8 нестандартни църкви по света

 

Ето списък с 8 църкви, чийто дизайн е креативен и нестандартен.


Органичната църква, Италия


Разположена в покрайнините на Бергамо, в подножието на Monte Arena, катедралата от дървета е създадена от италианския художник Гилиано Маури и е един от най-внушителните примери за органичната архитектура в цял свят. През 2001 година любовта на твореца към природата го вдъхновила да направи планове за проекти, които отвеждат изкуството му на съвсем различно ниво. Той оставил белгийския народ смаян – катедрала, конструирана изцяло от дървета. За съжаление Маури неочаквано умира през 2009 година и не успява да види своя план реализиран. В знак на почит е била поета инициатива за стартиране на проекта на неговия живот през 2010 година - Международна година на биоразнообразието.

8 нестандартни църкви по света

Рамката на катедралата от дървета се състои от 42 колони, направени от елови стъбла, клони от кестен и подпорни структури около младите дръвчета – от лешник. С течение на времето, те ще стават все по-задави и дървените структури бавно ще се ''изродят'', предлагайки неспирен преход от структура, направено от човешка ръка, към изцяло природно творение. Към този момент 6000 метра от подпорните клони са захванати с пирони и канап към 1800 елови дръвчета, но след като буковите дървета пораснат, те ще изчезнат и евентуално ще се махнат.


Църквата от кости, Чехия

Църква-костница в Седлец няма внушаваща външна архитектура. Тя е представлява малък параклис, разположен в Седлец, в околностите на Кутна Хора, Чехия. Може би ще си помислите,че това е обикновена средновековна готическа църква, но след като прекрачите прага й, ще осъзнаете защо тя е една от най-внушителните и уникални църкви в света – украсена е с с над 40,000човешки скелета. Поради тази причина е известна като ''Църквата от кости''.

8 нестандартни църкви по света

Една от най-изумителните творби тук е големият полилей от кости, разположен на централно място в църквата.  Огромният полилей съдържа най-малко по една от всички кости на човешкия скелет.


Снежната църква, Германия


8 нестандартни църкви по света

Тази снежна църква е построена през 2011 година в Баварската гора от жителите на германското село Митерфирмиансройт. Разположена в близост до границата с Чехия, църквата е ''потопена'' в красиви сини светлини. Отворена е за обществени посещения на 28-ми декември, 2011 година, с благословията на свещеника Кайетан Щайнбайсер. Въпреки че жителите на селцето се надявали църквата да отвори врати на Коледа, липсата на сняг забавила изпълнението на проекта им. Тази църква е бил построена в чест на друга много подобна на нея обител,  конструирана точно преди 100 години - през  1911 година. Предишната църква била построена в знак на протест. Тъй като най-близката църква се намирала в Маут твърде далече ( на около 90 минути пеш), жителите на  Митерфирмиансройт решили да построят снежна църква, с надеждата тя да привлече вниманието към тях. За конструкцията на снежната църква са били необходими 100,000 евро, както и 1,400 куб. метра сняг и ледени блокове.


Църквата върху танк, Холандия

8 нестандартни църкви по света

Църквата танк е по проект на художника Chris Kuksi, който оставя смесено послание. Освен ако не се счита за модерно актуализиране на кръстоносните походи, то църквата в днешно време е символ на мира.


Прозрачната църква, Белгия

8 нестандартни църкви по света

8 нестандартни църкви по света

Тази великолепна църква, която е по проект на белгийските архитекти Pieterjan Gijs и Arnout Van Vaerenbergh, има ''прозрачен'' дизайн, благодарение на който слънчевите лъчи навлизат. Разположена е в белгиския район Хаспенгау и е част от Z-OUT, чиято цел е да разполага структури с креативен дизайн на публични места в Холандия през следващите пет години. Конструкцията на сградата е изработена от 100  слоя и 2000 колони от стоманени плочи.

 
Най-малката църква в света, Ню Йорк

8 нестандартни църкви по света

Най-малката църква в света, параклисът в Ню Йорк, е разположена върху дървена платформа, намираща се в центъра на изкуствено създадено езерце. Можете да научите интересни факти от афиша, поставен на брега. Построена е през 1989 година, разполага с площ приблизително 2,7 кв. метра и има места само за двама души.  Преди години във вестник беше публикувана статия, че в този параклис се е състояла сватба. Мястото вътре е било достатъчно само за свещеника, булката и младоженеца. Гостите на сватбеното тържество били настанени в лодки.


Църквата във влак, Русия

8 нестандартни църкви по света

Вероятно изглежда налудничаво, но се счита, че в Русия е широко разпространена идеята  църквите да се ситуират  в стари жп вагони. Може да Ви звучи като модерно явление, но минали проучвания твърдят, че някои от този вид църкви са се появили в Русия още с навлизането на железницата.

 
Църквата на скалата, Грузия

8 нестандартни църкви по света

8 нестандартни църкви по света

Разположена в Грузия, тази уникална църква се намира на върха на скалиста формация, която е с височина 39 метра. Грузински монах е живял в църквата около 20 години. Счита се, че църквата, разположена нависоко, е построена в периода между 6-ти и 8-ми век и има езически корени – като символ на изобилие за някой забравен бог.

Коментари

 


Добави твоето мнение


Други теми за Светът

 

Ако мечтаете за топло и екзотично място за ваканцията си, и ако вече сте заделили необходимите средства за нея, остава само да изберете дестинацията и да резервирате билети.Преди да отпътувате обаче ви предстои една не особено приятна част от подготовката, а именно опаковането на багажа. Всеки континент и всяка страна си има определени особености в...
Прочетен: 2541 Коментари: 0
Аржентина предлага огромно разнообразие от туристически атракции и развлечения. Това е страна с неповторимо излъчване през цялата година, но есента и пролетта са най-подходящите сезони да се потопите в нейната атмосфера. Ето кои са някои от местата, които задължително трябва да посетите:Буенос АйресАржентина заема значителна част от територията на ...
Прочетен: 3133 Коментари: 0
Независимо дали заминавате за седмица или за цял месец, приготвянето на багажа за екскурзия или ваканция далеч от дома винаги изисква предварително планиране. Ето няколко полезни идеи за нещата, от които ще имате нужда по време на вашата ваканция: Когато подготвяте багажа си за пътуване, имайте предвид, че e добре да се ограничите само до най-необх...
Прочетен: 2517 Коментари: 0

рекламаАвтор

 


Изпрати съобщение
Направи приятел

Диана Томова

Теми (214)

Албуми (0)

Видео (0)

Приятели (4)Снимки за Светът

 

 
 


Тагове