Забранената джамия Масджид ал-Харам

 

Масджид ал-Харам (в превод от арабски – Забранената джамия) е главният мюсюлмански храм и най-голям по размери в света. Той е разположен в град Мека, в западната част на Саудитска Арабия, на около 100 км от Червено море. Храмът е център за поклонничество за мюсюлманите, докато влизането в него на немюсюлмани е забранено. Датата на основаване на града не е известна с точност. За пръв път той е споменат от Птолемей под името Макораба.

Забранената джамия Масджид ал-Харам

Забранената джамия Масджид ал-Харам

Джамията ал-Харам се намира в самия център на Мека. Във вътрешния двор на храма се намира Кааба (в превод от арабски – Куб). Кааба е мюсюлманска светиня под формата на кубична постройка. Височината й е 15 метра, а дължината и ширината са съответно 10 и 12 метра. Ъглите й са разположени по посоките на света. Кааба е изготвена от гранит и е покрита с тъкан, а вътре в нея има помещение. Тя служи като ориентир, към който обръщат лицето си мюсюлманите от цял свят по време на молитва.

Забранената джамия Масджид ал-Харам

Забранената джамия Масджид ал-Харам

Строителството на първата джамия около Кааба е започнало през 638 г., а съществуващата джамия е известна от 1570 г. За времето на своето съществуване тя нееднократно е престроявана, така че от първоначалната постройка е останало твърде малко. Първоначално Забранената джамия е имала шест минарета, но когато до Синята джамия в Истанбул са построени също шест минарета, имамът на Мека определя това като светотатство, тъй като нито една джамия по света не може да се равнява с Кааба. Тогава султанът Ахмед нарежда да се построи седмо минаре. За последен път Забранената джамия е реконструирана в края на 80-те години на миналия век, когато към нея е построен огромен корпус с две минарета. Именно в този корпус сега се намира главният вход – портата на крал Фахд. В момента Масджид ал-Харам е огромно съоръжение с площ над 300 хиляди кв. метра. Минаретата са девет и височината им достига 95 метра. Към вътрешността водят четири порти, като освен тях има още 44 други входа. В сградата действат 7 ескалатора, а въздухът в помещенията се освежава с климатици. Предвидени са специални помещения за молитви, които са разделени на мъжки и женски.

Забранената джамия Масджид ал-Харам

Забранената джамия Масджид ал-Харам

Масджид ал-Харам може да побере до 700 хиляди души, въпреки че в такъв случай вярващите се покатерват дори и по покривите на постройките. Поклоненията в Мека (Хадж) са печално известни с трагични случаи. Ежегодно при тях загиват десетки и дори стотици поклонници. А през 1979 г. джамията ал-Харам, заедно с 6000 души, намиращи се там в този момент, бе окупиран от група от 500 екстремисти. Главатарят им настояваше да не се продава петрол на САЩ и да бъде свалена управляващата в страната династия. В резултат на терористичния акт загинаха 200 екстремисти и 250 заложници.

Забранената джамия Масджид ал-Харам

Забранената джамия Масджид ал-Харам

Сега в Мека постоянно живеят около 1,5 милиона жители. Недвижимото имущество в Мека към днешна дата е най-скъпото в цял свят – един квадратен метър струва средно 90 000 долара.

Забранената джамия Масджид ал-Харам

Забранената джамия Масджид ал-Харам

Коментари

 


Добави твоето мнение


Други теми за Саудитска Арабия

 

2015-10-02 16:34:26
от: zanzar
 
1
2
3
4
5
Без съмнение Саудитска Арабия има какво да покаже на своите посетители. Ако сте склонни да се откъснете за малко от луксозните хотели и традиционните туристически атракции, на едва 254 км от град Ат-Таиф можете да видите нещо изключително – кратерът Al Wahbah. Това е кратер във вулканичната област Harrat Kishb, намираща се в западната част на Сауди...
Прочетен: 1161 Коментари: 0
В Саудитска Арабия Коранът е върховният закон и всеки съдия трябва да го тълкува консервативно. Реално не съществуват писани закони, за което и да било от изброените в тази статия забранени неща, а някои от тях дори не са споменати в Корана. Основното правило е, че всяко нещо, за което се подозира, че отклонява хората от исляма, е забранено. Вижте ...
Прочетен: 22536 Коментари: 0

рекламаАвтор

 


Изпрати съобщение
Направи приятел

tao

Теми (916)

Албуми (8)

Видео (4)

Приятели (35)

Тагове