8 произведения на изкуството, които трябва да видите с очите си

 

Много любители на пътешествията посещават дадена страна не толкова заради природата й, колкото заради културните й забележителности. За тези от вас, които обожават да обикалят света в търсене на нови културни богатства, ние предлагаме кратък списък с някои от най-известните картини в света и къде можете да ги намерите.


1. Мона Лиза – Лувъра, Париж, Франция

картини

Започваме с вероятно най-обсъжданата, спорна и репродуцирана картина, която западната цивилизация познава – картината на Леонардо да Винчи от 16-ти век, наречена „Джокондата“ („веселата жена“). Много са предположенията за нейната история – някои експерти дори смятат, че съпругата на търговец е своеобразен женски облик на художника (след направени съпоставки между неговите образи и портрета). На въпроса защо жената се усмихва така загадъчно и как е успяла да стои неподвижна и усмихната толкова много време, историци и учени изказват предположение, че Джокондата всъщност е имала болест, която не е позволявала на лицевите мускули да се отпуснат. Според изследвания на френски и канадски учени, когато да Винчи е завършвал картината, Мона Лиза е била бременна.

Що се отнася до самата картина, много хора, които са я виждали в Лувъра считат, че са по-скоро разочаровани. Картината е твърде малка и е трудно да бъде видяна сред огромните тълпи пред нея. Има дори съмнения, че в музея всъщност не е изложена оригиналната картина, а се съхранява далеч от хорските очи, като някои експерти дори изказват предположения, че тя е пренесена в Ермитажа. Дори обаче това да е така, посещението си заслужава дори само заради огромните културни богатства на Лувъра, който е най-посещаваният музей в света.


2. Звездна нощ – Музей на съвременното изкуство, Ню Йорк, САЩ

картини

Една от най-известните картини на Винсент ван Гог, която вдъхновява композитора Дон Маклейн за песента „Starry, Starry Night” (1970 г.). Макар приживе да продава само една картина, след смъртта си ван Гог се превръща в един от най-известните художници и един от най-видните представители на постимпресионизма. Картината „Звездна нощ“, която е една от най-репродуцираните изображения в света, се намира в Музея на съвременното изкуство в Ню Йорк.


3. Герника - Център по изкуствата "Кралица София", Мадрид, Испания

картини

Световноизвестната картина на Пабло Пикасо е нарисувана през май 1937 г. по поръчка на правителството на испанската република за испанския павилион на Световното изложение в Париж същата година. Платното представлява виждането на Пикасо за бомбардировката на мирното испанско селище Герника, което германските и италианските съюзници на Франко в Гражданската война сриват със земята. Творбата е представител на кубизма и е рисувана в черно-бяло с маслени бои. Тъй като тя пресъздава хаоса и насилието на войната, скоро се превръща в символ на мира и антивоенните движения. В момента картината може да бъде видяна в центъра по изкуствата "Кралица София" в Мадрид, където тя напомня на целия свят за катастрофалните последици от войната.


4. Раждането на Венера – Галерия Уфици, Флоренция, Италия

картини

Когато Ботичели създава картината „Раждането на Венера“, само неговите политически връзки спасяват произведението от изгаряне заради езическата му тематика. Платното изобразява Венера, древногръцката богиня на любовта и красотата, излизаща от огромна мидена раковина, на която орите (богините на сезоните) подават голямо наметало. Тъй като италианският Ренесанс се заражда във Флоренция, няма нищо чудно в това, че една от най-известните италиански картини се съхранява именно там – в най-стария и най-известния флорентински музей, галерията Уфици.


5. Целувката - Австрийска галерия Белведере, Виена, Австрия

картини

Картината е на австрийския символист Густав Климт и е рисувана в периода 1907- 1908 г. Тя показва двойка в момент на близост, изобразена в различни нюанси на златистото (създадена по време на „златния“ период на художника). Счита се, че това е най-известната картина на Климт, като някои изследователи вярват, че за нея е позирал самия художник, заедно с дългогодишната си партньорка Emilie Flöge. В момента произведението може да бъде видяно в музея Österreichische Galerie Belvedere, който се намира в замъка Белведере в Австрия.


6. Викът – Музея Мунк, Осло, Норвегия

картини

Едва ли има човек, който да не е виждал тази толкова известна и меко казано странна картина на норвежкия художник-импресионист Едвард Мунк. Тя е една от най-репродуцираните картини, на която, подобно на „Мона Лиза“, са създавани стотици пародии и копия. Картината е създадена през 1893 г., но както при много негови творби, Мунк рисува няколко нейни версии (по-точно четири). "Викът" е една от картините от серията, наречена "Фризът на живота". Една от версиите на произведението се намира в Националната галерия в Осло, друга е собственост на норвежки милиардер, а останалите две версии се намират в музея Мунк. Или поне така е било до 2004 г., когато крадци отмъкват едната от тях и тя все още не е намерена.


7. Американска готика – Чикагски институт по изкуствата, Чикаго, САЩ

картини

Една от най-пародираните творби в световен мащаб, „Американска готика“ е нарисувана от художника Грант Ууд през 1930 г. Макар да изглежда на пръв поглед малко мрачно и дори зловещо, картината изобразява не семейна двойка пуритани, а сестрата на художника Нан и неговия зъболекар Байрън Макийби. Тя обаче изразява именно тогавашния начин на живот на пуританите в Америка. Като част от символиката, вилата за сено в ръката на мъжа сякаш се отразява в цялото изражение на фермера. Най-интересното в историята на творбата е фактът, че двойката никога не е позирала заедно за картината, а освен това никой от двамата не е позирал пред къщата в готически стил, изобразена на фона.


8. Водни лилии – музей Marmottan, Париж, Франция

картини

Френският импресионист Клод Моне създава серия от около 250 маслени картини, наречени „Водни лилии“, които пресъздават цветните градини в дома му в Живерни, северна Франция. Картините са разпръснати по целия свят и се намират във водещи музеи във Франция, САЩ и Япония. Най-голямата колекция от картини на Моне се намира в имение то 19-ти век – музеят Marmottan, който е бенефициент на над 130 творби на художника.

Коментари

 


Добави твоето мнение


Други теми за Светът

 

Ако мечтаете за топло и екзотично място за ваканцията си, и ако вече сте заделили необходимите средства за нея, остава само да изберете дестинацията и да резервирате билети.Преди да отпътувате обаче ви предстои една не особено приятна част от подготовката, а именно опаковането на багажа. Всеки континент и всяка страна си има определени особености в...
Прочетен: 2901 Коментари: 0
Аржентина предлага огромно разнообразие от туристически атракции и развлечения. Това е страна с неповторимо излъчване през цялата година, но есента и пролетта са най-подходящите сезони да се потопите в нейната атмосфера. Ето кои са някои от местата, които задължително трябва да посетите:Буенос АйресАржентина заема значителна част от територията на ...
Прочетен: 3466 Коментари: 0
Независимо дали заминавате за седмица или за цял месец, приготвянето на багажа за екскурзия или ваканция далеч от дома винаги изисква предварително планиране. Ето няколко полезни идеи за нещата, от които ще имате нужда по време на вашата ваканция: Когато подготвяте багажа си за пътуване, имайте предвид, че e добре да се ограничите само до най-необх...
Прочетен: 2751 Коментари: 0

рекламаАвтор

 


Изпрати съобщение
Направи приятел

tao

Теми (916)

Албуми (8)

Видео (4)

Приятели (35)Снимки за Светът

 

 
 


Тагове