Забележителности в Турция-3

 

Храмовете на Артемида и Аполон

Южната ни съседка - Турция – въплъщава  уникално съчетание на култури, традиции, история и забележителности, които са повлияни и носят отпечатъка на Изтока и Запада. Информацията в тази статия ще бъде полезна за вашите почивки Турция.  Ето някои от забележителните места, които трябва да посетите
 

Дидима


Понастоящем Дидима е малко селище, разположено в близост до морето, което e високо ценено  и предпочитано място за отдих от чуждестранни туристи и от местното турско население поради изобилието, което предлага на златни пясъчни плажове. Дидима е атракция за туристите на само заради излаза си на море, а и заради руините на известния храм на Аполон – блестящо доказателство за архитектурата, датираща от Гръцко-римския период, и знак за  великолепието на тази епоха, отличаваща се със своята култура и изкуство. Дори преди проникването на йонийците, Дидима е била свещено място. Персийският цар Ксеркс I разрушава храма през 480 пр. Хр, плячкосва много от статуите, ограбва съкровището, притежание на Крез - цар на Лидия.

Забележителности в Турция-3

След победата  над персите Александър Велики решава да реконструира храма, който процес е продължил дълго време и  останал незавършен. В периода на римско управление,  реставрацията на храма също не е финализирана, което най-вероятно се обяснява с огромната площ, която заема – дължина 120 метра и ширина – 24 метра. С приемането на християнската религия, спазването на много от езическите ритуали и празници е било преустановено, което е предотвратило завършването на храма. Вместо това в атриум, разположен в храма, била построена базилика.
 
Забележителности в Турция-3

На това място има все още останали следи от основата на храма и йонийски колони, издигащи се на 25 метра височина. Има все още и камъни от жертвен олтар и античен фонтан, могат да се различат бившите местоположения на вътрешния двор, портика и стълбите, водещи към светилището. Около тях се намират части от скулптури като главата на Медуза – която е изобразена с коси от змии и кучешки зъби. Откъм лицевата част на храма е разположен стадион, на който са се провеждали игри по време на празненствата в чест на Аполон.
 
Забележителности в Турция-3

Структурата на храма е била с правоъгълна форма, дизайн – типичен за архитектурата по това време. За разлика от останалите светилища, сградата е била изработена от мрамор, с богато орнаментирана фасада с изглед към просторен вътрешен двор. Тук са били конструирани 127 колони, подредени в прав ред, разположени перпендикулярно спрямо цялата платформа, с изключение на централната ложа на богинята. Мраморни стълби заобикаляли платформата на сградата и водели към тераса  с приблизителна височина между 80 – 130 метра. Храмът е служил като  пазар и религиозна институция. В продължение на години светилището е посещавано от търговци, туристи, занаятчии и царете, които са отдавали почит на богинята чрез споделяне на печалбите си с нея. Последните археологически разкопки на обекта разкриват дарове от поклонници, включително статуетки на Артемида, изработени от злато и слонова кост ... обеци, гривни и колиета ... артефакти от Персия и Индия.


Храмът на Артемида


Части от колони и оскъдни фрагменти от храма на Артемида са останали около района на Седмото чудо на света. Според Страбон храмът на Артемида е бил разрушаван най-малко седем пъти, след което е бил възстановяван. Археологически откритие свидетелстват за поне четири реконструкции на храма, първата, датираща от 7-ми век пр. Хр.
 
Забележителности в Турция-3

Елинистичният храм е построен върху подиум, който се състои от съединени плинтове, образуващи 13 стъпала. Двойна колониада обгражда перистил и вътрешното пространство. Релефът на колоните и тяхната орнаментация се счита, че е дело на Скопас , а изработката на олтара – на Праксител.

Забележителности в Турция-3

Карийците и лелегите, който обитавали областта,  почитали  преди йонийците богинята и я наричали ''Великата майка''. Йонийците я нарекли Артемида и когато лидийският цар Крез превзел града и храма, който бил заобиколен от стени и дървени статуи, изобразяващи Артемида, унищожил всичко. Крез построил нов каменен храм на същото мястото, който бил заобиколен от йонийски колони.

 

Коментари

 


Добави твоето мнение


Други теми за Турция

 

Колкото и богат и известен да е Истанбул, столицата на Турция си остава Анкара. Градът ревниво пази своите принципи, авторитет и тежест. През 1923 г. Ататюрк – Бащата на Турция, избира Анкара да бъде столица на новосъздадената държава, за да подчертае не толкова религиозното, колкото светското седалище на властта. Това не е просто един мрачен метро...
Прочетен: 1548 Коментари: 0
Според историческите сведения и археологическите разкопки, историята на Измир датира от 3000 г. пр.н.е. Непрекъснатите и продължителни изследвания на територията на града (или Байракли, както се е наричало древното селище на тези земи) имат за цел да осветят историята и да разкрият нейните тайни. И до днес множество учени, археолози и историци търс...
Прочетен: 1857 Коментари: 0
В Турция има много забележителности, които си заслужава да се видят. Известната Синя джамия, невероятните каскади на Памуккале и страхотните гледки към Кападокия са само част от тях. Ето обаче няколко идеи за хората, които искат не само да разгледат туристическите обекти, но и да опознаят по-добре местната култура и традиции.ПазаритеЧовек непременн...
Прочетен: 4470 Коментари: 0

рекламаАвтор

 


Изпрати съобщение
Направи приятел

Диана Томова

Теми (214)

Албуми (0)

Видео (0)

Приятели (4)Снимки за Турция

 

 
 


Тагове