6 забележителности, забулени в мистерия

 

Светът е изпълнен с древни паметници, построени от майстори, за да почетат всичко, в което са вярвали – от президенти и крале до религиозни образи. Повечето от тези забележителности са внимателно проучени и изследвани от учени и историци, но други от тях са толкова стари, незавършени или закътани, че ние дори не знаем много  относно това как те са построени или с каква цел са били използвани. Ето списък с 6 забележителности, забулени в мистерия.


Могилите Кахокия


6 забележителности, забулени в мистерия

Кахокия е името, дадено на индианско селище, което е съществувало на територия в близост до Колинсвил, Илинойс. Според археолози градът е открит в периода около 650 г. пр. Хр. и представлява комплексна мрежа от гробища и сложен ландшафт, които доказват, че мястото е било обитавано от хора.  Счита се, че в своя разцвет, градът е бил дом на повече от  40,000 души, което го е направило едно от най-популярните селища в Америка, преди пристигането на европейците. Най-забележителният аспект от Кахокия днес са 80-те земни могили, някои  с височина около 30 метра, които са разпръснати върху терена на селището с площ 3084 кв. метра. Това е помогнало изграждането на мрежа от площади из града и се вярва, че  важните сгради, като дома на ръководителя на селището, е бил построен на върха на една от тях. На това място могат да се забележат и множество дървени подпори, които археолозите наричат  ''Уудхендж''. Счита се, че тези дървени структури са поставени с цел да се отразяват слънцестоенията и равноденствията.


Мистерията

6 забележителности, забулени в мистерия

Въпреки че учените постоянно откриват нова информация, свързана с обществото в Кахокия, най-голямата мистерия остава неразгадана – кое племе произлиза от жителите на този древен град, както и каква е била причината, която ги е накарала да напуснат селището.


Нюгрейндж


6 забележителности, забулени в мистерия

Считана за най-старото и най-известно предисторическо място в цяла Ирландия, гробницата Нюгрейндж е построена от пръст, дърво, глина и камък в периода около 3100 г. пр. Хр. - приблизително 1000 години преди пирамидите в Египет. Конструкцията й се състои от дълги проходи, които отвеждат към зали с формата на кръст, които очевидно са използвани като гробници. Има и каменни вани, в които са поставяни кремирани останки. Сред най-отличителните черти на Нюгрейндж е прецизният и здрав дизайн, благодарение на който структурата на гробницата е останала водонепропусклива до наши дни. Най-удивителният й детайл е входът, който е разположен, съобразно слънцето, така че при зимното слънцестоене,  в най-краткия ден от годината, слънчевите лъчи преминават през портата, прокрадват се през дългия 18 метра проход и осветяват тавана на централната монументална сграда.


Мистерията


6 забележителности, забулени в мистерия

Археолозите с положителност знаят, че Нюгрейндж е била използвана като гробница, но защо и кого – все още е неизвестно. Според някои предположения  прилежният дизайн е съобразен с годишното слънцестоене, в чиято чест мястото е обособено нависоко, но други хипотези следват обяснението, че слънцето е било на почит в митологията на тези, които са построили гробницата. Учените не са в състояние да обяснят причината за конструирането на Нюгрейндж по този начин.


Подводните руини в Йонагуни

6 забележителности, забулени в мистерия

От всички известни монументи в Япония, може би нито един няма толкова объркваща история като Йонагуни – подводна скална формация, разположена в дълбините около крайбрежието на острови Рюкю. Открита е през 1987 година от група гмуркачи, които са наблюдавали акули чук. Това внезапно разпалило множество дебати сред японската научна общност. Структурата на монумента се състояла от поредица изумителни скални формации, включително и масивни платформи, издялани стълби и огромни каменни пилони, които били на 5-40  метра дълбочина. Съществува и формация с триъгълна форма, която добива названието ''костенурка'' поради уникалния си дизайн. Тя представлява дълга и права стена, която граничи с една от най-големите платформи. Теченията в района са известни с коварния си характер, но  това не пречи на  Йонагуни да е една от най-атрактивните забележителности за гмуркачите в Япония.


Мистерията


6 забележителности, забулени в мистерия

Продължаващият все още дебат около Йонагуни е съсредоточен главно  върху един аспект – дали монументът е природно явление или е направен от човешка ръка? На дълги дискусии учените са обсъждали, че вероятно причината се корени в това че, че в продължение на хилядолетия силните течения и ерозията са издълбали тези формации върху океанското дъно. Те посочват и факта, че конструкцията на монумента представлява  едно парче от солидна скала, което не би могло да се съедини от човешка ръка. Други пък са на противоположното мнение, излагайки своите доводи на теориите си – структурата притежава прави ръбове, квадратни ъгли и 90 – градусови ъгли на формация, които са неоспоримо доказателство, че е ''изкуствено'' създадена. Определени сектори от повърхността на скалната формация са заети от групи скици на човешки лица. Каквато и да е истината, тук се крие друга мистерия – кой е построил  Йонагуни и с каква цел?


