10 града в САЩ, кръстени на химични елементи -1

 

Тъй като САЩ има богато индустриално и минно наследство, някои от градовете носят наименованието на химични елементи. Ето списък с американски градове, носещи наименования на химични елементи, подредени по низходящ ред в зависимост от атомния им номер – от най-тежките до най-леките.


Радий, Тексас

* атомен номер на елемента = 88

10 града в САЩ, кръстени на химични елементи -1
 
Радият е алкалоземен метал, който принадлежи към втора главна група от периодичната система и е с висока радиоактивност. Той е бил използван от работнички във фабриката '' Radium Girls'', които са го употребявали във фосфорна боя, която са нанасяли върху ръчни часовници.   Поради високото количество на радиоактивен радий, които те са поели, докато да нанасяли боята върху циферблатите на часовниците или върху детайлите на авиационно и радиоелектронно оборудване, работничките от фабриката започнали бавно и мъчително да измират.


Градът, който носи името на този радиоактивен метал, се намира на 16 километра  северозападно от Ансън, в западната част на окръг Джоунс. Произходът на градчето води началото си от 1910 година. Броят на населението не се променил много в последните сто години. През 1915 година населението е наброявало 10 души, през 1940 – 20. В периода между 1980 и 1990 местните жители са били около 26, а през 2000 г. техният брой отново е паднал на 10.


Лийд, Южна Дакота

* носи името на метала олово с атомен номер =82
   
10 града в САЩ, кръстени на химични елементи -1

Оловото е един от най-рано използваните от човека метали. В днешно време той влиза в употреба при производството на батерии, куршуми, спойки или съдове.  Оловото е много токсично, особено за децата, а натравянето с олово, дължащо се основно на оловното съдържание в боята, с която хората боядисват домовете си, е главен здравословен проблем за САЩ. Лийд е град в окръг Лорънс, Южна Дакота, с население, наброяващо 3 027 души според статистическите данни от преброяването през 2000 година.  Градът е разположен в западната част на Южна Дакота, на Блек Хилс и се намира близо до Уайоминг.

10 града в САЩ, кръстени на химични елементи -1

Официалното ''откриване'' на града се е състояло на 10-ти юли, 1876 година, след откриването на злато в околностите. Тук се намирала мината Homestake – най-голямата, дълбока и с най-богати залежи златна мина в Западното полукълбо, която е закрита през януари 2002 година. Уместен е въпросът – защо това място не е кръстено '' Голд'' ( злато)? Но откриването на злато е съпроводено и с натъкването на оловни залежи. Благодарение на златото, добивано тук, населението  през 1910 година е 8 382 души, което превръща Лийд във втория по големина град в Южна Дакота.


Меркюри, Невада

* носи името на химическия елемент живак с атомен номер=80

10 града в САЩ, кръстени на химични елементи -1

Живакът е този тежък сребрист метал, който образува малки капчици, които можете да търкаляте, побутвайки ги с пръст, когато сте в час по химия или когато счупите термометър. Той е силен невротоксин. Градът, носещ названието на този химичен елемент, се намира в окръг Най, Невада – на 8 километра от шосе 96 и на 105 километра западно от Лас Вегас. Разположен е в района на  ядрения полигон в Невада, конструиран от Комисията по атомна енергетика с цел да помещава и обслужва  експерименталното оборудване. Понастоящем мястото е под ръководството на Министерството на енергетиката на САЩ. Част от него е с ограничен обществен достъп. Градът е получил своето наименование, тъй като тук е имало множество живачни мини, които са били в околностите му много преди той да се сформира. Настоящият брой на населението е неизвестен.

10 града в САЩ, кръстени на химични елементи -1

През ранните 1960-те градът е бил населен от над  10,000 души поради  предприетите строителни дейности за подобряване на градската архитектура. В този период са построени – училище, развлекателни и търговски центрове, театър, алеи за боулинг, плувен басейн, клиника, библиотека, църковен параклис, бензиностанция и автогара.


Платина , Аляска

* носи името на химичния елемент платина с атомен номер =78
  

10 града в САЩ, кръстени на химични елементи -1

Платината е чист метал със сребристо-бял цвят, блестяща и ковка. Резистентността й към износване и потъмняване я прави подходящ материал за изработка на фини бижута. Този метал има висока степен на устойчивост на корозия и високи температури  и е добър електрически проводник. Всичките й тези характеристики се прилагат в индустрията.  Градът, носещ името на този ценен метал, се намира в Аляска, на крайбрежието на Берингово море, на 716 километра от Анкъридж. Според статистиките от последното преброяване, направено през 200 година, жителите са  били 41 души.

10 града в САЩ, кръстени на химични елементи -1

Градът Платина е разположен близо до селището Arviq. Създаден е кратко време, след като са били намерени следи от платина  от ескимос на име Уолтър Смит през 1926 година. В периода между 1927 и 1934 година няколко малки мини са функционирали, разположени около заливи в околностите.


Тънгстен, Колорадо

* носи името на химичния елемент волфрам с атомен номер = 74
   
10 града в САЩ, кръстени на химични елементи -1

Волфрамът е вторият метал с по-голяма плътност от оловото. Използва се предимно за производство на оръжия и електроника.

10 града в САЩ, кръстени на химични елементи -1

Разположен близо до Боулдър, Колорадо е малкият миньорски град Тънгстен, в който през Първата световна война волфрамът е бил по-ценен от златото и среброто. След като САЩ се включили в Първата световна война, цените рязко нараснали, а в този малък град в Колорадо имало минерални залежи за 6 млн. долара през 1917 година. В този период броят на населението достигнал своята връхна точка – 200, 000 жители. Скоро цената на волфрама се понижила и неговият бум бил към своя край. След няколко години градът изчезнал. Понастоящем там не е останало почти нищо  и градът е считан един от призрачните градове на запад.

Коментари

 


Добави твоето мнение


Други теми за САЩ

 

Национален парк "Гранд Тетън" се намира в северозападната част на щата Уайоминг и се простира на площ от около 130,000 хектара. При основаването си през 1929 г. той е обхващал само основните върхове на планинска верига Тетън и шест ледникови езера в полите на планината. В следващите десетилетия паркът се разширил до сегашните си размери и вече вклю...
Прочетен: 1814 Коментари: 0
10 американски щата, които привличат най-много чуждестранни туристи – първа част6. ТексасЩатът има над 25 милиона жители и предлага страхотна храна и нощни забавления. Освен това е истинска мека на футбола. Срещите на гимназиалните отбори привличат хиляди фенове. Но независимо дали чуждестранните туристите са почитатели на спорта или не, преживяван...
Прочетен: 3116 Коментари: 0
Невъзможно е чуждестранните туристи да разгледат необятна страна като САЩ по време на едно-единствено пътуване. Независимо от кое крайбрежие ще започне ваканцията им, със сигурност различните типове хора ще открият нещо интересно. Следните 10 американски щата са най-посещавани от чужденци.1. Ню ЙоркВъпреки че щатът не се радва на хубаво време през ...
Прочетен: 2930 Коментари: 0

рекламаАвтор

 


Изпрати съобщение
Направи приятел

Диана Томова

Теми (214)

Албуми (0)

Видео (0)

Приятели (4)Снимки за САЩ

 

 
 
Видео за САЩ

  


Тагове