7 страни в Южна Америка

 

 

Южна Америка е четвъртият по големина континент в света и континентът с най-малко държави - едва дванадесет. Голяма част от континента е заета от Амазонската джунгла, която е най-голямата джунгла в света. Тук се намират и Андите, които пък са най-дългата планинска верига в света ( пресичат целия континент от север на юг) и най-високо разположеното езеро в света - Титикака. Южна Америка е един доста интересен континент, а днес ще ви разкажем за седем от държавите там:

 

 

Суринам


Столица: Парамарибо

Население: 492 000

 

7 страни в Южна Америка

 

Суринам се отличава от останалите страни в Южна Америка заради това, че е била холандска колония, а не испанска или португалска, каквито са били останалите страни. Това е най-малката суверенна държава на континента и по-голямата част от населението живее в северната й част. Характерна черта за Суринам са нейните реки и значително гъстата дъждовна гора. Повечето посетители се насочват към столицата и крайбрежието. Парамарибо е чудесен микс от холандското колониално влияние от една страна и мултикултурното от друга. Изненадващо космополитен, Парамарибо е страхотна дестинация за любителите на кулинарията, шопинга и купоните. 


Парагвай


Столица: Асунсион

Население: 6.45 милиона

 

7 страни в Южна Америка

 

Парагвай е земя на контрастите. От всички страни в Южна Америка никоя друга не демонстрира толкова добре събраните на едно място богатство и бедност, древно и модерно. Схлупени квартали, сгушени до модерни предградия, скъпи лимузини по улиците до магарета и каруци, древни йезуитски руини, кацнали по скалите над масивни язовирни стени. Парагвай се възстановява с бързо темпо от годините на диктатура и за 2010 бързият й икономически ръст я поставя на второ място в света по този показател. Парагвай не е сред обичайните туристически дестинации, но решилите да я посетят ще намерят приветливи местни хора и гостоприемство. 


Уругвай


Столица: Монтевидео

Население: 3.3 милиона

 

7 страни в Южна Америка

 

Уругвай е една от най-малките държави в Южна Америка и въпреки това може да ви предложи толкова много! Тя е гостоприемна към пътешествениците от много десетилетия насам и разполага с добре изградена инфраструктура. Интересните градове, чистите плажове и огромните размери на пържолите тук са само част от нещата, които ви очакват в Уругвай. От 3.3 милиона, които наричат Уругвай свой дом, 1.8 милиона живеят в столицата Монтевидео. Знаехте ли, че Уругвай е първата страна в света (през 2009 год.), която осигурява лаптоп на всеки ученик? А че е считана за най-зелената и добра за живеене страна на континента? И ние не знаехме, но вече много искаме да посетим това изключително място! Венецуела


Столица: Каракас

Население: 27.2 милиона

 

7 страни в Южна Америка

 

Венецуела е още една от подценяваните южноамерикански държави. Страната е изградила своята икономика с помощта на петрола. По някакъв начин присъствието на масивни крайбрежни платформи не е повлияло значително на тропическата красота на бреговете на Венецуела. Тя разполага с най-дългата плажна ивица на Карибско море и въпреки това плажовете не са пренаселени с туристи, каквито са тези на Карибските острови или по бреговете на Мексико. Навътре в сушата можете да се насладите на най-високия водопад в света (Анхел), върховете на Андите, саваните и тучните дъждовни гори по бреговете на Амазонка. Природата на Венецуела може да предложи доста възможности за приключения и активна почивка на своите посетители, а в градовете са подходящи за онези, които искат да опознаят местната култура и да посетят някой клуб.


 

 Чили


Столица: Сантяго

Население: 15.2 милиона

 

7 страни в Южна Америка

 

Чили е една изключителна земя на контрастите! Често е описвана като „гръбнака“ на Южна Америка, тъй като територията й се простира на около 7000 км по атлантическото крайбрежие на континента. Тук се намира най-сухата пустиня на света, Атакама, но и масивни полета от глетчери! Страната привлича повече туристи от другите южноамерикански държави заради своята изключителна природа – вулкани, езера, дъждовни гори, фиорди, гейзери, термални извори и заснежени планински върхове. Също така ще бъдете очаровани и от топлото посрещане, което ще получите тук.

Гвиана


Столица: Джорджтаун

Население: 753 000

 

7 страни в Южна Америка

 

Гвиана е още една от южноамериканските държави с все още неоткрит потенциал, особено в сферата на екотуризма. Страната е независима едва от 1966 година и все още търси своето място под слънцето след британското управление. Гвиана разполага с разкошно карибско крайбрежие, а столицата притежава доста характерен карибски дух и чудесен нощен живот. Кухнята е особено добра тук – евтина и вкусна, а има и доста добри пазари, на които ще откриете свежа продукция и ръчно изработени предмети. В Гвиана има безкрайни джунгли и изключително богат див живот.
 


Еквадор


Столица: Кито

Население: 15 милиона

 

7 страни в Южна Америка

 

Еквадор е сред по-малките държави в Южна Америка, но може да ви предложи едно от най-незабравимите изживявания. Само за 1 ден можете да преминете от красиви плажове през тропични гори, покрай върховете на Андите, вулкани и глетчерни полета, и да стигнете до река Амазонка. Точката на Земята, в която тя се намира най-близо до Слънцето е именно в Еквадор – върхът на вулкана Чимборасо. В територията на Еквадор се включват и островите Галапагос, едно от най-забележителните места на нашата планета. Всичко това прави Еквадор една страхотна дестинация!

 

 

Коментари

 


Добави твоето мнение


Други теми за Южна Америка

 

    Цивилизацията на инките е една от най-древните и развити цивилизации в историята на двете Америки. Освен това е най-голямата преди пристигането на конкистадорите. Империята на инките се развива във високите части на днешната държава Перу в началото на 13 век. След 1438 г. те започват да разширяват империята си като завземат територията покрай...
Прочетен: 3706 Коментари: 0
  Тропическите гори на Амазонка остава една относително неизследвана туристическа дестинация. Тези места са  недостъпни за повечето туристи, но в същото време притежават огромна притегателна сила за пътешественици, които искат да изживеят нещо различно. Ако ще пътувате до тропическите гори на Амазонка трябва да се подготвите за това, което ви очак...
Прочетен: 3446 Коментари: 0

рекламаАвтор

 


Изпрати съобщение
Направи приятел

Рони

Теми (298)

Албуми (4)

Видео (4)

Приятели (7)

Тагове