Интересни факти за България

 

Предлагаме ви любопитни факти за България, някои от които може би не знаете:

1. България е най-старата страна в Европа, която не е сменяла името си от своето създаване през 681 г.

2. За разлика от другите държави по света, в България хората поклащат глава за "да" и кимват за "не".

3. Популярното българско розово масло се използва за направата на някои от най-известните и скъпи парфюми. Един грам розово масло се произвежда от 1000 розови цвята.

Интересни факти за България

4. На територията на България са открити над 15 000 тракийски гробници, като повечето от тях все още са неизследвани.

5. Златното съкровище, открито във Варненския некропол, е най-старото в света, като датира от 5000 г. пр.Хр. Освен това се смята за най-старото технологично обработено злато в Европа.

Интересни факти за България

6. България е третата страна в Европа с най-ценни археологически находки, открити на територията й. Изпреварват я само Гърция и Италия.

7. Столицата София е единственият голям европейски град, който се намира само на 15 минути от планина. Затова и Витоша е любимо място за разходка на много софиянци.

Интересни факти за България

8. Българите първи започнали да пишат на кирилица. Днес кирилицата се използва както от славянски, така и от неславянски народи. С приемането на България в Европейския съюз тя  става третата официална азбука на ЕС след гръцката и латинската.

9. Различните етнически и религиозни групи в страната съжителстват мирно.

10. Българската армия никога не е губила знаме в битка.

11. София съществува отпреди 7000 години, което я прави един от най-старите градове в Европа.

12. От 1977 г. с изстрелването на "Вояджър 1" и "Вояджър 2" българската народна песен "Излел е Дельо хайдутин" звучи в космоса заедно с най-великите творби на Бах и Моцарт.

13. Първият компютър е създаден от българин. В периода 1937-1942 г. Джон Атанасов, учен от български произход, и Клифърд Бери, американски изобретател, работят към Университета в Айова и създават първия цифров електронен компютър.

14. Първият дигитален ръчен часовник също е създаден от българин. Неговото име е Петър Петров.

15. Безспорно българското кисело мляко е най-доброто в света. Това се дължи на уникалната бактерия Лактобацилус булгарикус, която се използва за направата му и която се среща само в нашата страна.

Интересни факти за България

16. Съществуват солидни исторически сведения, че още от Каменната ера на днешната територия на България се е произвеждало вино. Към момента страната си е спечелила репутация на винопроизводител от световна класа.

17. Всяка година на 1-ви март българите си разменят мартеници. Изработените от червено-бели конци украшения са символ на здраве и щастие.

Интересни факти за България

18. Известният създател на Facebook Марк Зукърбърг има български корени: дядо му се преселил от България в САЩ през 40-те години на миналия век. Самият Зукърбърг, който е кръстен на дядо си Марко, заявява, че се гордее с българския си произход.

Интересни факти за България

Коментари

 

изпратено преди: 3 години

Първото име на днешна София е Сердика – дава го тракийското племе серди, заселило се в района през първото хилядолетие преди Христа... Града, който е петият най-стар в света и първият в Европа е Пловдив. Със 7000 годиша история. Проверете си фактие.

Добави твоето мнение


Други теми за България

 

Най-високият връх в Стара планина – връх Ботев – се издига на 2376 метра надморска височина. Административно се намира в община Карлово, област Пловдив. Близо е до Карлово и Калофер и е част от територията на природен резерват "Джендема". Върхът сменя няколко имена в миналото, докато бъде кръстен на великия български поет и революционер Христо Боте...
Прочетен: 1372 Коментари: 0
Най-голямата запазена до днес възрожденска къща на Балканския полуостров се намира в България, и по-точно в невероятния Мелник. Къщата, известна като Кордопуловата, или Цинцаровата къща, е построена още през 1754 г.  Намира се в североизточната част на град Мелник, точно над църквата "Света Варвара". Построена е за богатата гръцка фамилия Кордопуло...
Прочетен: 1354 Коментари: 0
Знаете ли, че най-голямото съкровище по нашите земи е открито в Разград? През 1971 г. при проучване на руините на древния римски град Абритус ("стръмен") край Разград е открита най-голямата находка от римски монети у нас. Изкопани са 835 солида - древното име на римските монети. Археолозите датират находките и откриват, че повечето монети са и...
Прочетен: 1687 Коментари: 0

рекламаАвтор

 


Изпрати съобщение
Направи приятел

zanzar

Теми (234)

Албуми (1)

Видео (2)

Приятели (3)Снимки за България

 

 
 
Видео за България

  


Тагове