Тадж Махал:Приказка за вечната любов

 


Годината е 1630. По нажежените от силното слънце равнинни поля, в покрайнините на Бурханпур кралицата умирала. Съпругът й водел последна битка в продължителната и изтощителна война срещу Хан Джаханб Лоди. Съвсем скоро главата на изменника щяла да бъде окачена на кол, високо над градските порти. Но на този ден военният успех не донесъл никаква радост на краля, защото любимата му жена била мъртва и той потънал в небивала покруса. Тронната зала останала пуста. Император Шах Джахан не се появил на кралския прозорец, облечен в изящно бродираната си роба, нито седнал с наложниците си в  шатрата с жасмините, за да  се наслаждава на битката със слонове в коритото на реката, както правел обикновено. Той изоставил всичките си задължения и се затворил за осем дни в покоите си. Дни, в които великият император отказвал храна и вино и единствения звук, който министрите, които се събирали около покоите му, чували, били тихи въздишки и продължителен, пропит с печал, стон.
На деветия ден вратите се отворили и за изненада на всички, никой не можел да разпознае в покрусеното лице на Шах Джахан някогашният смел войн и владетел, който сега говорел за смисъла на живота и за желанието си да се откаже от трона и да стане бездомен факир -същият мъж, който само няколко години по-рано обезглавил четирима от братята си, за да си осигури трона. За тази една седмица външността на императора се била изменила до неузнаваемост - гордата осанка се била изпарила, гърбът му се превил, гарваново черната му коса била напълно побеляла, а из залата за аудиенции придворните започнали да си шепнат за нещо, което още повече ги било смутило - илюзия ли било или наистина императорът се бил смалил след смъртта на съпругата си -Мумтаз.


Тадж МахалНестихващата скръб на император Шах  Джахан го подтикнала да наложи траур в цялото кралство. Над цяла Северна Индия паднала тежката  сянка на опечалението и всички популярни музикални и други забавления, носенето на бижута,  ползването на козметика и цветни дрехи били забранени. Нарушителите на тaзи заповед, без значение от възрастта и общественото им положение, от това колко невинни били игрите им, били изправяни пред трибунал. Ако поведението им бивало определено за неуважително към паметта на кралицата, те били екзекутирани. Самият император в съсответствие със собствените си заповеди сменил кралските одежди с бяла роба. Толкова силно бил обсебен от скръб по загубата на своята любима, императорът, че траурът продължил цели десет години. Тези мрачни дни били упоменати в летописите като време, когато самият император бил силно теглен към смъртта, която му отнела най-голямото богатство в живота.
Половин година след кончината на кралицата, тленните й останки били пренесени от Бурхапур в град Агра, южно от Делхи -град, който поколения наред бил център на управляващата династия на Мугалите. Именно в Агра, на по-малко от левга разстояние от императорския палат, тиха градина по брега  на река с върбови дървета била избрана за място, където да бъде издигнат мавзолей в памет на Мумтаз. 

Тадж Махал

Годината е 1631. Мощите на кралицата са положени във временна крипта в пределите на градината. След като били произнесени молитвите за душите на умрелите, започнала работата по изграждането на гробницата, която щяла да стане най-величествения паметник, построен някога от мъж и посветен на жена. Но макар първите копки да започнали през 1631 г., неговата история -според популярната легенда - започва много по-рано, в далечната 1607 г. когато в град Агра се провеждал фестивал на Кралския Базар Меена.

Кралският Базар Меена бил частен пазар, прикрепен към кралския харем, който се бил превърнал в светая  светих за дамите от аристокрацията, където те можели да си купят бои, масла и восъци, необходими за тоалета им. Тези стени никой мъж не смеел да премине, тъй като, ако бъдел заловен, щял да се прости с ръцете или краката си. Изключение се правело само за един или два дни в месеца, когато базарът отварял врати за посещение и се прверъщал в прелъстителна територия на удоволствията. Тогава всеки бил добре дошъл - мъж или жена, благородник или с по-низш произход. Така че,  без значение от ранга си, всеки можел да присъства на  събитията от тези "обърнати" дни. През тези няколко дни, благородните дами и куртизанките се превръщали в продавачки на бижута  на пазара, пазарейки се за цените на стоките и флиртувайки с младите придворни, които се откъсвали от монотонния ритъм на живот в двореца, отдавали се на женското внимание и демонстрирайки остроумие, докато разпитвали за цените в рима. Тогава дори самият император, който бил на седем живота, отдалечен от потока на ежедневния живот, се появявал на Меена Базар и се включвал в пазаренето за цената на стоките, които си e харесал.


