Окланд - градът на платната

 

 

 

Окланд е най-големият град в Нова Зеландия с популация от над 1 милион души. Познат е като „града на платната“ заради големия брой яхти, които красят пристанище Waimeata и залива Hauraki. Окланд би могъл да бъде познат и като „града на вулканите“, тъй като голяма част от пейзажите му се дължат на факта, че е построен върху Окландското вулканично поле, което се състои от около 48 вулкана. Всички вулкани са заспали, но вулканичното поле като цяло не е.


Окланд - градът на платната


Окланд също така е и най-големият град в Полинезия. Голямото културно разнообразие на града често се отпразнува чрез фестивали и спортни състезания. В Окланд има какво да се види, като малка част от забележителностите, които биха представлявали интерес за туристите са: Auckland War Memorial Museum (който въпреки името си не е посветен на войната, а и е най-добрият в Нова Зеландия), Sky Tower, хълмовете Waitakere и откритият битпазар Otara Flea Market.


Окланд - градът на платнатаБотанически градини Окланд (Auckland Botanic Gardens)

 

Окланд - градът на платната

Окланд - градът на платната

 

В градините се влиза свободно, а тези 65 хектара са едно чудесно място, на което да изкарате следобеда, разхождайки се сред красивата флора. Можете да си наемете гид или просто да обикаляте наоколо, като откривате сами разнообразните зони. Сукулентите изглеждат така, сякаш са изскочили от праисторията, а зеленчуковата градина винаги е интересна. Най-добрият начин да стигнете до градините е с кола, макар че можете да се качите и на автобус от Britomart Transport Centre в квартал Central Business District.
Окланд Харбър Бридж (Auckland Harbour Bridge)

 

Окланд - градът на платната

 

Това е иконична забележителност за Окланд. Мостът е дълъг над километър и свързва пристанище Central Business District със северния бряг. Отделете време, за да видите тази внушителна структура с 8 платна. Отстрани на моста са прикрепени прътове, на които гордо се развява флагът на Нова Зеландия. От моста се разкрива прекрасна гледка към Окланд и особено към пристанището Westhaven Marina. То има възможност да „приюти“ 1900 лодки, което го прави едно от най-големите пристанища в Западното полукълбо. Вляво от моста можете да видите и историческата розова сграда на захарната рафинерия Chelsea Sugar Refinery. Окланд Харбър Бридж ще Ви предложи нещо повече от хубави гледки – той ще се хареса и на онези, които обичат адреналина. Ако сте сред тях, можете да се възползвате от скоковете с бънджи, които се организират, или пък да се включите в някоя от групите, които изкачват моста.
Пътят Karangahape

 

Окланд - градът на платната

 

Ако дългото му име Ви стряска, не се притеснявайте, тъй като почти никой не го използва- местните го наричат просто „K.Road”. Това е една еклектична улица, която се оприличава на квартал с червени фенери, но всъщност е много повече от това. Днес на улицата ще намерите кафенета, бутици, галерии и нощни клубове. Това е мястото, на което всички се забавляват заедно, а животът не спира да кипи 24 часа в денонощието. Тук ще откриете и най-креативните хора. Денем, К.Road е чудесно място да пийнете кафе или да разгледате магазините, а когато падне нощта можете да се отправите към някой от интересните барове. Освен всичко друго, тук винаги ще откриете и интересни събития, които се провеждат на открито.Маунт Еден (Mount Eden)

 

Окланд - градът на платната

Окланд - градът на платната

 

Пътуването Ви до Окланд няма да бъде завършено ако не посетите и Маунт Еден. Името му на маорски език е „Maungawhau” (планината на дървото Whau). Това е най-високата естествена точка на Окланд, от която ще се насладите на прекрасни гледки. От върха на планината най-добре ще оцените факта, че Окланд се намира върху провлак и почти във всяка посока ще видите водни площи. Преди да се отнесете в мечти покрай гледката, вижте какво се крие и в кратера – земята е все още леко утъпкана, тъй като дълги години мястото било заселено от маорите и осигурявало тяхната прехрана. От тук лесно можете да се ориентирате – на север ще видите Sky Tower и Central Business District, а в далечината ще видите Девънпорт и Mount Victoria. На запад са хълмовете Waitakere, на юг – легендарният Еден Парк (може би най-известното ръгби игрище в света), а на изток ще видите плажовете на Mission Bay и островите в залива Hauraki. Насладете се на всичко това и се оглеждайте за птицата киви, тук ще имате една от редките възможности да я уловите в обектива си – ако имате късмет, разбира се.
Зоологическата градина (Auckland Zoo)

 

Окланд - градът на платната

Окланд - градът на платната

 

Зоологическата градина на Окланд е дом на над 770 животни, като са представени 135 различни вида. Има тигри, слонове, лемури, червени панди, хипопотами и специална селекция от австралийски видове птици. Зоопаркът се намира до музея на транспорта (Museum Of TransportationMOTAT) и можете лесно да стигнете до него с кола или такси от Central Business District. Зоологическата градина провежда няколко иновативни програми, като например срещи с животните на четири очи, а има и голям шанс да видите как животните се хранят. Едни от любимците на жителите на Окланд са слоновете Кашин и Бурма, които лесно ще засечете да се хранят, тъй като на ден изяждат по над 100 кг всеки. Проверете програмата на зоопарка, тъй като се провеждат и интересни мероприятия и тематични вечери. През лятото се организират дори концерти и филмови вечери, които започват след като приключат обичайните работни часове на зоологическата градина.

 

 

Коментари

 


Добави твоето мнение


Други теми за Нова Зеландия

 

Всеки който е гледал Властелинът на пръстените се е възхитил на величествените пейзажи и природната красота на Нова Зеландия. Като новозеландец режисьорът на прочутата трилогия, Питър Джаксън, със сигурност не е имал нужда от много убеждаване, за да се реши да я заснеме в родната си страна. Ето и някои от най-зрелищните локации, станали декор за сц...
Прочетен: 4888 Коментари: 0
Нова Зеландия има прекрасна природа и може да ви зарадва със спиращи дъха гледки. Красивата страна е вдъхновила многобройни пътешественици, които я посещават, за да се насладят на пейзажа или пък да вдигнат адреналина с бънджи скокове, скално катерене, полети с балон и всякакви други дейности на открито. Нека си направим кратка разходка из географс...
Прочетен: 4306 Коментари: 0
Нова Зеландия е държава в югозападната част на Тихия океан, която се състои от два големи и множество по-малки острови. Тя е част от Британската общност и дом на маорите. Държавен глава на страната е британската кралица, но нейната роля в управлението е незначителна. Нова Зеландия е изолирана от други острови и континенти, които се намират на голем...
Прочетен: 32565 Коментари: 0

рекламаАвтор

 


Изпрати съобщение
Направи приятел

tao

Теми (916)

Албуми (8)

Видео (4)

Приятели (35)Снимки за Нова Зеландия

 

 
 
Видео за Нова Зеландия

  


Тагове