Елхово - райско кътче край река Тунджа

 

 

 

Елхово се намира в област Ямбол и е вторият по големина град в областта. Разположен сред плодородно поле на левия бряг на река Тунджа между Странджа и Сакар. Елхово е единствения град в Европа, където в радиус от 6 км са разположени цели три резервата с обща територия от 708,83 хектара. Тук има музей, който е включен в Стоте национални туристически обекта.

 

 

Елхово - райско кътче край река Тунджа

 

Благоприятните природни условия на района благоприятствали появата на човешки живот още преди 6000- 4000 г. пр. Хр. За това свидетелстват запазените селищни могили, откритите оръдия на труда и изработената на ръка керамика. По времето на хан Крум (802-814 г.) регионът е включен в пределите на държавата. Доказателство за това е известният Хамбарлийски надпис, който е открит в околностите на днешното село Маломирово.

 

Елхово - райско кътче край река Тунджа


В околностите на Елхово се намира ждрелото на река Тунджа "Даркая" (в землищата на селата Радовец и Лесово и обхваща площ от 19 хил. декара). Тук има 149 вида птици, 8 вида земноводни, 21 вида влечуги и други защитени и редки растителни и животински видове.

 

Елхово - райско кътче край река Тунджа


Интересна е и пропастната пещера "Дрънчи дупка", която има денивелация 24 м., дължината й е 27 м., а на дъното й тече подземна река. Тя се намира в живописна местност на 2 км от село Мелница в карстов район с няколко извора. Входът на пещерата много наподобява входа на родопската „Утроба” но разликата е, че никога не е огряван от слънце, тъй като се намира на северен склон.

 

 

Елхово - райско кътче край река Тунджа

 

Отделете време и за тракийските слънчеви светилища. Те се намират се на около 20 км. южно от Елхово, в западните разклонения на Дервентските възвишения, на 3,5 км южно от село Мелница. Върху пресечения хълмист терен са изсечени над 200 диска с различен диаметър. Край село Голям Дервент се намират и два долмена, които се считат за най-значимите находки от времето на древна Тракия. Това са най-големите подобни долмени, откривани досега – дромосите (коридорите) им са покрити, а това е много рядко срещано. Единият от долмените е и единственият, на който входната плоча е орнаментирана с релефни изображения лабрис (взаимно захапващи се змии и лабиринт).

 

Елхово - райско кътче край река Тунджа

Елхово - райско кътче край река Тунджа

 

Тракийската могила край с. Борисово също си заслужава посещенито. Тя е известна с намерената там тракийска колесница с емблема ягуар от римско време. Тя е открита от проф. Даниела Агре. Колесницата е безпрецедентна находка за Европа, защото е единствената луксозна четириколка, намирана по нашите земи във вида, в който е положена в земята. Това ни дава представа как действително изглеждат тракийските колесници.

 

 

 

Коментари

 


Добави твоето мнение


Други теми за България

 

Най-високият връх в Стара планина – връх Ботев – се издига на 2376 метра надморска височина. Административно се намира в община Карлово, област Пловдив. Близо е до Карлово и Калофер и е част от територията на природен резерват "Джендема". Върхът сменя няколко имена в миналото, докато бъде кръстен на великия български поет и революционер Христо Боте...
Прочетен: 1412 Коментари: 0
Най-голямата запазена до днес възрожденска къща на Балканския полуостров се намира в България, и по-точно в невероятния Мелник. Къщата, известна като Кордопуловата, или Цинцаровата къща, е построена още през 1754 г.  Намира се в североизточната част на град Мелник, точно над църквата "Света Варвара". Построена е за богатата гръцка фамилия Кордопуло...
Прочетен: 1394 Коментари: 0
Знаете ли, че най-голямото съкровище по нашите земи е открито в Разград? През 1971 г. при проучване на руините на древния римски град Абритус ("стръмен") край Разград е открита най-голямата находка от римски монети у нас. Изкопани са 835 солида - древното име на римските монети. Археолозите датират находките и откриват, че повечето монети са и...
Прочетен: 1737 Коментари: 0

рекламаАвтор

 


Изпрати съобщение
Направи приятел

tao

Теми (916)

Албуми (8)

Видео (4)

Приятели (35)Снимки за България

 

 
 
Видео за България

  


Тагове