Тадж Махал


На един от тези дни на Меена Базар през 1607 г. се появила непозната продавачка на коприна и стъклени огърлици. Името на 15-годишното момиче било Аржуманд Бану Бегам -прелестната дъщеря на премиера. Премиерът Асаф Кхан бил властен и подозрителен мъж, който не търпял никакво неуважение, дори и по време на тези дни от месеца. Единствено, най-високопоставената особа в страната можела да си позволи да флиртува с дъщерята на везира (премиера).
На същия този ден прага на Базара Меена прекрачил красивият принц Хурам -първородният син на императора. Едва на 16 години, той вече имал зад гърба си една война и съчинявал стихове, достойни единствено зa кралския двор. Гласът му бил вълшебен, а калиграфските умения -не по-малко запомнящи се. Освен това той бил добре запознат и с принципите на архитектурата и често бил молен да проектира балкони и складове на своя баща -император Джахангир.  Ако все пак, от време на време, с удоволствие присъствал на екзекуции и мъченията в кралските подземия, особено това, че се любувал да гледа спектакъла от екзекутирането чрез задушаване, то това му било простено -все пак бил принц от династията на Мугалите.

Съпровождан от  фанфарите при пристигането си, принц Хурам започнал да се разхожда от сергия на сергия, разговаряйки с приятели и заглеждайки лицата на дамите, които всеки друг ден били закрити с воал, докато не съзрял Аржуманд, чиято сергия била в един ъглите на пазара. Само след миг, той вече стоял пред нея и я питал за цената на стъклената огърлица, която имитирала диамантена. "Тя е диамантена"- повече от убедено прозвучал отговорът на Аржуманд - "" и струва много, десет хиляди рупии. Повече, отколкото дори един принц може да си позволи да плати."
За миг Хурам останал безмълвен, взирайки се в лицето на младата дама и чудейки се защо никога не бил чувал сред клюките на придворните дами в двореца да се споменава за Аржуманд Бану Бегам . След това, без да промълви и дума, той оставил десет хиляди рупии, взел стъклената огърлица и изчезнал в тълпата, отнасяйки със себе си камъчетата и лика на Аржуманд в сърцето си.
На следващия ден той отправил необичайна и дръзка молба към своя баща - доста смела, защото в онези дни никой не смеел да настоява за брак по любов. Той поискал ръката на Аржуманд Бану, а легендата твърди, че император Джахагир се усмихнал загадъчно, спомняйки си вероятно за своята любов- Нур Джахан, и тихо вдигнал дясната си ръка в знак на съгласие.

Аржуманд била родена през 1592 г. в харема на баща си и израснала там, бивайки възпитана  в духа на традиционното възпитание на дъщерите на аристократите. Била обучена на Корана, а за по-нататъшното й образование се грижили баща и  една още по-видна политическа фигура -леля й -Нур Джахан(която била сестра на баща й), любимата  на императора и най- важната жена в Индия.

Една година след като молбата на Хурам била одобрена, той действително встъпил в брак, само че с персийската принцеса Куандари Бегам. Мюсюлманската религия позволявала мъжът да има до четири жени, а и от всеки уважаващ себе си благородник се очаквало да има няколко наложници, като доказателство за своята платежоспособност и мъжественост. За един принц моногамността била безполезна и неприемлива.
Така изминали цели пет години от първата среща на принц Хурам и Аржумнад преди те да се оженят  на 27 март 1612 г., след като дошъл денят, който астролозите били избрали.
Церемонията според ислямските обичаи, започнала в дома  на булката. В полунощ огромно тържество, което удостоил  с присъствието си самият император, било дадено. Джахангир, чийто живот се въртял главно около лова на антилопи, измъчването на мъже и любовта му към Нур Джахан и който, благодарение на богатия си житейски опит, бил считан за ходеща енциклопедия, отсъдил, че красотата на Аржуманд била безспорна.  За да й засвидетелства почитта си, той я нарекъл Мумтаз Махал "Избраницата на двореца"

От този ден насетне тя и принц Хумар били неразделни. Поетите не спирали да съчиняват стихове, възпявайки красотата, щедростта, благоразумието на Мумтаз. Тя скоро станала съветник в политическите дела на съпруга си, оказвала подкрепа на нуждаещите се- състрадание на страдащите , пари - на нямащите. С една дума, много скоро се превърнала в символа на женските добродетели.
На 4 февруари на трона се изкачил император Шах Джахан , известен до скоро като принц Хурам. Цял месец продължили тържествата по случай коронацията. Легендата разказва, че по време на 19-годишния им брак Мумтаз и Шах Джахан се радвали на безоблачно щастие. Мумтаз родила 14 деца, от които само седем оцелели.

