Интересни факти за Големите езера

 

Големите езера са група от 5 големи сладководни басейна в Северна Америка, в близост или на границата между САЩ и Канада. Те са най-голямата група от сладководни езера на Земята, с обща площ на повърхността от 244 106 кв.км. Това се равнява по големина на половин Черно море. Водите на езерата са свързани помежду си с реки и протоци, като са част от отточната система на голямата северноамериканска река Сейнт Лорънс в Атлантическия океан. Най-голямо от тях е Горно езеро, а най-малко е Ери. Големите езера са образувани в края на последния ледников период, преди около 10 000 години.

Интересни факти за Големите езера


Езерата държат 20% от сладката вода на планетата

Може да не ви се вярва, но една пета от сладката вода на планетата се съхранява в петте езера в Северна Америка. Това са езерата Мичиган, Онтарио, Ери, Хюрън и Сюпириър, Горното езеро. Не трябва да се забравя, че общата площ на петте езера е почти като тази на Великобритания, така че този факт всъщност не е толкова изненадващ. Освен това езерата, които са с ледников произход, са доста дълбоки, така че не е чудно, че съхраняват толкова много сладка вода. Що се отнася до Северна Америка, 95% от сладката вода се съдържа в Големите езера.


Езерата били открити от европейците през 17 век

Макар че Америка е открита за европейците още в края на 15 век, на тях им отнело време да достигнат във вътрешността на континента. Езерата били открити чак в началото на 17 век, през 1615 г. Откривател е френският изследовател Самюел дьо Шамплен, който е прочут с направата на първата карта на Канада. Когато открива езерото Хюрън, той му дава име Лак Атигуото. По-късно езерото получава името си заради индианския народ хюрън, които живеели в областта векове преди европейците.

Интересни факти за Големите езера


Само езерото Мичиган се намира изцяло в Съединените американски щати

Макар че езерата са символ на Съединените американски щати, те не се намират изцяло на територията на САЩ, освен Мичигън. Останалите 4 езера преминават границата между Щатите и Канада. Мичигън е второ по обем, но трето по площ от езерата.

Интересни факти за Големите езера


В езерата има повече от 30 хиляди островчета

Не е случайно, че първите европейци, които откриват езерата, ги наричат "сладководни океани". Те са толкова огромни, че в тях има множество островчета. Всъщност те наброяват повече от 30 хиляди в петте езера. Повечето от тях са твърде малки, за да живеят на тях хора, но има и по-големи, например остров Манитулен в езерото Хюрън, на територията на канадския щат Онтарио. Той е най-големият остров в езеро на Земята, а на него живеят повече от 13 000 човека.


Езерата са икономически двигател

В голяма част от езерата можете да се насладите на спокойствие, но в някои части кипи активно движение. Американците и канадците използват езерата за развитието на своите икономики, като докарват около 180 милиарда долара годишно. Рибарите също печелят добре от езерата, по 350 милиона долара годишно, основно от ресурси на риба.

Интересни факти за Големите езера

Интересни факти за Големите езера


Езерата осигуряват питейна вода за 40 милиона човека

Не само държавите разчитат на езерата за своята икономика, но също гражданите на двете държави разчитат на тях за своето ежедневие. Освен че осигуряват работни позиции на повече от 30 милиона човека, езерата осигуряват питейна вода на около 40 милиона човека, от които 8 милиона човека са на територията на Канада. Без езерата двете държави щяха да имат сериозни проблеми с осигуряването на питейна вода за голяма част от населението си.


Общата крайбрежна линия на езерата представлява 45% от обиколката на планетата Земя

Една от най-интересните характеристики на Големите езера е тяхната обща обиколка. Ако се съберат петте крайбрежни линии, заедно те могат да обиколят половината Земя. Това е така, тъй като освен много дълбоки, езерата са доста широки и големи.

Коментари

 


Добави твоето мнение


Други теми за Северна Америка

 

Уникалната индианска култура на местните племена в Северна Америка очарова много хора, още повече, че много от нейните тайни остават скрити за външния свят. Не са много туристическите възможности да надникнете в културата на индианските племена, която е толкова разнообразна, колкото е разнообразна територията на огромния северноамерикански континен...
Прочетен: 5149 Коментари: 0
  Някои от най-интересните изживявания се случват на най-неочаквани места! Много хора смятат, че не биха изкарали добре своята ваканция ако не са отседнали в някой хотел с много звезди на известен остров. Днес ще Ви разкажем за няколко американски острова, които остават встрани от масовия туризъм и определено имат какво да Ви предложат: Бл...
Прочетен: 2985 Коментари: 0
Кой казва, че увеселителните паркове са само за деца? Всъщност всеки един от нас е запазил по нещо детско в себе си. Тогава защо да не удовлетворим това първично желание и да посетим някои от най-страхотните увеселителни паркове в Северна Америка? Тази статия има нещо за любителите на научната фантастика, както и за търсещите силни усещания. Затова...
Прочетен: 4560 Коментари: 0

рекламаАвтор

 


Изпрати съобщение
Направи приятел

Рони

Теми (298)

Албуми (4)

Видео (4)

Приятели (7)Снимки за Канада

 

 
 
Видео за Канада

 

play
 
1
2
3
4
5
   От: Violina Todorova


 


Тагове