Обичаите и традициите на Мексико

 

 

 

Някои мексикански обичаи са добре познати по света и особено на хората, изповядващи католицизма, тъй като много от обичаите в Мексико имат религиозни корени. Тази централноамериканска държава има очарователна и цветна история, от която произтичат и разнообразните външни влияния в мексиканските обичаи. Ето и някои от най-интересните обичаи и традиции в Мексико:


 


Традиционна музика

 

Обичаите и традициите на Мексико

 

Културите на ацтеките, маите и иберийците са оказали своето влияние върху културата на Мексико. Музиката е играла важна роля и когато за около 300 години Мексико е била испанска колония, това разбираемо се е отразило и на музикалната традиция в страната. Традиционната музика е не просто един от обичаите в Мексико, но и придава идентичност на всеки регион в страната, което я превръща в една богата и интересна част от историята. Един от най-популярните и разпознаваеми типове музика е тази на мариачите, която е създадена в Jalisco.
Сватбени традиции

 

Обичаите и традициите на Мексико

 

Една от традициите, които се свързват с мексиканските сватби е тази, при която свещеникът дава 12 златни монети на младоженеца, който след това ги предлага на своята булка. Този мексикански обичай е свързан с Исус Христос и неговите 12 апостола. Той символизира желанието и възможността на младоженеца да се грижи за своята бъдеща жена по време на брака. Друг от сватбените обичаи в Мексико гласи, че кръстниците също са част от брачната церемония, като дават на двойката Библия и молитвена броеница. Те са спонсори на сватбата и покровители на булката и младоженеца.
Чинко Де Майо (Cinco De Mayo)

 

Обичаите и традициите на Мексико

 

Това е една от най-важните дати в мексиканската култура. На този ден се празнува победата на Мексико над Франция през 1862 година в битката при Пуебла. Празненствата помагат на младите да разберат важността на този ден и неговото значение за Мексико. Из цялата страна се организират изложби, на които се представят всякакви изкуства и занаяти. 


Коледа в Мексико

 

Обичаите и традициите на Мексико

 

Коледните обичаи в Мексико остават тясно свързани с католическите корени. La Posada започва на 16-ти декември и се провежда всеки ден до Бъдни вечер. Процесия носи младенеца до сцената с Рождество в местната църква в опит да се пресъздаде търсенето на подслон от Дева Мария и Йосиф във Витлеем. Традиционно се пеят приспивни песни на новородения Исус по време на месата в полунощ, позната като La Misa Del Gallo. Тогава фигурата на Исус се полага в люлката. На 6-ти януари е времето, в което се подаряват подаръци на децата и този ден се нарича Dia de los Reyes (Денят на тримата крале). 


Сиестата

 

Обичаите и традициите на Мексико

 

Сред разнообразните и древни традиции на Мексико са и такива, които или са били забравени, или просто са отминали. Сред втория вид е и популярния обичай, познат като „сиеста“. Магазините се затварят за няколко часа следобед, което позволява на собствениците и служителите да си починат. Макар че все по-забързаният начин на живот в градовете е причина този обичай да отшумява, в селата сиестата е един от старите обичаи, които все още доминират.


 Борбата с бикове

 

Обичаите и традициите на Мексико

 

Макар че борбата с бикове е нелегален спорт в много други държави по света, в Мексико все още се организират такива борби. Това наследство идва от Испания и е една от популярните традиции. Борбите с бикове привличат разнообразни и големи тълпи към арените.


 Пинята

 

Обичаите и традициите на Мексико

 

В днешно време пинятата е позната гледка на много празненства. Този особено приятен мексикански обичай е придобил популярност навсякъде по света. Пинятата може да представлява глинено гърне, което е пълно с плодове, бонбони и сладки, а може и да е направена от хартия – често във формата на магаре. Пинятата има цветни украшения, гирлянди, панделки и закрепено за нея въже. Пинятата се закачва някъде и децата с превръзки на очите се опитват да я счупят, за да съберат лакомствата, които са скрити вътре. Доста възрастни също не биха отказали шанса да се позабавляват!

 

 

 

Коментари

 


Добави твоето мнение


Други теми за Мексико

 

Мексико е популярна и интересна дестинация, предлагаща разнообразни възможности за приключения и вълнуващи изживявания. В първата част вече научихте защо е добре да не пиете чешмяна вода и защо е важно да внимавате къде се разхождате вечер. Ето и още малко информация за Мексико, която без съмнение ще ви бъде полезна:6. Мексико е истински рай за люб...
Прочетен: 1770 Коментари: 0
Мексико е страна, която се радва на много слънчеви дни, кристално сини, топли води и богата гама забележителности и атракции. Ето защо не е никак случайно, че е една от най-атрактивните дестинации за туристи от цял свят. Ако сте решили и вие да се потопите в атмосферата на тази уникална страна, постарайте се да извлечете максимума от времето, прека...
Прочетен: 1607 Коментари: 0
2015-03-26 17:18:18
от: zanzar
 
1
2
3
4
5
Дълго преди първите испански кораби да се покажат на хоризонта в Атлантическия океан, някои части на Мексико били под владението на древни цивилизации. В страната са останали много реликви, свидетелстващи за величието на тези култури. Най-забележителните са многобройните пирамиди, свързани с култа към планетарни и животински божества. Красотата на ...
Прочетен: 3948 Коментари: 0

рекламаАвтор

 


Изпрати съобщение
Направи приятел

tao

Теми (916)

Албуми (8)

Видео (4)

Приятели (35)Снимки за Мексико

 

 
 


Тагове