7 от най-развитите страни

 

Ето списък със седем от най-развитите стани в света според статистиката на Индекса на човешкото развитие. Списъкът е изготвен въз основа на стойностите на  средната продължителност на живота, образованието, стандарта на живот, социалните  помощи и благополучието на населението.


Швеция


7 от най-развитите страни

Социалистическата и до голяма степен либерална европейска страна Швеция (официално Кралство Швеция) се ръководи от министър-председателя Фредрик Рейнфелд и е с площ, приблизителна  на американския щат Калифорния. Населението й е около  9,3млн., задно с това в столицата и най-голям град -  Стокхолм. Шведите са оценени като един от най-щастливите народи  в света - имат високи  доходи ($ 35.876 брутен вътрешен продукт на глава от населението), висока продължителност на живота (80.9 години) и стабилна образователна система. В допълнение, страната има много ниска безработица и бедност, всеки жител има  свободен достъп до здравни грижи. Тя  е една от  най-активните поддръжници на устойчивостта на околната среда  и настоява  другите  страни същото да ''станат зелени''.  Швеция също така е  основна туристическа дестинация за милиони  пътници от цял свят, тъй като страната има дълга и богата история.


Германия

7 от най-развитите страни

Федерална република Германия, или Германия, има най-масивната  икономика в Европейския съюз и многобройна популация, варираща към 82,2 милиона души, а столицата й – Берлин е оживен икономически център. Германия процъфтява в индустрията и производството й е основен износител на електрически и инженерни продукти, като автомобили ( Фолксваген).  Брутният вътрешен продукт е  3,5 трилиона долара, а  този на глава от населението е  40.631 долара. Въпреки че нивото на безработицата в около 7%, равнището на бедността е ниско. Германия е основна туристическа дестинация поради богата история.


Лихтенщайн

7 от най-развитите страни

Княжество Лихтенщайн е една от най-малките и най-слабо населените страни в света, с площ  160 квадратни километра и с брой на  населението 35000 души. Въпреки това тази парламентарна демократична страна има един от най- високите в света  брутен вътрешен продукт  на глава от населението -  141,000 долара и почти никакви дългове. Нивата на бедност и безработица са ниски, а на грамотност и образованост – високи. В Лихтенщайн данъците, наложени на жителите, са много ниски , а страната е център на инвестиции на други държави и богаташи. Ако някога проявите желание да отидете в Лихтенщайн, посетете столицата  Вадуц, където можете да видите огромния замък  Вадуц – дом на принца и семейството му.


Ирландия

7 от най-развитите страни

Република Ирландия, която  има сравнително малък брой  население -4,5 милиона, е парламентарна и демократична страна, чиято столица е Дъблин. В Ирландия нивото на грамотност е изключително високо, както и  стандартите на образованието. Средната продължителност на живота е  78,9 години. Инфраструктурата на страната е добре балансирана – с брутен вътрешен продукт  203.89 билиона долара, а на глава на населението -  45.497 долара.  Ирландия е била  в процес на бърз икономически растеж и развитие, когато глобалната рецесия започнала през 2008 г.


Холандия


7 от най-развитите страни

Холандия е конституционна монархия, а също така е представителната демокрация. Страната  има много високи стандарти на образование и грамотност, като същевременно   нивото на бедност и безработица е ниско. Министър-председател е Марк Рюте. През цялата си история, Холандия е един от ключовите основатели на ЕС, НАТО, ОИСР и Световната търговска организация и е наричана "правна световна столица", домакин е на пет международни съдебни системи. Брутният вътрешен продукт на страната възлиза около  832.160 билиона долара, на глава на населението -  49,950 долара. През май, 2011 година след гласуване на около  16.7 милиона души, Холандия е обявена за най-щастливата страна на света – със стабилна икономика, открито правителство, ниски такси, красиви градове – като столицата Амстердам – здравословен начин на живот и продължителност на живота до около 79,8 години.


Австралия


7 от най-развитите страни

Този остров-континент има 13-та по големина икономика в света, с брутен вътрешен продукт от $ 918,978 милиарда. Австралия е федерална, парламентарна, конституционна монархия с едни от най-високите равнища на  качеството на живот, здравеопазването, образованието, икономическа свобода,  граждански свободи и защитата на човешките права. Броят на населението е около  22,7 млн., правителството е стабилно, дивата природа и биоразнообразието са защитени. Средната продължителност на живота е  81,2 години.


Норвегия


7 от най-развитите страни

Тази страна, чието население е около 5 милиона души, е парламентарна и  конституционна монархия с изключително високи образователни стандарти и много ниско ниво на бедност и  безработица, с продължителност на живота - 80,2 години. Норвегия е основен член и основател на НАТО, но отхвърля присъединяването си към Европейския съюз, продължавайки да има добри отношения със съседните европейски страни.  Норвегия има едни от най-големите запаси на петрол, природен газ, минерали, дървен материал, морски дарове, прясна вода, и хидро-сила в света и е основен износител на петрол. Страната е  международно призната  поради своето  здравеопазване, усъвършенстваните системи за училищно образование и системата за социално осигуряване. Поради всички тези причини, Кралство Норвегия се нарежда на първо място в списъка според  Индекса на човешкото развитие на ООН.

Коментари

 


Добави твоето мнение


Други теми за Светът

 

Ако мечтаете за топло и екзотично място за ваканцията си, и ако вече сте заделили необходимите средства за нея, остава само да изберете дестинацията и да резервирате билети.Преди да отпътувате обаче ви предстои една не особено приятна част от подготовката, а именно опаковането на багажа. Всеки континент и всяка страна си има определени особености в...
Прочетен: 2541 Коментари: 0
Аржентина предлага огромно разнообразие от туристически атракции и развлечения. Това е страна с неповторимо излъчване през цялата година, но есента и пролетта са най-подходящите сезони да се потопите в нейната атмосфера. Ето кои са някои от местата, които задължително трябва да посетите:Буенос АйресАржентина заема значителна част от територията на ...
Прочетен: 3133 Коментари: 0
Независимо дали заминавате за седмица или за цял месец, приготвянето на багажа за екскурзия или ваканция далеч от дома винаги изисква предварително планиране. Ето няколко полезни идеи за нещата, от които ще имате нужда по време на вашата ваканция: Когато подготвяте багажа си за пътуване, имайте предвид, че e добре да се ограничите само до най-необх...
Прочетен: 2517 Коментари: 0

рекламаАвтор

 


Изпрати съобщение
Направи приятел

Диана Томова

Теми (214)

Албуми (0)

Видео (0)

Приятели (4)Снимки за Светът

 

 
 


Тагове