7 страхотни дестинации в Боливия

 

 

 

Природата на Боливия е изключително красива. Това не е страна, която е известна със своя туризъм, но тук има места, които просто трябва да видите на живо, за да повярвате, че са истински! Боливия е петата по големина страна в Южна Америка и не разполага с крайбрежие. Липсата на крайбрежна ивица обикновено намалява привлекателността за туристите, но с тези прекрасни пейзажи Боливия няма как да не бъде желана дестинация, макар и без плажове. Нека видим и някои от най-красивите места в тази страна:


 


Езерото Титикака

 

7 страхотни дестинации в Боливия

 

Езерото Титикака определено е сред забележителностите на Боливия, които не бива да пропускате. То се намира на границата с Перу и е езерото, което се намира на най-голяма надморска височина в света (3812 м). Титикака е и най-голямото езеро в Южна Америка. За древната цивилизация на инките то било свещено място, а според легендите местното население имало черна кръв. Инките вярвали, че бог Виракоча създал света от това езеро. Археолозите откриват древен храм, който впоследствие започва да се счита за родното място на цивилизацията на инките. В езерото има 41 острова, които също са считани за свещени и особено Исла де Сол (островът на Слънцето).

 Национален парк Мадиди (Madidi)

 

7 страхотни дестинации в Боливия

 

Това е най-известният национален парк в Боливия. Намира се в северозападната част на Боливия и се простира на около 10 000 кв. км разнообразен терен. В рамките на националния парк ще имате възможността да видите както тропични дъждовни гори, така и покритите с ледници Анди. Това определено е сред дестинациите в Боливия, които си заслужават посещението. Туризмът в Мадиди започва да се развива през 1995 година, когато се построяват еко-хижи за почивка, а приходите се използват за защита на земята и дивия живот. Тук е домът на един вид маймуна, който няма да намерите никъде другаде по света – Callicebus caquetensis, или на галено - „тити“.


 

 Салар де Уюни

 

7 страхотни дестинации в Боливия

7 страхотни дестинации в Боливия

 

Салар де Уюни е най-голямото солено езеро в света. Намира се в югозападна Боливия, приблизително на 3000 метра надморска височина, а площта му е 10 000 кв.км. В езерото има 10 билиона тона сол! Салар де Уюни е сред най-интересните места в Боливия, а пейзажът прилича на нещо, изскочило от научнофантастичен филм. Тук има дори гробище за локомотиви, пълно с ръждясали останки от влакове. Мястото е важна транспортна свръзка в Боливия ( тук се свързват 4 железопътни линии). Парчетата старо желязо чудесно допълват неземния пейзаж.


 

 


Невадо Сахама (Nevado Sajama)

 

7 страхотни дестинации в Боливия

 

Едно от най-красивите природни чудеса на Боливия е заспалият вулкан Невадо Сахама. Това е най-високата планина в Боливия ( 6542 м), а красивият й заснежен връх украсява националния парк Сахама в западната част на страната (на границата с Чили). В парка има още 2 потенциално активни вулкана – Nevados de Payachata, като и двата са с височина над 6000 метра. 


Кратерът Марагуа (Crater of Maragua)

 

7 страхотни дестинации в Боливия

 

Кратерът Марагуа също е сред красотите на Боливия. Формата му е необичайна - той наподобява цвете. Това всъщност не е точно кратер, а разкошна долина, чийто ръб е оформен като цветчета. Скалните слоеве са различни на цвят – от червено и сиво, до кафяво. Това прави долината още по-красива, тъй като цветовете се променят по залез слънце. Кратерът е интересен и защото там ще откриете скални рисунки, създадени от племето джаля (Jalq).


 

 Национален парк Тороторо (Torotoro National Park)

 

7 страхотни дестинации в Боливия

7 страхотни дестинации в Боливия

 

Паркът се намира в полите на Андите и там ще откриете най-големите пещери в страната, както и дълбоки каньони, и красиви водопади. Скалните формации тук са уникални, тъй като съдържат фосили и кости от динозаври. До Тороторо можете да стигнете само по чакълени пътища и пресъхнали речни корита. Сред основните забележителности на парка е Cueva Humajalanta, където ще видите над 2500 следи от стъпки на динозаври. Интересен е и каньонът Waca Seng, както и Llama Chaqui - място на археологически разкопки със значение за културата на племето Кечуа (Quechua). 


Пътят Юнгас

 

7 страхотни дестинации в Боливия

7 страхотни дестинации в Боливия

 

Пътят Юнгас (наричан още „път на смъртта”) е планински път, който прекосява амазонските гори на Боливия. Дължината му е малко над 60 км, като започва от столицата Ла Пас и стига до град Коройко. Широк е не повече от 3-3,5 метра, а ако човек падне, надолу го очаква 600 метра стръмна пропаст. Ако евентуално оцелее след подобно падане, на дъното го очаква и река. По пътя рядко ще срещнете автомобили, тъй като е прекалено опасно (годишно тук загиват 200-300 човека), но затова пък феновете на маунтин байка (и адреналина) са често срещана гледка тук.


 

 

 

 

Коментари

 


Добави твоето мнение


Други теми за Боливия

 

2009-09-14 11:44:23
от: tao
 
1
2
3
4
5
Още щом стъпят на боливийска земя, туристите разбират, че са попаднала в необикновена страна. Градовете, разположени на над 3 000 м. надморска височина, спиращите дъха природни гледки и съчетанието от антична индианска и съвременна култура превръщат Боливия в една от най-впечатляващите дестинации на планетата.Салар де УйуниПокривайки площ от повече...
Прочетен: 10926 Коментари: 0
2009-04-03 16:30:35
от: tao
 
1
2
3
4
5
Град Тиуанаку(Тиахуанко) някога бил столица на могъща пре-инкска цивилизация, която била доминираща в региона на Андите в периода от 500 до 900 г. сл. н.е..Величествените руини от тази пре-инкска култура включват няколко храма, пирамида, символични входове и изображения на мистериозни лица. За инките Тиахуанко бил градът на тяхното сътворение от бо...
Прочетен: 4003 Коментари: 0
Разположен в южната част на сушавата местност Алтиплано, Салар де Уйуни е най-голямото пресъхнало солено езеро на земята. Хилядолетията на редуващи се влажни и сухи периоди са оставили своя отпечатък върху дебелия квартернерен седимент, който се натрупал  върху дъното на  езерото. Салар де Уйуни продължава да предизвиква интереса на много изследова...
Прочетен: 5471 Коментари: 0

рекламаАвтор

 


Изпрати съобщение
Направи приятел

tao

Теми (916)

Албуми (8)

Видео (4)

Приятели (35)

Тагове