Най-опасните места за плуване по света

 

 

Плуването е отлично занимание за топлите месеци на годината и чудесен спорт за извайване на фигурата. То е и перфектен начин да поддържате здравето си, освен ако не го правите на някое от местата, посочени по-долу.

опасни места за плуване по света

Ето кратък списък с най-опасните места за плуване по света, както и няколко съвета за безопасност, ако решите да посетите тези места.


1. Куинсланд, Австралия

опасни места за плуване по света

Австралийският щат Куинсланд, чиито най-голям град е Бризбенк, е екзотична, но не и безопасна дестинация за плуване. Океанските води по австралийското крайбрежие гъмжат от опасни животни – синьопръстенов октопод (чиято отрова може да убие човек и за която няма открита противоотрова), отровен охлюв – конус, риба-скорпион, медуза-жило и малката, но много отровна медуза-ируканджи. Най-опасна от всички изброени същества е медузата-жило (box jellyfish), която е отговорна за смъртта на 100- 200 човека ежегодно. Семейството, към което тя принадлежи, съдържа видове, някои от които се смятат за едни от най-отровните същества на Земята. Медузата расте до дължина 3 метра и често се превръща в причина за затварянето на цели плажове.

опасни места за плуване по света

Стратегия за оцеляване: Не влизайте във водата, когато има предупреждение за наличие на медузи или носете специален защитен костюм, който да ви предпази от отровата на медузата.


2. Амазонка, Южна Америка

опасни места за плуване по света

Като изключим кръвожадните пирани, кайманите и електрическите змиорки, във водите на река Амазонка можете да се натъкнете на едно изключително опасно същество, познато като кандиру или риба-клечка. Това е малка паразитна рибка, която има отвратителния навик да се завира в уриналния тракт в човешкото тяло и въобще във всякакъв вид отвори в тялото.

опасни места за плуване по света

Стратегия за оцеляване: Не плувайте в река Амазонка, особено ако имате открити рани по тялото. Не се къпете във води, населявани от пирани, особено през сухия сезон, когато те са особено настървени. Носете допълнително бельо под банския костюм и не се движете особено активно, тъй като това привлича всички хищници.


3. Мексиканският залив, САЩ

опасни места за плуване по света

Освен отровните петролни разливи, създали истински екологични катастрофи в залива, американското крайбрежие в района не е подходящо за плуване и заради опасните същества, които обитават местата край океанските води. Една от тях е водната мокасина – силно отровна змия, която може да убие човек за броени часове. Тя може да бъде открита върху камъните, в реките, езерата и мочурищата.

Стратегия за оцеляване: Не плувайте под наведените ниско клони, тъй като движението ви може да предизвика змията да слезе във водата. Бъдете особено бдителни в горещите, влажни дни. Носете винаги със себе си комплект със серум при ухапване от змия, а при инцидент веднага потърсете медицинска помощ.


4. Плажът Болина, Калифорния, САЩ

опасни места за плуване по света

Рай за сърфистите, калифорнийският плаж Болина е част от т.нар. „Червен триъгълник” – място, което е гъсто обитавано от кръвожадната бяла акула. Тук тя може да бъде видяна на лов за морски лъвове съвсем близо до брега. По принцип рисковете да бъдете атакувани от акула при плуване са сравнително ниски, но те значително се увеличават, ако го правите на този плаж. 

Стратегия за оцеляване: Не плувайте в мрачно време или привечер, не носете бляскави бижута и никога не влизайте във водата с отворени рани по тялото.


5. Водопадът Виктория, Замбия

опасни места за плуване по света

Тук най-опасният участък не е високият над 100 метра водопад, а т.нар. „Басейн на дявола”, който се намира в горната му част. Той представлява перфектно място за плуване за онези, които търсят опасност и адреналин, тъй като е разположен точно на ръба на водопада. Границата между басейна и гърмящите води, падащи от огромна височина, е един не много висок ръб. Оттук всяка година пада поне по един човек.

опасни места за плуване по света

Стратегия за оцеляване: Ако въобще се осмелите да плувате в този басейн, не го правете по време на дъждовния сезон.


6. Национален парк Khao Sok, Тайланд

опасни места за плуване по света

Преди да отидете на къмпинг в този парк, имайте предвид, че районът е обитаван от много по-опасни същества, отколкото може да си представи наивният турист, жаден за екзотика. Тук живеят огромни отровни стоножки, някои с размер колкото човешка ръка, човекоядни акули и кръвожадни пиявици, огромни комари, отровни гъсеници, токсични мравки и рибата – скорпион. Конкретно пиявиците се срещат в изобилие в местните езера.

