, луната, Сириус и Венера, и отдавна им е било известно, че  планетите обикалят около слънцето. Догоните твърдели, че астрономическите им познания са им дадени от Номмосите-  създания амфибии, пратени от Сириус на Земята, за да помагат на човечеството. Думата номмос идва от догонската дума за "да дадеш на някого да пие" и номмосите още биват наричани Господари на водата, Съветници и Учители.Открити са много артефакти, изобразяващи звездната система, включително и статуя, която е на почти 400 години. Догоните също така разказвали за трета звезда в системата Сириус , която наричали Emme Ya. Около нея обикаля планета, от която някога дошли митичните  Номоси. До днешна дата няма доказателства за съществуването на Emme Ya.

Догоните

 

Митовете на догоните разказват за Номосите, който пристигнали с кораб, преминавайки през огън и гръмотевици и донесли вода на Земята. За номмосите се споменава в устните предания, рисунките и плочите на Догоните, на които има изображения на човекоподобни същества с рибешка кожа по цялото им тяло. Те повече приличат на риби, отколкото на хора и се смята, че живеят във водата. Догоните виждат  в тяхно лице закрилници и духовни пазители. Номмо разпределил тялото си на хората, за да го нахрани с плътта си. От там и името - този, който дал напитка на хората.  Номмо бил разпнат и възкръснал, и в бъдеще отново ще посети земята, този път  в човешки образ. Подобни създания съществуват и в митовете на  други древни цивилизации - Оанес във Вавилон, Еа в Акадия, египетската богиня Исис.Фотографии на светилища в близост до Sangha и Arou-by-Ibi(яйцата от щраус на върха символизират плодородие и чистота)

Коментари

 


Добави твоето мнение


Други теми за Мали

 

Великата Нигер прониква на 1400 км във вътрешността на страната. Водите и съединяват пустинята със саваната и са дали живот на приказни градове като легендарното Томбукту. „Гер-н –Герен”, или Реката на реките. Така туарегите наричат Нигер. Нигер непрекъснато променя цвета си, понякога е бистра и сребриста, понякога кафява от наносите или зелен...
Прочетен: 3816 Коментари: 0
2009-02-10 15:14:30
от: tao
 
1
2
3
4
5
Да отидеш до Тимбукту, звучи почти като да стигнеш до края на света. В миналото малцина са били хората, които отишли там, са се завърнали, за да разкажат. Фразата се е превърнала в идиоматичен израз за отдалечено и затънтено място.  Тимбукту в миналото е бил величествен град на брега на река Нигер, днешно Мали, който стотици години  е процъфтявал, ...
Прочетен: 4050 Коментари: 0

рекламаАвтор

 


Изпрати съобщение
Направи приятел

tao

Теми (916)

Албуми (8)

Видео (4)

Приятели (35)

Тагове