10 древни руини на инките

 

 

 

Цивилизацията на инките е една от най-древните и развити цивилизации в историята на двете Америки. Освен това е най-голямата преди пристигането на конкистадорите. Империята на инките се развива във високите части на днешната държава Перу в началото на 13 век. След 1438 г. те започват да разширяват империята си като завземат територията покрай Куско, като създават най-голямата империя в предколумбова Америка. Пристигането на конкистадорите през 16 век слага край на тази сравнително кратко съществувала цивилизация. Днес можете да видите част от това, което са оставили инките, като посетите древните руини във високите части на Южна Америка.


1. Мачу Пикчу

 

10 древни руини на инките

Вероятно най-известната останка от древната цивилизация, която хората познават днес. Открита е за света през 1911 г., след като векове наред е стояла скрита след разпадането на империята на инките. Древният предколумбов град е труднодостъпен, тъй като е скрит в планината, а в областта са били оформени тераси за земеделски култури, които са се напоявали от планински поточета.2. Олантайтамбо

10 древни руини на инките

По време на възхода на империята на инките градът е бил използван за резиденция на император Pachacuti. По-късно, когато конкистадорите нападат империята, крепостта се е трансформирала в зона за защита.3. Чокекирао

10 древни руини на инките

"Златната люлка" се намира между Куско и Апуримак, на повече от 3000 м надморска височина в планината. Изградена е стъпаловидно и се състои от 180 тераси. Заема по-голяма територия от Мачу Пикчу и е изградена в различен стил от прочутата дестинация. До там можете да стигнете само пеша или на кон, като понякога може да пътувате няколко дена.


4. Писак


10 древни руини на инките


Традиция на инките е била да изграждат градовете си в птича или животинска форма. Писак е изграден с формата на яребица, като Pisac на езика кечуа е именно тази птичка. Руините на тази инкска дестинация включват военна база, къщи и религиозни сгради, като гледката от града разкрива свещената за инките долина между планините Салкантай. Градът се ползвал като граничен пункт за пътя, който достигал от империята до дъждовната гора.

 5. Саксайуаман


10 древни руини на инките


Ограден комплекс високо над град Куско, който бил един от най-важните за империята и неин първи столичен град. Градът бил изграден с формата на пума, която била символ на династията. Комплексът се намира на височина повече от 3500 м и е изграден несиметрично, като стените му не са с напълно правилна форма. Инките често изграждали стени от камък, които били толкова добре споени, че между камъните не може да се вкара тънък лист хартия.

 


6. Исла дел Сол


10 древни руини на инките


Островът се намира в южната част на най-високо разположеното езеро в света, езерото Титикака. Територията е скалиста и хълмиста. Според някои от вярванията на инките в древността, това е била първата земя, която се е появила след великия потоп, след като слънцето отново се появило. Те са смятали, че тук се е родил богът на слънцето и затова са изградили няколко религиозни сгради. Една от сградите е изградена като лабиринт, Чикана.

 


7. Лактапата


10 древни руини на инките


Изграден е на надморска височина почти 2900 м, като част от пътеката на инките. Вероятно областта се е ползвала за продукция на храни и съхранение на провизии. Комплексът е изгорял, като причина за това е настъплението на вражеските войски. Инките палят пожара, за да накарат конкистадорите да се откажат. Заради тази тяхна хрумка испанците никога не откриват пътя на инките и градовете по него.

 8. Кориканча


10 древни руини на инките


Постройката се намира в древния столичен град Куско и е била най-важната религиозна сграда по време на възхода на империята. Някога стените и подовите повърхности били покрити със злато, а във вътрешната част имало златни статуи. Както много други древни постройки на инките, тя била ограбена от испанските конкистадори. Тъй като стените били изградени много здраво, земетресенията в областта не са разрушили древните постройки.

 9. Уиняй Уайна


10 древни руини на инките


Построена на хълм недалеч от река Урубамба, системата от стени и постройки от камък е разположена на пътя на инките и вероятно се е използвала като спирка по пътя за Мачу Пикчу. Освен къщи, древните инки са изградили земеделски тераси.

 

 

10. Морай


10 древни руини на инките


Морай е древна инкска лаборатория за земеделски култури, в която вероятно са култивирали растения, така че да се произвежда повече реколта. Тъй като много от градовете на цивилизацията на инките се намират на немалка височина, вероятно са се отглеждали растения, които да са устойчиви на климата. Изградени са били тераси, за да се разучи влиянието на температурите. Най-ниската тераса е изградена ниско, на 150 м, а разликата между температурите достига 15 градуса.

 

 

 

Коментари

 


Добави твоето мнение


Други теми за Южна Америка

 

  Южна Америка е четвъртият по големина континент в света и континентът с най-малко държави - едва дванадесет. Голяма част от континента е заета от Амазонската джунгла, която е най-голямата джунгла в света. Тук се намират и Андите, които пък са най-дългата планинска верига в света ( пресичат целия континент от север на юг) и най-високо разположено...
Прочетен: 11672 Коментари: 0
  Тропическите гори на Амазонка остава една относително неизследвана туристическа дестинация. Тези места са  недостъпни за повечето туристи, но в същото време притежават огромна притегателна сила за пътешественици, които искат да изживеят нещо различно. Ако ще пътувате до тропическите гори на Амазонка трябва да се подготвите за това, което ви очак...
Прочетен: 3439 Коментари: 0

рекламаАвтор

 


Изпрати съобщение
Направи приятел

zanzar

Теми (234)

Албуми (1)

Видео (2)

Приятели (3)

Тагове