10-те най-редки животни в света

 

За ролята на човека по отношение на природата, глобалното затопляне и ограничените ресурси е писано много. Понякога обаче статистиките придобиват форма – например когато цял животински или растителен вид изчезне от лицето на Земята. На света има някъде към 35 животински вида, чиято популация не надхвърля 1000. Вижте няколко животни, които днес се срещат много рядко, тъй като вече са изчезващ вид.


1. Червен вълк, Северна Америка


10-те най-редки животни в света

Червеният вълк (Canis lupus  rufus) е разпространен в източните части на Северна Америка. Той е застрашен от изчезване като чист вид, поради междувидовото размножаване с койотите и още един вид вълци. Според специалистите по генетика, генетичната близост между тези видове не е развита впоследствие, а е резултат от това, че червеният вълк се появява от хибридизация между вълка и койота. При откриването му като вид, представители са срещани на запад до Тексас и на юг до Флорида. Червеният вълк е много по-малък от сивия, а козината му обикновено е кафява, с оттенъци на черно и сиво. Отличен нощен ловец, вълкът се храни с малки гризачи, а понякога дори с елени. Червеният вълк е застрашен и заради лова на представителите, както и заради стесняване на ловния ареал. През 1973 г. е създадена програма за развъждането на вида и за целта са заловени всички представители на свобода. До 1980 г. всички червени вълци в природата са изтребени, но програмата е успешна и животни, родени сред хора, са пуснати на свобода в Северна Каролина. На този етап се отглеждат някъде около 300 вълка, а още около 100 живеят сред природата.


2. Иберийски рис, Испания и Потугалия

10-те най-редки животни в света

Иберийският рис (Lynx pardinus), известен още като испански рис, е хищник от семейство Котки, който се среща само на Иберийския полуостров (Испания и Португалия). Той е вписан в Червения списък на световно застрашените видове на IUCN като критично застрашен и е най-редкият вид от семейство Котки. Храни се предимно с гризачи, птици и риби. В момента са останали само около 100 представители на вида, само 25 от които са женски в репродуктивна възраст. На външен вид иберийският рис прилича на всички други видове рисове - той е с къса опашка, стръкчета косми на ушите и кичури козина под брадичката. До края на 19 век иберийските рисове са населявали равномерно целия Иберийски полуостров, но днес разпространението му е ограничено до две местообитания - в две области на южната испанска провинция Андалусия. През 1960 г. са записани около 4000 представителя, а днес една част от вида се отглежда при изкуствени условия, за да бъде пуснат на свобода и да се възстанови популацията им.


3. Тамарау (Миндорски бивол), остров Миндотро, Филипини

10-те най-редки животни в света

Тамарау е вид воден бивол, който населява само остров Миндоро, който се намира в Тихия океан и е четвъртият по площ остров на Филипините. Този ендемичен вид е много едър – възрастните индивиди тежат между 200 и 300 килограма. Заради лова и намаляването на ареала на живеене, популацията е намалява драстично – през 19 век тя наброява около 10 хиляди животни, а през 1975 г. от тях остават едва 120. През 1987 г. тя нараства до 370 индивида, а през 2004 г. е вписан като застрашен вид. Днес броят на тамарау не надвишава 300.


4. Слонска костенурка, Галапагоски острови

10-те най-редки животни в света

Слонските костенурки (Geochelone elephantopus), обитаващи Галапагоските острови в Тихия океан, са известни като най-големите живи костенурки на Земята. Възрастните достигат тегло над 200 килограма и дължина повече от 1.20 метра. Въпреки не е известна точната средна продължителност на живота им, според учените тя може да надвиши 200 години. Регистрирана е костенурка, живяла 176 години – костенурката, наречена Хариет, вероятно прибрана от Чарлз Дарвин и живяла в Австралийската зоологическа градина в Куинслeнд, която умира през 2006 г. Дълголетието на тези животни се обяснява със забавения им ритъм на живот. Те се хранят с кактуси, листа и цветове на растения, както и с паднали от дърветата плодове. Когато островите Галапагос, тук живеят около 250 000 костенурки – днес са останали около 15 000. Изтребването на вида се дължи най-вече на човека – костенурките са използвани основно за храна и заради корубата им. Обърнати по гръб, така че да не могат да се движат, слонските костенурки могат да оцеляват месеци без храна и вода – именно това ги прави добър източник на прясно месо на корабите още от времето, когато хладилници още не е имало. Един от подвидовете на слонската костенурка живее и на други острови – Изабела, Сантяго, Санта Круз, Сан Кристобал, Пинзол и Пинта, но там те са в ограничен брой. На остров Пинто, например, днес има един-единствен мъжки екземпляр, популярен като „Самотният Джордж“, на възраст 70-80 години – той е последният известен представител на своя подвид и най-вероятно с него той ще изчезне.


5. Острокозинест заек (Асамски заек)

10-те най-редки животни в света

Макар зайците да са познати с отличните си способности да се размножават светкавично, ето че в този списък попада и един от видовете зайци. Този вид обаче (Caprolagus hispidus), макар да е от семейство Зайци, спада към особената група древни зайци Пенталагини (Pentalagini). Това са предимно дребни животни със закръглели къси уши и къси крака, като тяхна особеност са  недостатъчно развитите им задни крака. Сивата им или кафеникава козина е доста твърда, а у някои видове дори четинеста, затова ги наричат още четинести зайци. Някога те са били широко разпространени по цялата дължина на Хималаите, от Индия, до Непал и Пакистан. Днес броят им е намалял значително, най-вече заради стесняване на ареала на живеене и болести. Четинестите зайци се хранят с дървесна кора, корени на трева, филизи и семена. През 1964 г. се смятало, че видът е изчезнал, докато е бил засечен индивид от него през 1966 г. През 2001 г. броя на зайците е към 110, но този брой трудно ще нарасне, заради странното поведение на индивидите, държани в плен.


Очаквайте продължение...

Коментари

 


Добави твоето мнение


Други теми за Светът

 

Цветовете са това, което прави живота ни специален, грабва вниманието и ни носи вдъхновение в сивото и скучно еднообразие. Навярно мнозина си мечтаят да живеят в град, нашарен с магически цветове, и да вървят по улици, които неизменно напомнят за дъгата. В настоящата статия са събрани някои от най-цветните градове по света. Те са истинска наслада з...
Прочетен: 49 Коментари: 0
В този материал ще ви представим някои от най-добрите места за пазаруване в света. Те са истинска мека за хората, които обичат по цял ден да обикалят по магазините.Ню Йорк"Пето авеню" в Ню Йорк е синоним на луксозен живот заради класики като Saks Fifth Avenue,  Tiffany, Bergdorf Goodman и FAO Schwarz. Но също като самия Ню Йорк, "Fifth Avenue" вина...
Прочетен: 40 Коментари: 0
Виенската държавна операВиенската държавна опера отваря врати през 1869 г. с представление на "Дон Жуан" на Моцарт. Сградата е проектирана в неоренесансов стил от архитектите Едуард ван дер Нюл и Август фон Зикардсбург. Операта е частично разрушена по време на бамбардировките през Втората световна война и напълно възстановена едва през 1955 г. Музи...
Прочетен: 121 Коментари: 0

рекламаАвтор

 


Изпрати съобщение
Направи приятел

tao

Теми (852)

Албуми (8)

Видео (3)

Приятели (30)Снимки за Светът

 

 
 


Тагове