Империята на толтеките: Тула

 

Към края на Класическия период(след упадъка на великия град Теотиуакан около 700 г. сл. н.е.), започва серия от вълни на преселения на коренното население от север към Мезоамерика. От тези няколко племенни групи, една от най-значимите е на толтеките. Толтеките се смесили с хората, които вече населявали долините, където сега се намира щата Идалго. Около 1050 г. те превръщат своя град Толан в столица на новата империя, която се опитват да създадат. В опита си да утвърдят своята безспорна мощ в Централно Мексико и околните региони, те поставят началото на милитаристичния период в Мексико, когато армиите им използват военна сила, за да подчинят другите общности в региона. Град Толан-легендраната столица на толтеките, се споменава в много от историческите извори от времето на колонизацията на Америка. Ацтеките разказвали на испанските мисионери за град, наречен Толан, където някога живели толтеките: "Там имало хълм, който се наричал Tzatzitepetl . В тази местност живеели чудни птици със ценни пера ".

Прегледът на оставените от ацтеките сведения показва, че те са знаели за съществуването на Теотиуакан- друг велик древен град, който обаче не познавали като столица на толтеките. Когато били питани за това коя е столицата на толтеките, те посочвали руините на хълма Tzatzitepetl. Самите ацтеки открили пирамидите при разкопките в местносттта, търсейки несметните богатства на империята на толтеките. През 1940 г. археологът Хорхе Акоста започва разкопки в Cerro del Tesoro близо до Tula de Allende (на 64 километра или 40 мили северно от Мексико Сити и открива останките от някогашния град Толан, който сега се нарича Тула. Толтеките принадлежaли към групата на говорящите езика нахуатъл и името им има няколко значения, сред които "изтънчени, културни хора" и  "тръстиковите хора", което идва от техния град Толан(Земята на тръстиките). Тула бил главният град на толтеките и според легендата бил основан от митичната фигура Кетцалкоатъл(перната змия) - антично божество, което древните толтеки наследили от по-ранни култури и който почитали като бог на Венера. Археологическите находки са съсредоточени в две групи, намиращи се на противополжните краища на нисък планински хребет. Последните проучвания свидетелстват, че автентичната градска част е обхващала поне три квадратни мили. Находките включват останки от дворец, два стадиона и три храма с формата на пресечена пирамида. Най-големият храм представлява пирамида, над която стърчат 4,6-метрови колони, изобразяващи стилизирани човешки фигури, за които се смята, че са посветени на Кетцалкоатъл.

 

Сега тази пирамида е реставрирана и високите статуи, наречени Атлантите(Los Atlantes) са положени на върха й. Въпреки че е малка, пирамидата била сложно декорирана. Страните на петте тераси били покрити със скулпторни и рисувани бордюри, изобразяващи животни от семейството на големите котки, хищни птици, разкъсващи човешки сърца, както и човешки лица, които излизат от челюстите на змии. Стълба в южната част води до богато декориран храм с две зали, който се намира на върха. Отличителна особеност на основата на пирамидата е фактът, че стените й са покрити с плочи от вулканичен туф(шуплеста, варовикова скала) с барелефи на ягуари и койоти, които са част от ритуално шествие. На друга плоча са изобразени орли и лешояди, които разкъсват човеки сърца. Централно място заема изображението на фантастично същество, по всяка вероятност Кетцалкоатъл, който се появява от фантастично животно -комбинация от ягуар, змия и орел.

 

Между реконструираните стадиони се намира Templo Quemado- Опожареният храм, а на изток се намира реконстрираният Templo de Tlahuizcalpantecuhtli - Храмът на утринната звезда. По времето на своя разцвет Тула имал около 50 хиляди жители, които се изхранвали със земеделие, благодарение на изградената система от язовири и канали, тъй като в региона дъждовете били оскъдни. По времето на властването на Кетцалкоатъл Тула бил плодородна земя, която произвеждала изобилни реколти и била посещавана от търговци, доставящи какао, благородни метали, кожи от ягуар, нефрит и керамика от Гватемала и Чиапас. Самите занаятчии в Тула били не по-малко сръчни и изработвали едни от най-красивите изделия в Мезоамерика, най-вече от обсидиан. Местните историци и испанските хроникьори често споменват за митичен образ, наречено Кетцалкоатъл( красива, перната змия). Митовете описват Кетцалкоатъл като крал-жрец на град Тула, на който толтеките никога не правели човешки жертвоприношения, а само жертвоприношения на змии, птици и пеперуди.

