Манастирът Шаолин

 

Манастирът Шаолин е известен будистки храм в провинция Ханън в Китай. Смятан е за рождено място на китайския дзен будизъм и за лоно на шаолинското кунг фу - стил бойно изкуство. "Шао" в името на манастира идва от названието на планинския хребет Шаоши, който е част от голямата планина Суншан, а "лин" означава гора. Шаолин се превежда като "Манастирът в горите на планината Шаоши.

манастирът шаолин

Манастирът е построен през 477 г. сл. н.е. по нареждане на император Hsiao-Wen. Той бил вдъхновен от индийския монах Батуо, който разпространявал будисткото учение в Китай. През 527 г. в Шаолин се установява друг индийски монах - Бодхидхарма, известен в Китай с името Да Мо. Той забелязва, че поради дългото стоене в една и съща поза при всекидневните песнопения и молитви, телата на монасите са доста заслабнали физически и затова измисля двигателни упражнения, които да подобрят физическото им състояние. Тези упражнения били съчетани със заимстваните от древните китайски трактаки техники и така било поставено началото на шаолинския стил бойни изкуства. Постепенно се формира комплекс от бойни техники
"Осемнадесетте ръце на архата", състоящ се от 24 не толкова сложни движения с поетичните названия: "Tанцът на дракона", "Белият жерав разперва крила", "Яхване на коня", "Красавица се любува на лотосов цвят", "Mомче се моли на богинята Гуанин" и други.

манастирът шаолин

Въз основана двигателните техники на Да Мо, постановки от чигун и по-ранни форми на У-Шу, монасите в манастира развиват шаолинския стил бойни изкуства - шаолинцюан, а през многовековната история на Шаолин се създават повече от 200 различни направления бойни стилове. Има доказателства, че техники от шаолинските бойни изкуства са били привнесени и в Япония през 18 и 19 век. Окинавското Shōrin-ryū карате се превежда като "Малкият лин"

манастирът шаолин

манастирът шаолин

Манастирът на няколко пъти е опожаряван и възстановяван. Последният голям пожар е през 1928 г., когато армията на независимия генерал Фън Юйсян, сражавайки се срещу отрядите на Чан Кайшъ, изпраща артилерийски огън по манастира. Продължилият 40 дена пожар, разрушава 90% от манастира, като тогава са унищожени голяма част от ръкописите в библиотеката. По време на Културната революция монасите били изгонени от манастира и едва през 1979 г. оцелелите от тях се завърнали в Шаолин.

манастирът шаолин

Филмът "Манастрирът Шаолин" донася огромна слава на шаолинските монаси. В сюжета на филма е залегнала истинска история от времето на династията Тан, когато император Ли Шъмин се обръща към настоятелството на манастира за помощ срещу Ван Шудзин, който прави опит за преврат.

манастирът шаолин

манастирът шаолин

Срещу входна такса всеки може да разгледа по-голямата част от забележителностите на храмовия комплекс, част от които е и манастирът. Първата голяма зала е библиотека, в която има много дзен текстве. След нея следва Гoрата на каменните плочи. В края й се намира малък храм, посветен на Батау - основателят на манастира. Залата на хилядата Буди, която е и най-голямата зала, се използва за тренировки. Стените й са изрисувани със старинни, но добре запазени фрески, изобразяващи учениците на Буда. В нея се намира и каменният лингам, пред който Батау прекарал осем години в медитация. Кунг фу ударите пък оставили вдлъбнатини в пода.

манастирът шаолин

манастирът шаолин

Вдясно от залата за упражнения се намира по-малък храм, чиито стенни рисунки изобразяват сцени от историята на манастира. Кунг фу боевете са толкова добре пресъздадени, че експертите могат да различат отделните пози. В отсрещната зала срещу 50 цента, монаси благославят сувенири.

манастирът шаолин

манастирът шаолин

Извън манастира се намира гора от над 250 каменни пагоди - всяка с различна форма и големина, отразяващи духа на епохите, в които са управлявали различни династии. Те са последният дом на монасите в манастира.

манастирът шаолин

манастирът шаолин

Коментари

 


Добави твоето мнение


Други теми за Китай

 

Разположен в северната част на живописната местност Улинъюан в провинцията Хунан, Тианзи е уникален планински природен резерват. В превод Тианзи означава "Син на небето". Това е едно от четирите завладяващи места в Улинъюан (останалите три са Националният парк Чжанцзяцзе, резерватът Суоксию  и местността Янгиайе). Тианзи е с площ около 67 кв. км, а...
Прочетен: 1296 Коментари: 0
Близо 30% от Великата китайска стена са се „стопили“ под влиянието на човека и природата. Стената, която е едно от най-внушителните съоръжения, строени по човешка ръка, е толкова пострадала, че дори данните за общата и дължина варират между 9000 и 21 000 километра, в зависимост дали в общата дължина се включват липсващите и разрушени части. Основни...
Прочетен: 1435 Коментари: 0
Историята помни твърде много събития, които са довели до обезлюдяването на цели градове, дори на милионни мегаполиси и столици на империи. Под натиска на войни, конфликти, епидемии, земетресения или други катаклизми различни места по целия свят стават печално известни като „призрачни градове“. Част от тях са добре известни и дори до болка познати о...
Прочетен: 3246 Коментари: 0

рекламаАвтор

 


Изпрати съобщение
Направи приятел

tao

Теми (916)

Албуми (8)

Видео (4)

Приятели (35)Снимки за Китай

 

 
 


Тагове