Топ десет на дестинациите в Африка

 

1. Масаи Мара, Кения

 


Ако искате да видите в рамките на един ден величествения парад на голямата петорка на дивия свят на Африка (лъвът, леопардът, слонът, африканският бивол и носорогът), Масаи Мара е вашето място.  По време на сухия сезон от юли до октомври животните на Масаи Мара създават най-големия природен спектакъл на черния континент. Никъде другаде няма да можете да наблюдавате годишната миграция на над милион антилопи гну, вдигащи облак прах след себе си. Масаи Мара е повече от истинско усещане за това, което е Африка.

 

 

 

2. Водопадът Виктория, Зимбабве/ЗамбияНяма нищо, което да може да се сравни с преживяването да си "вземете душ" под оглушителния рев на водопада Виктория. Можете да го сравните с попадането в чудовищна буря. Водопадът Виктория се намира между Замбия и Зимбабве в Южна Африка. Широк е над една миля и е висок 108 м.. По време на дъждовния сезон над 500 милиона литра вода се изливат в река Замбези. Това огромно количество вода, което се изстрелва на височина от 304 м. в небето и са вижда от разстояние от 30 мили, донася на Виктория името Mosi-oa-Tunya -Гръмотевичният дим.

3. Пирамидите в Гиза, Египет


Пирамидите в Гиза, в близост до Кайро, са едно от най-големите архитектурни постижения на човечеството. Те са една от най-старите туристически атракции на планетата -на повече от 5 хил. години. На практика има три основни пирамиди: Великата/ Хеопсовата пирамида, пирамидата на Хефрен(Кафре) и пирамидата на Менкаре (Микерин). Всяка от тях е гробница на различен фараон. Отпред на пирамидите лежи сфинкса или Abu al-Hol на арабски- "Бащата на терора"


4. Джене, Мали


Великата джамия в Джене, Мали е най-голямата кирпичена постройка в света и с право се смята за един от шедьоврите на судано-сахелския архитектурен стил. Град Джене пък е един от най-старите субсахарски градове в Африка - основан през 800 г. пр.н.е. Разположен на остров в делтата на река Нигер, Джене бил стратегически пункт за търговците, които пренасяли стоки от пустинята Сахара до горите на Гвинея. През годините Джене също така се утвърдил като центът на ислямското учение и до днес централна посройка на площада на градския пазар е Великата джамия. Понеделник е пазарен ден, а това е един от най-оживените пазари в Африка. Най-доброто време за посещение е в края на дъждовния сезон (Август/ Септември).5. Кейптаун, Южна Африка

Кейптаун

Кейптаун е задължителна спирка в Южна Африка. Красивата му природа го превръща в един от най-атрактивните градове на планетата: кой друг град може да се похвали с красиви плажове и с изумителната гледка като тази на Тейбъл Маунтин? Ресторантите са от световна класа, а вината -едни от най-добрите в света. Кейптаун е един от най- културно многообразните градове в света. Най-големите атракции са:

Виктория и Алфред Уотърфронт за вечера и пазаруване;

Остров Робен, на който Нелсън Мандела 18 години е бил затворник;

Плажовете на Кейптаун

Тейбъл Маунтин
6.  Маракеш, Мароко
Разположен в подножието на величествените планини Атлас, кралският град Маракеш е голям, шумен, замърсен и магнетичен град, в който има много неща, които си струва да се видят. Ако решите да се отбиете, отделете си поне 3 дена, отседнете в някой риад(дворец) в Медината(Стария град), защото почти всичко интересно е съсредоточено в тази част на града. Ботаническата градина Мажорел е идеалното място, за да се откъснете за миг от изобилието от цветове, шумове и миризми. Иначе, една от визитните картички на Маракеш е площад "Джама Ел Фна". Вечер там можете да похапнете на някоя от многобройните сергии от вкусните марокански ястия, докато слушате уличните музиканти, барабанисти, разказвачите на истории и гледате укротителите на кобри, дресьорите на маймуни.

7. Река Омо, Етиопия

Река Омо е фантастична дестинация. Отдалеченото й местоположение и трудната проходимост до там с кола, стават причина традиционните обичаи и вярвания на повече от 50 племена, които населяват околността, да останат напълно запазени в своя автентичен вид. За предпочитане е да изберете организирано пътуване, за да избегнете неуредиците, на които бихте се натъкнали, ако решите сами да се придвижите до там. Това, което ви очаква, е срещата със самобитната култура на африканските народи.8. Планините Вирунга


Като се има предвид, че са оцелели едва 700 планински горили, възможността да ги наблюдавате в дивата природа е преживяване, с което малцина могат да се похвалят. Около 300 планински горили обитават вулканичния регион Вирунга Рейндж по границата между Руганда, Уганда и Демократична република Конго в Източна Африка. Времето, за което можете да наблюдавате горилите е ограничено, но това със сигурност не прави преживяването по-малко вълнуващо.
9. Килиманджаро

Килиманджаро

Килиманджаро

Ако обичате приключенията, какво по-вълнуващо от това да изкачите най-високата планина в Африка? Килиманджаро е планински масив, висок 599 м., който може да бъде покорен в рамките на шест дена. Хубават новина е, че всеки, който е в добра форма и е твърдо решен да го изкачи, може да го стори. Не е нужна никаква предварителна подготовка или специална екипировка.
10. Занзибар, Танзания


Занзибар

Занзибар напълно заслужено попада в класацията на десетте топ дестинация на черния континент заради впечатляващата си история и изумителните плажове. Намира се в Индийския океан, до брега на Танзания( в момента Занзибар е част от Танзания), което е и причината през годините да се утвърди като водещ търговски център в региона. Известна с подправките си, островната група се превръща и във важен пункт на търговията с роби за арабските управници. Арабското влияние се усеща навсякъде из Занзибар, но най-вече в Стоун Таун с красивите му традиционни къщи, тесни алеи, двореца на султана и многото джамии.

Коментари

 


Добави твоето мнение


Други теми за Африка

 

Африка предлага страхотни възможности да се потопите в невероятни нови изживявания. Континентът изобилства от интересни места, независимо дали ви влече дивата природа, диаметрално противоположната култура, големите космополитни градове или традициите на местните племена. Изобщо Африка е желана посока за ужасно много туристи, изкушени от сблъсъка с ...
Прочетен: 2087 Коментари: 0
Паспорт? Камера? Билет? Какво повече ни трябва за да поемем по широкия свят. Земята ни предлага неизброими чудеса, но от зората на времето човек е привлечен от далечното и непознатото. Африка – безкрайният екзотичен континент, който тегли мечтателите и авантюристите към себе си със своите невероятни пейзажи е желана дестинация за много от нас. Какв...
Прочетен: 2049 Коментари: 0
Когато правят асоциация с африканска ваканция, вероятно повечето хора си представят сафари, разходка в джунглата или преход с джип в пустинята. За онези, които предпочитат екзотиката на островите, Африка предоставя многобройни възможности, с разнообразие от природни забележителности, култури и туристически атракции.1. Сао ТомеСао Томе е най-големия...
Прочетен: 4917 Коментари: 0

рекламаАвтор

 


Изпрати съобщение
Направи приятел

tao

Теми (916)

Албуми (8)

Видео (4)

Приятели (35)

Тагове