опасни места за плуване по света

Стратегия за оцеляване: Пиявиците мразят тютюна, затова можете да ги премахнете от себе си, като ги полеете с разтвор от вода и тютюневи листа. Не дърпайте пиявицата, тъй като така ще я накарате да изпусне токсини.


7. Плажът Hanakapiai, Хаваи

опасни места за плуване по света

Не всичко е такова, каквото изглежда – този екзотичен хавайски плаж например изглежда красив и спокоен, но всъщност е пълен със смъртоносни капани. Тук водите носят опасни подводни течения, а океанът неочаквано дърпа навътре желаещите да поплуват в чистите му води. Вълните на плажа понякога са неочаквани, големи и с голяма мощ.

Стратегия за оцеляване: Не ходете на този плаж или поне не се доближавайте близо до водата, където големите вълни могат да ви пометат със себе си.


8. Нил, Египет

опасни места за плуване по света

Скрити в мътните води на река Нил, кръвожадните крокодили търпеливо дебнат жертвите си. За целта те могат да чакат часове наред, почти изцяло потопени във водата. Нилският крокодил е най-свирепият от своето семейство, като всяка година той е причина за смъртта на стотици африканци. Бъдете нащрек и за нилската (много по-голяма по размер) роднина на пиранята – рибата-тигър, която обитава езерото Насър.

Стратегия за оцеляване: Не плувайте в Нил и не се доближавайте до бреговете му на местата, гъмжащи от крокодили. Ако ви нападне крокодил, бягайте бързо и в права линия. Не се опитвайте да избягате върху дърво – крокодилът не може да се катери, но може да издържи без храна няколко дена, търпеливо чакайки под дървото, блокирайки вашия път за бягство.


9. Остров Шайърд, Флорида, САЩ

опасни места за плуване по света

Ако решите да се разхладите във водите на този бряг, рискувате да получите сериозни проблеми – обриви, хепатит, проблеми с дихателната система и други подобни. Това е вероятно най-замърсеният плаж в САЩ, един от над 20-те хиляди щатски плажа, отбелязани като опасни заради замърсяване.

Стратегия за оцеляване: Не ходете там и проверете предварително дали избраният от вас плаж не е с ниво на замърсяване над нормата.


10. Национален парк Крюгер, Африка

опасни места за плуване по света

Макар да са вегетарианци, хипопотамите са познати като агресивни животни, нападащи често без причина. Колкото и странно да звучи, животното е обявено за най-опасния бозайник на континента, взимащ стотици жертви ежегодно. Въпреки че има къси крака, хипопотамът бяга доста бързо – ако ви подгони, не бягайте в права линия, а на зиг-заг.

Стратегия за оцеляване: Не се приближавайте към животните, тъй като на тях не им е необходима причина за атака. Ако ви погне хипопотам, не бягайте права линия, защото той ще ви настигне без проблем, а се движете на зиг-заг. Можете да се спасите и върху дърво. Не се приближавайте към цели стада, още повече ако в тях има малки.

 

Коментари

 


Добави твоето мнение


Други теми за Светът

 

Ако мечтаете за топло и екзотично място за ваканцията си, и ако вече сте заделили необходимите средства за нея, остава само да изберете дестинацията и да резервирате билети.Преди да отпътувате обаче ви предстои една не особено приятна част от подготовката, а именно опаковането на багажа. Всеки континент и всяка страна си има определени особености в...
Прочетен: 2785 Коментари: 0
Аржентина предлага огромно разнообразие от туристически атракции и развлечения. Това е страна с неповторимо излъчване през цялата година, но есента и пролетта са най-подходящите сезони да се потопите в нейната атмосфера. Ето кои са някои от местата, които задължително трябва да посетите:Буенос АйресАржентина заема значителна част от територията на ...
Прочетен: 3365 Коментари: 0
Независимо дали заминавате за седмица или за цял месец, приготвянето на багажа за екскурзия или ваканция далеч от дома винаги изисква предварително планиране. Ето няколко полезни идеи за нещата, от които ще имате нужда по време на вашата ваканция: Когато подготвяте багажа си за пътуване, имайте предвид, че e добре да се ограничите само до най-необх...
Прочетен: 2671 Коментари: 0

рекламаАвтор

 


Изпрати съобщение
Направи приятел

tao

Теми (916)

Албуми (8)

Видео (4)

Приятели (35)Снимки за Светът

 

 
 


Тагове