Каньон де Чели

 

Национален монумент "Каньон де Чели" се намира в платото Колорадо, Северна Аризона и включва каньоните - "Каньон де Чели", "Долината на смъртта" и "Монументът". Създаден е през 1931 г и обхваща територия от 84 хил. акра, част, от които е резерват "Навахо". Независимо, че се управлява от американското правителство, земята му е собственост на народа навахо, които продължават да населяват тези земи така, като са го правили от векове. През територията му минават няколко потока, които започват от планината Чуска на изток от Монумента.


 


 

 

Местността е обитавана от 2 500 години, като историческото й развитие е обособено в няколко периода - архаичен, кошничарски, Пуебло, Хопи, Навахо, Дългият път, Дните на търговията. Една от най-забележителните находки на Северна Аризона е Спайдър Рок, която се явява пресечна точка на на Каньон де Чели и Каньон Монумент. Представлява две каменни кули с височина от около 800 стъпки. Местните индианци Навахо разказват, че по-високата от двете кули е дом на жената паяк, която се смята за майката-създателка на света. Каньонът е достъпен за посетители, но само в присъствието на рейнджъра на парка или с местен водач навахо. Има няколко руини, които могат да бъдат видени. В тях ясно са обособени площи за живеене, складове и церемониалани стаи, наричани "кивас". Крепостите са били издигнати в миналото за защита от нашественици. Повечето от посетители идват тук за да разгледат каньона, чиито антични руини могат да видят само от далечно разстояние, отгоре от склоновете на каньона.

Една от забележителностите на Каньон де Чели е руината "Белият дом", построена преди 1 000 години от народа пуебло. Съставена е от две жилища -горно и долно. В миналото стените на долната постройка са стигали на височина основата на горната и са били измазани с бял хоросан.


Коментари

 


Добави твоето мнение

рекламаАвтор

 


Изпрати съобщение
Направи приятел

tao

Теми (916)

Албуми (8)

Видео (4)

Приятели (35)Снимки за САЩ

 

 
 
Видео за САЩ

  


Тагове