10-те най-известни микронации - 2

 

Когато чуете ''малка държава'' навярно асоциациите, които се пораждат у Вас, са места като Андора , Монако, Люксембург. Но тези места са със сравнително голяма площ, в сравнение със скромните размери на микронациите, съществуващи по света. Тези мини-държави са образувани с разнообразни причини – поради артистични и политически протести  и поради избягване заплащането на такси. И въпреки че голяма част от тях не са законово признати от останалите държави като суверенни единици, някои от тях са достигнали доста високо ниво -  съставят си конституции, изсичат монети и провеждат избори. Ето списък с 10 от най-популярните микронации в света.

Вижте още: 10-те най-известни микронации – 1


Фрестония

Размер: 7251.9 кв. метра


В края на 1970-те, малка и изоставена част от лондонския квартал Нотинг Хил печели световна популярност, след като обявява своята независимост. Общността, която се наричала Фрестония, поради своето местоположение – в близост до  Freston road, се е състояла от незаконно пребиваващи жители и контракултурни индвиди, които били заплашени от общината с прогонване от района. Нежелаещи да изоставят своя начин на живот,  жителите се обединили и след общо гласуване, решили да е ''откъснат'' и се обяви за суверенна нация в нощта на Хелоин през 1977 година. Те бързо подали заявление за присъединяване към ООН и предупредили, че мирните организации ще са необходими, в случай, че общината се опита да ги изсели насила. Поради постоянния медиен интерес, жителите изпаднали в затруднено положение относно прогонването на фрестонците от квартала. Затова те дали своето одобрение  микронацията да установи правото си на съществуване.

10-те най-известни микронации - 2

Жителите радостно приели възможността да си сътворят своя държава и скоро издали собствен вестник, пощенски марки, национален химн и дори филмов институт, който редовно прожектирал концерти на  Sex Pistols. Областта се превърнала в контракултурен рай и през 1982 година тук идват  The Clash, за да запишат албум ''Combat Rock.'' В крайна сметка,  членовете на региона договорили споразумение с града за подкрепа при  възстановяването на рушащата се  област. Това означавало, че Фрестония загубила своята ценна свобода от британското правителство и голяма част от населението й  се преместило.


Талоса  


10-те най-известни микронации - 2

Интернет е разнообразно поприще за начинаещи ''създатели'' на нации – някои от тези нови страни съществуват само на хартия. Навярно няма по-добър пример в подкрепа на това твърдение от Талоса – микронация, създадена през 1979 година от 14-годишния Робърт Бен Медисън от Милуоки, Уисконсин. Още през същата година тя е официално признат от САЩ и е установена като конституционна монархия, управлявана от крал Бен. В началото Талосса е била просто игра ( ''царството'' се е намирало в спалнята на Медисън), но през 1995 година тя става първата държава, която има собствен уебсайт и оттам нараства броят на нейните членове и поддръжници.


Провинция Хът Ривър

Размер: 74 кв. километра

10-те най-известни микронации - 2

Малко от микронациите са имали късмета да бъдат признати от по-големите страни, от които те са се отцепили, с едно единствено забележимо изключение – австралийската провинция Хът Ривър. Нейната история ни връща в далечната 1970 година, когато Леонард Кесли  - фермер от покрайнините на Пърт,  влязъл в спор с длъжностно лице по въпрос, свързан с пшеницата. Тъй като не се стигнало до компромисно решение, Кесли открил ''вратичка'' в британското право и оповестил себе си и имота си, който бил с площ 75 кв. метра, за отделна част от щата Западна Австралия.

10-те най-известни микронации - 2

Смехотворни грешки и бездействия от страна на австралийското правителство довели до приемането и озаконяването на искането на Кесли и когато се опитали да го изгонят, той се представил като '' Негово кралско величество принц Кесли'', позовавайки се на стар закон, според който не трябва да се арестуват монарси. От този момент провинцията Хът Ривър или Княжество Хът Ривър, както е познато сега,  съществува законно. Жителите на княжеството не плащат австралийски данъци, но правителството така и не признава микронацията като суверенна  единица.


Себорга

Размер: 10 кв. километра

10-те най-известни микронации - 2

Историята на Себорга води началото си от 10-век, когато малка територия в Северна Италия е била обявена за независима и е била дадена на монаси, за да построят там манастир.  Приблизително 700 години след това тя е била присъединена към Сардинското кралство, което някога е притежавало обширни територии от Испания и Италия. След края на царството  Себорга така и не станала част от Италия. Нещата запазили своето статукво до 1960-те, когато местен цветар на име Джорджио Карбоне изложил своето мнение, че регионът никога не е губил своята автономност и че всъщност той е независимо княжество. Той успял да спечели местните жители и скоро бил избран за неофициален глава на ''държавата'' Себорга.

10-те най-известни микронации - 2

Въпреки независимостта, положението в Себогра не се променило до средата на 90-те години, когато 300 от местните жители гласували за обявяване на независимост от Италия. Карбоне станал официален принц на района и запазил тази  титла до смъртта си през 2009 година.


Княжество Сийланд

Размер: 517 кв. метра

10-те най-известни микронации - 2

От всички малки нации в света, може би нито една  не е успяла да добие толкова много слава като Сийланд – микронация, създадена на укрепена платформа върху издигнати кули през Втората световна война на британското крайбрежие. Тя е основана през 1967 година, когато водещият на пиратска радиостанция Майор Пади Рой Бейтс се настанява на платформата и я използва като център за своята станция ''Radio Essex''. Той започнал да нарича платформата  Сийланд и през 1975 година се сдобил с флаг, национален химн, собствена валута  и дори паспорти. За разлика от останалите микронации,  Сийланд спечелила забележителен интерес сред международното общество. 

Коментари

 


Добави твоето мнение


Други теми за Светът

 

Ако мечтаете за топло и екзотично място за ваканцията си, и ако вече сте заделили необходимите средства за нея, остава само да изберете дестинацията и да резервирате билети.Преди да отпътувате обаче ви предстои една не особено приятна част от подготовката, а именно опаковането на багажа. Всеки континент и всяка страна си има определени особености в...
Прочетен: 2786 Коментари: 0
Аржентина предлага огромно разнообразие от туристически атракции и развлечения. Това е страна с неповторимо излъчване през цялата година, но есента и пролетта са най-подходящите сезони да се потопите в нейната атмосфера. Ето кои са някои от местата, които задължително трябва да посетите:Буенос АйресАржентина заема значителна част от територията на ...
Прочетен: 3366 Коментари: 0
Независимо дали заминавате за седмица или за цял месец, приготвянето на багажа за екскурзия или ваканция далеч от дома винаги изисква предварително планиране. Ето няколко полезни идеи за нещата, от които ще имате нужда по време на вашата ваканция: Когато подготвяте багажа си за пътуване, имайте предвид, че e добре да се ограничите само до най-необх...
Прочетен: 2671 Коментари: 0

рекламаАвтор

 


Изпрати съобщение
Направи приятел

Диана Томова

Теми (214)

Албуми (0)

Видео (0)

Приятели (4)Снимки за Светът

 

 
 


Тагове