 

Според една от легендите, съперничещото божесто Tezcatlipoca( Богът на нощното небе) прогонил Кетцалкоатъл и последователите му от Тула около 1000 г. сл.н.е.. Кетцалкоатъл скитал из брега на "свещената вода" -Атлантическото крайбрежие, където изгорял на клада и после се появил като планетата Венера. Според друго предание, той се качил на сал, направен от преплетени змии и изчезнал отвъд хоризонта.Легендата за победата на Tezcatlipoca над Кетцалкоатъл най-вероятно отразява хода на историческите събития. Първият век от съществуването на цивилизацията на толтеките е доминиран от културата на Теотиуакан с идеалите на мирното поведение и хегемонията на жреците. Под натиска на северните емигранти започва социална и религиозна реовлюция, при което военните поемат властта от ръцете на жреците. Поражението на Кетцалкоатъл свидетелства за поражението на класическия теократизъм. Неговото оттегляне по море на изток е свързано с нахлуването  от Юкатан на племето Итца. Календарът на Кетцалкоатъл се измервал в Ке Акатл, което ще рече( Една тръстика). Вярването, че Кетцалкоатъл ще се завърне от изток след една тръстикова година, накарало суверена на ацтеките- Монтесума II да сметне испанския конквистадор Ернан Коретес и войниците му за божествения конвой на Кетцалкоатъл, защото до 1519 г., когато испанците се появили в Мексиканския залив, била изминала точно една тръстикова година.

 

Очевидно крят на Тула бил подобен на този на Теотиуакан.Около 1170 г. градът и неговият церемониален център били разграбени и частично разрушени. През 12 век започнал упадъкът на цивилизацията на толтеките, когато започнала инвазията на други индиански народи в долината, които разграбили Тула. Голяма част от великия град бил унищожен от ацтеките. Освен с реставрирането на церомониалния комплекс археолозите се занимавали и с проучване на отдалечените жилищни зони на града. Архитектурното и стилистично сходство между Тула и някои от основните центрове на цивилизацията на маите на полуостров Юкатан свидетелстват, че толтеките са оказали културно влияние върху тях. Смята се, че това влияние е било резултат от миграцията на отделни групи толтеки към земите на маите, където имали доминираща роля през ранния Пост-Класически период(900-1200 г. сл. н.е.)

Коментари

 


Добави твоето мнение


Други теми за Мексико

 

Мексико е популярна и интересна дестинация, предлагаща разнообразни възможности за приключения и вълнуващи изживявания. В първата част вече научихте защо е добре да не пиете чешмяна вода и защо е важно да внимавате къде се разхождате вечер. Ето и още малко информация за Мексико, която без съмнение ще ви бъде полезна:6. Мексико е истински рай за люб...
Прочетен: 1497 Коментари: 0
Мексико е страна, която се радва на много слънчеви дни, кристално сини, топли води и богата гама забележителности и атракции. Ето защо не е никак случайно, че е една от най-атрактивните дестинации за туристи от цял свят. Ако сте решили и вие да се потопите в атмосферата на тази уникална страна, постарайте се да извлечете максимума от времето, прека...
Прочетен: 1359 Коментари: 0
2015-03-26 17:18:18
от: zanzar
 
1
2
3
4
5
Дълго преди първите испански кораби да се покажат на хоризонта в Атлантическия океан, някои части на Мексико били под владението на древни цивилизации. В страната са останали много реликви, свидетелстващи за величието на тези култури. Най-забележителните са многобройните пирамиди, свързани с култа към планетарни и животински божества. Красотата на ...
Прочетен: 3317 Коментари: 0

рекламаАвтор

 


Изпрати съобщение
Направи приятел

tao

Теми (916)

Албуми (8)

Видео (4)

Приятели (35)Снимки за Мексико

 

 
1
2
3
4
5
   От: cvetna
 
 


Тагове