Годината е 1630. Мумтаз отново била бременна и придружава съпруга си по бойните полета в похода му срещу Хан Джаханб Лоби -отстъпник, който бил събрал армия в Декан.
Тадж Махал

През късната пролет на  годината, когато войските на Шах Джахан лагерували в покрайнините на Бурханпур, императорът организирал похода им срещу Джаханб Лоби, когато дошла веста за раждането на 14-тото му дете, но нищо не се споменавало за Мумтаз. Четири часа Шах Джахан чакал нетърпеливо, ни никакви вести не идвали. Пратеникът, който бил изпратен до харема, не се връщал. Императорът пращал втори, трети, но напразно- никой не се завръщал. Свечерило се когато най-после дошла новината, че кралицата е добре, но се чувства изморена и не иска никой да я безпокои през нощта. Четири часа по-късно дошло известие, че кралицата е в много тежко състояние и иска Шах Джахан да отиде при нея. Когато отива в харема, Шах Джахан заварва група от доктори и лечители около леглото на умиращата кралица.  Малко преди слънцето да изгрее кралицата изпаднала в несвяст и недочакала  заранта. Легендата разказва, че преди да умре, Мумтаз Махал поискала от Шах Джахан да изпълни две нейни молби - да няма деца от друга жена и да построи най-величествения мавзолей над нейния гроб. Пак според преданията, Хан Джахан спазил и двете обещания.

Тадж Махал

 

Работата по построяването на Тадж Махал започнала през 1631 г. За цели 22 години 20 000 работника от Индия, Персия, Отоманската империя и Европа участвали в изграждането му. На площ от приблизително 17 хектара земя, била въздигната сграда, която струвала около 32 милиона рупии. За мястото бил избран град Агра, по югозападния бряг на река Ямуна. Макар да не е напълно сигурно, най-често за архитект на величествената постройка се споменава индиецът от персийски произход Устад Ахмад Лахори. Произходът на името все още не изяснен. В превод означава "Короната на двореца" , а мнозина смятат, че името е съкращение от Мумтаз Махал.

 

Тадж Махал


Със своите пресичащи се четири ъгъла, Тадж Махал представлява несрваним осмоъгълник, чиято архитектура е вдъхновена от симетрията на елементите. Петте основни елемента от комплекса, които са известни като Входа, Градината, джамията, "jawab"( буквално означава "отговор", сградата, която е разположена непосредствено срещу джамията) и Гробницата (с неговите четири минарета), всички изградени в стила на архитектурата на Мугалите. 


Тадж Махал

Входът

 

Тадж Махал

Джамията

 


Тадж МахалЦентралното кубе е 58 фута в диаметър и се издига на височина от 213 фута.  То се поддържа от четири допълнителни минарета. Тези грациозни,  изящни минарета са всяко от по 162, 5 фута. Мавзолеят както вътре, така и отвън е декориран чрез инкрустирани със скъпоценни камъни като ахат и яспис цветя и калиграфия. Главните арки с длето са изографисани с пасажи от Корана и гравюри с флорални мотиви, които придават допълнителен чар на магнетичната сграда. Централната куполообразна зала  и прилежащите зали имат много стени и тавани, които впечатляват с декорацията си, изцяло издържана в ислямски стил.


Портата на комплекса е висока 30 метра, като целта е гробницата да не се вижда преди да се мине през портата. Оригиналната врата на портата, която е била отмъкната от индуски войски през XVIII-и век, е била от масивно сребро, като по нея са били наковани 1100 пирона с главички от сребърни монети. Покриващите портата калиграфски надписи изглеждат еднакви по размер, като за целта буквите постепенно са увеличавани отдолу нагоре.

Градината  на комплекса символизира мюсюлманския рай, в който според Корана текат четири реки - от вода, мляко, вино и чист мед. Дърветата, които са били засадени, са били кипариси (символ на смъртта) и плодови дръвчета (символ на живота). В каналите, разделящи градината, са плували пъстри риби, а сред дърветата са били пуснати най-различни птици.

