10-те най-редки животни в света

 

За ролята на човека по отношение на природата, глобалното затопляне и ограничените ресурси е писано много. Понякога обаче статистиките придобиват форма – например когато цял животински или растителен вид изчезне от лицето на Земята. На света има някъде към 35 животински вида, чиято популация не надхвърля 1000. Вижте няколко животни, които днес се срещат много рядко, тъй като вече са изчезващ вид.


1. Червен вълк, Северна Америка


10-те най-редки животни в света

Червеният вълк (Canis lupus  rufus) е разпространен в източните части на Северна Америка. Той е застрашен от изчезване като чист вид, поради междувидовото размножаване с койотите и още един вид вълци. Според специалистите по генетика, генетичната близост между тези видове не е развита впоследствие, а е резултат от това, че червеният вълк се появява от хибридизация между вълка и койота. При откриването му като вид, представители са срещани на запад до Тексас и на юг до Флорида. Червеният вълк е много по-малък от сивия, а козината му обикновено е кафява, с оттенъци на черно и сиво. Отличен нощен ловец, вълкът се храни с малки гризачи, а понякога дори с елени. Червеният вълк е застрашен и заради лова на представителите, както и заради стесняване на ловния ареал. През 1973 г. е създадена програма за развъждането на вида и за целта са заловени всички представители на свобода. До 1980 г. всички червени вълци в природата са изтребени, но програмата е успешна и животни, родени сред хора, са пуснати на свобода в Северна Каролина. На този етап се отглеждат някъде около 300 вълка, а още около 100 живеят сред природата.


2. Иберийски рис, Испания и Потугалия

10-те най-редки животни в света

Иберийският рис (Lynx pardinus), известен още като испански рис, е хищник от семейство Котки, който се среща само на Иберийския полуостров (Испания и Португалия). Той е вписан в Червения списък на световно застрашените видове на IUCN като критично застрашен и е най-редкият вид от семейство Котки. Храни се предимно с гризачи, птици и риби. В момента са останали само около 100 представители на вида, само 25 от които са женски в репродуктивна възраст. На външен вид иберийският рис прилича на всички други видове рисове - той е с къса опашка, стръкчета косми на ушите и кичури козина под брадичката. До края на 19 век иберийските рисове са населявали равномерно целия Иберийски полуостров, но днес разпространението му е ограничено до две местообитания - в две области на южната испанска провинция Андалусия. През 1960 г. са записани около 4000 представителя, а днес една част от вида се отглежда при изкуствени условия, за да бъде пуснат на свобода и да се възстанови популацията им.


3. Тамарау (Миндорски бивол), остров Миндотро, Филипини

10-те най-редки животни в света

Тамарау е вид воден бивол, който населява само остров Миндоро, който се намира в Тихия океан и е четвъртият по площ остров на Филипините. Този ендемичен вид е много едър – възрастните индивиди тежат между 200 и 300 килограма. Заради лова и намаляването на ареала на живеене, популацията е намалява драстично – през 19 век тя наброява около 10 хиляди животни, а през 1975 г. от тях остават едва 120. През 1987 г. тя нараства до 370 индивида, а през 2004 г. е вписан като застрашен вид. Днес броят на тамарау не надвишава 300.


4. Слонска костенурка, Галапагоски острови

10-те най-редки животни в света

Слонските костенурки (Geochelone elephantopus), обитаващи Галапагоските острови в Тихия океан, са известни като най-големите живи костенурки на Земята. Възрастните достигат тегло над 200 килограма и дължина повече от 1.20 метра. Въпреки не е известна точната средна продължителност на живота им, според учените тя може да надвиши 200 години. Регистрирана е костенурка, живяла 176 години – костенурката, наречена Хариет, вероятно прибрана от Чарлз Дарвин и живяла в Австралийската зоологическа градина в Куинслeнд, която умира през 2006 г. Дълголетието на тези животни се обяснява със забавения им ритъм на живот. Те се хранят с кактуси, листа и цветове на растения, както и с паднали от дърветата плодове. Когато островите Галапагос, тук живеят около 250 000 костенурки – днес са останали около 15 000. Изтребването на вида се дължи най-вече на човека – костенурките са използвани основно за храна и заради корубата им. Обърнати по гръб, така че да не могат да се движат, слонските костенурки могат да оцеляват месеци без храна и вода – именно това ги прави добър източник на прясно месо на корабите още от времето, когато хладилници още не е имало. Един от подвидовете на слонската костенурка живее и на други острови – Изабела, Сантяго, Санта Круз, Сан Кристобал, Пинзол и Пинта, но там те са в ограничен брой. На остров Пинто, например, днес има един-единствен мъжки екземпляр, популярен като „Самотният Джордж“, на възраст 70-80 години – той е последният известен представител на своя подвид и най-вероятно с него той ще изчезне.


5. Острокозинест заек (Асамски заек)

10-те най-редки животни в света

Макар зайците да са познати с отличните си способности да се размножават светкавично, ето че в този списък попада и един от видовете зайци. Този вид обаче (Caprolagus hispidus), макар да е от семейство Зайци, спада към особената група древни зайци Пенталагини (Pentalagini). Това са предимно дребни животни със закръглели къси уши и къси крака, като тяхна особеност са  недостатъчно развитите им задни крака. Сивата им или кафеникава козина е доста твърда, а у някои видове дори четинеста, затова ги наричат още четинести зайци. Някога те са били широко разпространени по цялата дължина на Хималаите, от Индия, до Непал и Пакистан. Днес броят им е намалял значително, най-вече заради стесняване на ареала на живеене и болести. Четинестите зайци се хранят с дървесна кора, корени на трева, филизи и семена. През 1964 г. се смятало, че видът е изчезнал, докато е бил засечен индивид от него през 1966 г. През 2001 г. броя на зайците е към 110, но този брой трудно ще нарасне, заради странното поведение на индивидите, държани в плен.


Очаквайте продължение...

Коментари

 


Добави твоето мнение


Други теми за Светът

 

Ако мечтаете за топло и екзотично място за ваканцията си, и ако вече сте заделили необходимите средства за нея, остава само да изберете дестинацията и да резервирате билети.Преди да отпътувате обаче ви предстои една не особено приятна част от подготовката, а именно опаковането на багажа. Всеки континент и всяка страна си има определени особености в...
Прочетен: 2785 Коментари: 0
Аржентина предлага огромно разнообразие от туристически атракции и развлечения. Това е страна с неповторимо излъчване през цялата година, но есента и пролетта са най-подходящите сезони да се потопите в нейната атмосфера. Ето кои са някои от местата, които задължително трябва да посетите:Буенос АйресАржентина заема значителна част от територията на ...
Прочетен: 3365 Коментари: 0
Независимо дали заминавате за седмица или за цял месец, приготвянето на багажа за екскурзия или ваканция далеч от дома винаги изисква предварително планиране. Ето няколко полезни идеи за нещата, от които ще имате нужда по време на вашата ваканция: Когато подготвяте багажа си за пътуване, имайте предвид, че e добре да се ограничите само до най-необх...
Прочетен: 2671 Коментари: 0

рекламаАвтор

 


Изпрати съобщение
Направи приятел

tao

Теми (916)

Албуми (8)

Видео (4)

Приятели (35)Снимки за Светът

 

 
 


Тагове