Необичайни древни оръжия

 

Хората  винаги са воювали и ще продължават  да воюват. А за всяка война са  необходими  оръжия. Използвайки уменията и наличните си ресурси, хората изработват оръдия, с които могат да колят, удрят, пронизват и разкъсват враговете си. Всяка нация има оръжия, които правят  армиите уникални. В днешно време, когато се споменат древни оръжия, ние веднага правим асоциации с  мечове, копия, лъкове и брадви. Ето списък с някои необичайни древни оръжия.


Кпинга

Необичайни древни оръжия

Кпингата представлява нож за хвърляне, използван от опитните вони от племето занде, обитаващи Нубия  - историческа област в Африка, простираща се   от северната част на Судан до южната част на Египет. Ножът е бил с дължина около 56 сантиметра и се е състоял от три остриета, разклоняващи се от центъра. Острието, най-близо до дръжката, е във формата на половите органи на мъжа и символизира мъжката сила на притежателя му. Разположението на остриетата увеличава шанса за пробождане на мишената. Когато член от племето се жени, той представя кпингата като подарък на семейството на своята съпруга.


Макуахуитл


Необичайни древни оръжия

Макуахуитлът представлява  голямо оръжие, което има формата на меч, но е изработено от дърво, с  вградени остри като бръснач парчета от вулканично стъкло. Тъй като  няма остър връх, не може да се използва като пронизващо оръжие, но с назъбените краища на оръжието могат да се причинят  дълбоки рани от разкъсване. Дървеният материал, от който то е изработено, е масивен и тежък, даващ възможност да се омаломощят силите  на врага, който е бил необходим на ацтеките за  техните известни ритуални жертвоприношения.


Чакрам


Необичайни древни оръжия

Не се заблуждавайте – чакрамът не е  приспособление, с което можете да играете фризби. За разлика от фризбито, чакрамът се хвърля по-често  вертикално, отколкото  хоризонтално. Смъртоносният метален  кръг е с диаметър около 30 сантиметра. Това оръжие има изключително остри ръбове, които с лекота отрязват ръце и крака. Чакрамът, произхожда от Индия, където е бил широко  използван от високопоставени индийски сикхи.  Интересен  метод на хвърляне, използван от професионалните бойци, е да завъртят металния диск около показалеца си, а след това с рязко движение на китката, да изтласкат  острието към противника си.


Чу-Ко-Ну


Необичайни древни оръжия

Чу-Ко-Ну е древно китайско оръжие, което се счита за предшественик на автоматичните пушки. Дървената кутия на върха на арбалета може да събере 10 стрели. Интересен е фактът , че  за  последен път оръжието е използвано в  Китайско-японската война от 1894-1895 г. - след възхода на огнестрелните оръжия.  С него могат да се изстрелят 10 стрели  в рамките на 15 секунди. Което, в сравнение с нормалните лъкове и арбалети, е голям напредък. За допълнителна ефективност, някои от стрелите са намазвани с отрова, извлечена от смъртоносното цвете самакитка.


Катар


Необичайни древни оръжия

Катарът е индианско оръжие, което на пръв поглед изглежда като едно острие, но когато се активизира чрез спусъка на  h-образната дръжка, то се разделя на три остриета. Тези остриета не само правят оръжието по-ефективно при пробождане и клане, но и за да стреснат противника. Разположението на остриетата върху повърхността на дръжката позволява лесното блокиране на отправените от враговете атаки.


Чжуа

Необичайни древни оръжия

Само един поглед върху това  невероятно  и странно изглеждащо съоръжение е повече от достатъчен, за да се убедите, че то заслужава челното място в класацията за  необичайни антични оръжия. Конструкцията на  китайското оръжие представлява  дълго желязо, завършващо със съоръжение, чийто дизайн напомня ръка с нокти, които  пронизват плътта, разкъсвайки масивни участъци от тялото. Оръжието е достатъчно тежко, за да убие противника, а ноктите са смъртоносни.

Коментари

 


Добави твоето мнение


Други теми за Светът

 

Ако мечтаете за топло и екзотично място за ваканцията си, и ако вече сте заделили необходимите средства за нея, остава само да изберете дестинацията и да резервирате билети.Преди да отпътувате обаче ви предстои една не особено приятна част от подготовката, а именно опаковането на багажа. Всеки континент и всяка страна си има определени особености в...
Прочетен: 2381 Коментари: 0
Аржентина предлага огромно разнообразие от туристически атракции и развлечения. Това е страна с неповторимо излъчване през цялата година, но есента и пролетта са най-подходящите сезони да се потопите в нейната атмосфера. Ето кои са някои от местата, които задължително трябва да посетите:Буенос АйресАржентина заема значителна част от територията на ...
Прочетен: 2969 Коментари: 0
Независимо дали заминавате за седмица или за цял месец, приготвянето на багажа за екскурзия или ваканция далеч от дома винаги изисква предварително планиране. Ето няколко полезни идеи за нещата, от които ще имате нужда по време на вашата ваканция: Когато подготвяте багажа си за пътуване, имайте предвид, че e добре да се ограничите само до най-необх...
Прочетен: 2401 Коментари: 0

рекламаАвтор

 


Изпрати съобщение
Направи приятел

Диана Томова

Теми (214)

Албуми (0)

Видео (0)

Приятели (4)Снимки за Светът

 

 
 


Тагове