Знаците в Наска


6 забележителности, забулени в мистерия

Знаците в Наска представляват поредица от дизайни и пиктографи, издълбани в пустинята Наска – пресъхнало плато, разположено в Перу. Те покриват площ 80 километра и се счита, че са създадени в периода от 200 г. пр. Хр до 700 г. от племе, известно като цивилизацията Наска  и са направени като червеникавите камъни в пустинята са премахнати, така че да се  да се покаже по-светлият слой, почти бяла почва отдолу. Тези линии са се съхранили с години, благодарение на сухия климат в този район, където дъждовете и ветровете са рядкост. Някои от знаците се простират на разстояние около 182 метра и  отразяват изображения, вариращи от прости  графики и форми  до рисунки на растения, животни и насекоми.


Мистерията


6 забележителности, забулени в мистерия

Учените знаят кой е направил знаците в Наска и как точно са направени, но все още не им е известно защо. Най-популярната и логична хипотеза е, че тези знаци е трябвало да отразяват религиозните вярвания на цивилизацията на Наска и че рисунките са чертани като дар на боговете им, които са могли да ги видят от небесата.


Кръгът в Госек

6 забележителности, забулени в мистерия

Една от най-мистериозните забележителности в Германия е кръгът в Госек – монумент, изработен от пръст, дребен чакъл и дървени палисади, който се счита за най-ранния пример за ''слънчева обсерватория''. Кръгът се състои от заоблени изкопи, заобиколени с дървени стени, в които се намират могили от почва в центъра. Пелисадите разполагат с три  порти, които се отварят откъм югоизток, югозапад и север.  Счита се, че монументът е построен около 4900 г. пр. Хр от неолитни общества, а целта на трите порти е била връзка с посоките, от които изгрява слънцето при зимното слънцестоене.


Мистерията

6 забележителности, забулени в мистерия

Прецизната конструкция на монумента е карала много учени да вярват, че кръгът в Госек е бил построен, за да служи като вид примитивен слънчев или лунен календар, но точната му употреба е все още предмет на дебати. Доказателства сочат, че така нареченият ''култ към слънцето'' е бил широко разпространен на територията на Древна Европа. Това твърдение било последвано от спекулации, че Кръгът е бил използван в някакъв ритуал, който е бил свързан с човешко жертвоприношение. Тази хипотеза все още не е потвърдена, но археолози за открили човешки кости, включително обезглавени скелети , извън стените на дървените  палисади.


Саксайуаман

6 забележителности, забулени в мистерия

Не много далеч от града на инките – Мачу Пикчу, се намира Саксайуаман – странно укрепление от каменни стени, разположено в покрайнините на Куско. Поредицата от три стени,  ''сглобени'' от 200-тонови скални блокове и варовик, са подредени зигзагообразно върху хълмистия терен. Най-дългата от тях е около 304 метра и всяка една е с височина 4 метра. Монументът е в удивително добро състояние за своята епоха, имайки предвид предразположеността на района към земетресения. Горните части на стени са леко срутени, тъй като монументът е бил превзет от испанците, които искали да построят църкви в  Куско. Счита се, че теренът, заобикалящ монумента, разполага с няколко катакомби, наричани чинкана, които са служели като свързващи проходите с другите структури в района звена.


Мистерията


6 забележителности, забулени в мистерия

Повечето учени са единодушни, че  Саксайуаман е служел като вид крепост и преградна стена, но това също е спорна тема. Странната форма и ръбовете на стената дават повод на размисъл, че навярно могат да имат и символична функция. Един от примерите в полза на това становище е , че когато се погледне отгоре Куско, структурите имат формата на главата на пума. Както повечето каменни структури, изработени от инките, така и  Саксайуаман е построен от огромни камъни, които са плътно прилепени един към друг, така че не е възможно да се постави помежду им дори лист хартия. Оттук произлиза и мистерията – как инките са успели с това експертно позициониране и как са придвижили и повдигали тези тежки каменни блокове?

Коментари

 


Добави твоето мнение


Други теми за Светът

 

Ако мечтаете за топло и екзотично място за ваканцията си, и ако вече сте заделили необходимите средства за нея, остава само да изберете дестинацията и да резервирате билети.Преди да отпътувате обаче ви предстои една не особено приятна част от подготовката, а именно опаковането на багажа. Всеки континент и всяка страна си има определени особености в...
Прочетен: 2530 Коментари: 0
Аржентина предлага огромно разнообразие от туристически атракции и развлечения. Това е страна с неповторимо излъчване през цялата година, но есента и пролетта са най-подходящите сезони да се потопите в нейната атмосфера. Ето кои са някои от местата, които задължително трябва да посетите:Буенос АйресАржентина заема значителна част от територията на ...
Прочетен: 3122 Коментари: 0
Независимо дали заминавате за седмица или за цял месец, приготвянето на багажа за екскурзия или ваканция далеч от дома винаги изисква предварително планиране. Ето няколко полезни идеи за нещата, от които ще имате нужда по време на вашата ваканция: Когато подготвяте багажа си за пътуване, имайте предвид, че e добре да се ограничите само до най-необх...
Прочетен: 2511 Коментари: 0

рекламаАвтор

 


Изпрати съобщение
Направи приятел

Диана Томова

Теми (214)

Албуми (0)

Видео (0)

Приятели (4)Снимки за Светът

 

 
 


Тагове