10 от най-опасните пътища по света

 

Само по себе си всяко пътуване крие рискове, но има няколко места по света, където всяка година статистиката отчита особено високо ниво на инциденти на пътя. Ето и десетте най-опасни пътища в света, разпръснати по различни точки на планетата.


1. Пътят на смъртта – Боливия


Най-опасните пътища по света

Т.нар. Път на смъртта се намира между боливийската столица Ла Пас и град Коройко, в провинция Юнгас. Всички, които потеглят по него, се молят да не им се наложи да ползват медицинска помощ, тъй като най-близката болница е на два часа път, в Ла Пас. Пътят, който е с дължина между 61 и 69 километра, има свои собствени правила за движение - тук шофьорите често слизат от превозните средства и преговарят как да се разминат. Пътят е с денивелация 3500 метра и се спуска на височина от 4700 метра в боливийските Анди, до 320 метра над морското равнище. Той преминава от високото плато, през джунглата до долината, като се вие между стръмни и хлъзгави склонове. На него годишно намират смъртта си между 200 и 300 пътници,  в пропастта пропадат десетки автомобили и камиони. На много места има кръстове, които отбелязват точно къде са полетели в бездната.

Най-опасните пътища по света

Най-опасните пътища по света

„Пътят на смъртта” е построен по време на войната между Боливия и Парагвай (1932- 1935 г.) от парагвайски затворници. Той е един от малкото маршрути, които свързват амазонските гори в северна Боливия със столицата на страната. През 2006-та година, след 20 години строителство, боливийските власти отварят алтернативен път, оборудван с много по-модерни съоръжения, който е в пъти по-безопасен от стария. Въпреки това обаче, старият маршрут все още се използва за движение, особено от авантюристи, които търсят тръпка и адреналин.

Най-опасните пътища по света

Най-опасните пътища по света


2. Тунелът Guoliang - Китай


Най-опасните пътища по света

Най-опасните пътища по света

Този опасен тунел е един от малкото начини да се достигне до едноименното село в китайската провинция Хунан. Шосето е ръчно изсечено в скалите от местното население, като строителството му е завършено за 5 години - през 1977 г.

Най-опасните пътища по света

Тунелът е с дължина 1.2 км. и преминава през почти недостъпните части на планината Тайханшан. Той е с височина 5 метра и ширина 4 метра, а през “прозорчетата” на прохода туристите могат да се наслаждават на живописните околности.

Най-опасните пътища по света

Най-опасните пътища по света


3. Път №5 - Чили


Най-опасните пътища по света

Пътят между чилийските градове Arica и Iquique преминава през дълбоки долини, в които бушуват силни ветрове. Именно ветровете са причината за опасностите по трасето, тъй като те избутват автомобилите от пътя и ги забиват в огромни преспи пясък. Страшната слава на шосето е допълнена от еднообразния пясъчен пейзаж наоколо.

Най-опасните пътища по света


4. Сибирският път към Якутск - Русия


Най-опасните пътища по света

Руската федерална магистрала свързва столицата Москва с град Якутск в Сибир, където са отчетени най-ниските температури извън Антарктида. Пътят преминава през суровата тайга и се движи успоредно на река Лена. За да преминат през изключително сложния и опасен участък през зимата (която тук продължава почти 10 месеца в годината), шофьорите е необходимо да имат специални умения и много късмет – освен много сняг и лед, тук обикновено има и силно понижена видимост. През останалите два месеца пък има риск превозните средства буквално да бъдат погълнати от  калта по неасфалтирания път.

Най-опасните пътища по света

Най-опасните пътища по света


5. Магистралата между Съчуан и Тибет – Китай


Най-опасните пътища по света

Тази високо рискова магистрала е разположена на голяма надморска височина (4000-5000 м) и свързва Chengdu с Лхаса. Пътят, дълъг малко над 2400 километра, е опасен не само заради суровите условия, но и заради честите свлачища и лавини в района. Макар да носи множество рискове, околността привлича туристите със спиращата дъха природа и уникалните културни традиции на местното население.