Тадж Махал


Гробницата е разположена върху платформа, висока 6.7 и 95 метра в квадрат, като единственото двойно стълбище води към мавзолея и облицована изцяло в мрамор, а джамията и "отговорът" са напарвени от червен пясъчник.  Четирите минарета са разположени симетрично около гробницата и се смаляват симетрично, за да подсилят внушителността на централното куполообразно минаре.

Тадж Махал

Гробницата


Вътрешността на мавзолея се състои от централна зала с великолепна акустика и четири осмоъгълни зали отстрани - те са били предвидени от Шах Джахан за гробници на членове на императорското семейство, но Аурангзеб пренебрегва волята на баща си. Под залата е разположена крипта (макбара), в която се намират гробовете на Мумтаз Махал и Шах Джахан. В централната зала са разположени копия на гробовете, тъй като е имало традиция да се прави частен и публичен гроб. Гробовете в залата, украсени с полускъпоценни камъни, първоначално са били обградени със сребърен параван, но Аурангзеб го заменя с великолепен мраморен параван. Някои от мозаечните цветчета, украсяващи паравана, са съставени от над 60 детайла и създават илюзия за обемност. Над гробовете гори лампа, чийто огън никога не трябвало да загасва. 


Като монумент, издигнат  в памет на красива жена и на вечната любов, Тадж Махал разкрива прелестите си само пред посетителите, които не се скъпят да удостостоят с вниманието си всеки детайл. Правоъгълната основа на Тадж само по себе си е символ на различните ъгли, от които може да бъде видяна красивата жена. Главният вход е като воала, който закрива женското лице и който трябва да бъде дликатно повдигнат и без припряност при  първата брачна нощ. Кубето е направено от бял мрамор, но гробницата е разположена на фона на реката, което създава магията от цветове, чиито отражения от реката, създават уникланата визия на Тадж Махал. Цветовете се променят през различните часове на деня и през различните сезони. Подобно на истиснки брлиянт, Тадж Махал сияе на лунна светлина, тъй като като инкрустираните скъпоценни камъни отразяват лунната светлина. Тадж Махал е розовеникав рано сутрин, млечно бял -следобед и златист, когато изгрее луната. Тези промени, според запознати, отразявали различните настрорения на жената.

 

Тадж Махал

Тадж Махал

 

Тадж Махал

Мнозина казват за Мугалите, че в началото са създавали сгради като колоси, а са завършили като бижутери. И изобщо много неща са се изприказвали за тази величествена сграда.  Така например, съпругата на един британски офицер, в писмото си до родната Англия, пише : " не знам дали бих могла да преценям сграда като тази, но мога само да изразя какво чувствам. Бих умряла още утре, само за да имам такава над мен." Може би най-известно е това, което е написал Тагор.
"Ти позна Шах Джахан,  живота и младостта , богатството и славата и как всичко това бива безследно отнесено от хода на времето.  И затова единственото, което пожела, бе- да обезсмъртиш скръбта на своето сърце. Нека блясъкът на диамантите, рубините и перлите изчезнат. Нека само тази единствена сълза, наречена Тадж Махал, да блести ярко и незасенчена от времето винаги и завинаги."

 

  


 

Коментари

 


Добави твоето мнение


Други теми за Индия

 

Индия е седмата по големина държава в света. Тя се простира от високите Хималаи до тропическата зеленина на Керала и от свещената река Ганг до пясъците на пустинята Тар. Населението наброява над 1 милиард души и е разделено на 2000 етнически групи, които говорят над 200 различни езика. Индия е страна с невероятно разнообразие от култури, пейзажи, м...
Прочетен: 2682 Коментари: 0
Джайнизмът е религия проповядваща пацифизъм и ненасилие. Според тази религия смисълът на живота се състои в отхвърляне на негативното влияние на кармата, чрез духовно и физическо пречистване. Този процес води до освобождаване и придобиване на вътрешен мир.Само в Индия последователите на джайнизма са 4,2 милиона, а в световен мащаб са между 6 и 12 м...
Прочетен: 2412 Коментари: 0
Индия е една от най-древните съвременни държави. Известна е като страна на несметни богатства и крайна бедност. Въпреки това индийците са едни от най-щастливите хора в света. Ако се чудите защо, може би тези интересни факти ще ви помогнат да разберете.1. Индия не е нападала друга държава през последните 1 000 години от своето съществуване. 2. Индия...
Прочетен: 21475 Коментари: 0

рекламаАвтор

 


Изпрати съобщение
Направи приятел

tao

Теми (916)

Албуми (8)

Видео (4)

Приятели (35)

Тагове