Най-опасните пътища по света


6. Магистралата James Dalton – Аляска, САЩ


Най-опасните пътища по света

Дългата над 650 километра магистрала представлява шосе, покрито с чакъл, насочено на север през арктическата тундра. Шосето преминава над река Юкон и е построено с цел да доставя провизии към нефтените съоръжения далеч в северната част на Аляска. Опасностите по пътя обаче идват не само от снежните преспи наоколо и лошата видимост, но и от честите бури, в които пътуващите рискуват да бъдат ударени от летящи камъни. Освен това наоколо не може да се намери бензиностанция или сервиз за коли, което прави пътуването по магистралата още по-високорисково.


7. Пътят Patiopoulo - Perdikaki Road - Гърция


Най-опасните пътища по света

Този път представлява неасфалтиран маршрут между гръцките градове Patiopoulo и Perdikaki. Пътят е тесен и стръмен, и представлява опасност за преминаващите превозни средства заради неравностите по трасето и липсата на заграждения покрай пропастта. Тъй като трудно могат да се определят границите на пътя, повечето катастрофи тук стават през нощта.


8. Trollstigen - Норвегия


Най-опасните пътища по света

Trollstigen (Стълбата на троловете) е планински проход в Югозападна Норвегия, който е един от най-популярните туристически обекта в страната. Пътят е открит през 1936 г., след 100-месечно строителство. В средата на трасето се намира мост, който минава над водопада Стигфосен, висок 180 метра. Проходът се отваря за преминаването на автомобили от края на месец май, но при по-сурови зими се закрива в началото на юли. Той представлява опасност за преминаващите автомобили заради стръмните си склонове и изкачвания, и тесния неравен път.


9. Път A682 - Англия


Най-опасните пътища по света

Най-опасните пътища по света

Смятан за най-лошия път в Англия, A682 е отговорен за смъртта на почти 100 души за последните 10 години. Въпреки опасните завои и стръмните терени, пътят е любимо предизвикателство за мотористите.

10. Проходът Стелвио - Италия


Най-опасните пътища по света

Най-опасните пътища по света

Планинският проход Стелвио се намира в Италианските Алпи - той започва на надморска височина 950 метра и се качва до височина почти 2760 м. Пътят е създаден още през 19-ти век (1820 г.) от Австрийската империя, за да съедини провинция Ломбардия с останалата част на страната.
Шосето е опасно за движение, тъй като включва 48 обратни завоя, а на места пътят е много тесен. Тук се провежда един от най-уморителните етапи от колоездачната обиколка на Италия. През зимата този високорисков маршрут е затворен, за да се избегнат масови инциденти по стръмните трасета.

Коментари

 

от: jupiter27
изпратено преди: 3 години

умират само тези които нямат бронирана кола с Електрона програма за стабилизиране а аз ще имам такава. с бронирана кола нищо няма да ти се случи а с включена Електрона програма за стабилизиране няма да излетиш от пътя. Смелчагата от България

Добави твоето мнение


Други теми за Светът

 

За много хора Близкият изток изглежда като смущаваща, архаична и опасна дестинация. Въпреки това, мнозина са завладяни от традициите и историята на страните в тази част на света. Независимо от политическите вълнения, крайните религиозни виждания и тежките климатични условия, много от държавите в Близкия изток очароват със своята атмосфера и култура...
Прочетен: 18 Коментари: 0
Светът в днешно време се превърна в поле за терористични атаки, войни, икономически и политически кризи. Въпреки желанието на човек да пътува и да опознава нови земи и техните традиции и култура, има държави, които е добре да избягвате през 2016 г. В първата част стана ясно, че Сиера Леоне, Бангладеш, Кения, Сомалия и Венецуела определено се очерта...
Прочетен: 116 Коментари: 0
Всеки, който е запален по пътешествията, има списък със страните, които иска да посети, любими дестинации и места, на които би се връщал отново и отново. Има обаче и още един списък, за който не се говори толкова много. Това са страните, които е най-добре да изключите от плановете си през тази година. Дали заради политически вълнения, икономическа ...
Прочетен: 173 Коментари: 0

рекламаАвтор

 


Изпрати съобщение
Направи приятел

tao

Теми (912)

Албуми (8)

Видео (4)

Приятели (35)Снимки за Светът

 

 
 


Тагове