„Раят на земята” се намира на най-изолираните острови в Тихия океан

 

Малките коралови островчета и атоли във Френска Полинезия са толкова красиви, че лесно могат да бъдат наречени „рай на земята”. Островните вериги от коралови рифове и атоли предлагат чисти плажове, тюркоазени води и впечатляват с фермите си за черни перли.


    
    Филиберт Комерсън е естествоизпитател на пътуването по вода, а френският изследовател Луи Антоан де Бугенвил първи обозначи планинския остров Таити като „утопия". Това е станало през 1768 г. и от два и половина векове след това, моряци от Флетчър Кристиян до Джеймс Кук, писатели от Робърт Луис Стивънсън до Джек Лондон, художници като Gauguin, и десетки хиляди туристи са ги последвали, и всички са търсили едно и също нещо: рая на земята.


    
    Днес не е тайна, че Таити е станал до голяма степен красива точка по пътя към по-отдалечените острови на Френска Полинезия. Това може да се потвърди, ако отидете на залива Баунти Бей в Таити. Там ще откриете твърде много хора, които вдигат твърде много шум и е прекалено замърсено. Вместо това можете да отидете до външните острови Туамоту. Ако има рай днес, там ще можете да го откриете.


    
    Туамоту предлага различни видове забавления - каране на каяк, ловене на риба от лодки и товарни кораби, пътуване с малък самолет и голям кораб. Тези райски острови обаче са заплашени от две неща - да загубят културата си и от промяната на климата на планетата.
    


    Отдалечената верига от 77 коралови рифове и атоли (атол е вид нисък, коралов остров, който се състои от коралов риф, заобикалящ централна низина), и един скалист остров лежат по средата между Австралия и Южна Америка. Кръстени са „Опасния архипелаг" от Бугенвил, благодарение на плитките остри рифовете, които обграждат кораловите острови. Магелан е бил първият западняк, който е нанесъл на карта веригата, наблюдавайки североизточния Пукапука през1521 г.; 300 години по-късно, когато атолите накрая са покорени от френския протекторат, там все още са живели шепа човекоядци.
    


    Животът след това е бил до голяма степен мирен, но с изключение на усилията на Франция да тества своите ядрени оръжия на атолите Муророа и Фангатауфа. Това е приключило през 1996 г. Днес, благодарение на процъфтяващата индустрия с черните перли, много от населяваните атоли в Туамоту имат нарастващо население и летищни писти. Атолите, които са най-близо до Таити - Тикехау, Манихи, Факарава, Рангироа - са сред най-добрите места за гмуркане на планетата и се гордеят с луксозни хотели и достъпни пансиони.


    
    Факарава е лесно достъпен - на час-два с полет от Таити. Парите от черните перли са помогнали да се павира главната улица на атола. Изисканите хотели са открили няколко плажа с много луксозни съблекални. Да си поспите на плажа е лесно да бъде направено в Туамоту, на всеки от моту - малки островчета, направени от мокър пясък на ръба на кораловия риф. След като сте зърнали рая, да поспите на тези пясъци е усещане, което е близо до утопията.


    Международни експерти по промяна на климата предупредиха наскоро, че глобалното затопляне може да се увеличи в световен мащаб двойно през този век, но морските биолози във Френска Полинезия смятат, че там то може да нарасне четири пъти. Възможността за катастрофата е ясна и присъства в място, където човешкото население живее малко над морското равнище. По-големият проблем e, че топлите морета носят повече буйни и чести бури, които заплашват да унищожат крехкия живот на тези места.

 

 

    Под синьо небе, с прекрасните морета, които го обграждат, и без нито един човек в близките няколко километра, въпросът отново изниква: Може ли това да бъде рай? Е, може би поне се приближава до рая, но трябва да го посетите преди да се промени завинаги.


 • рейтинг:
   
  1
  2
  3
  4
  5
 • прочетен: 9754 пъти
 • (0) коментара
 • Съобщи за нередностКоментари

 


Добави твоето мнение


Други теми за Френска Полинезия

 

Архипелагът Туамоту,който е част от Дружествените острови на Френска Полинезия е съставен от 78 коралови атола.Един от най-ефектните е най-малкият от тях.Това е Тетиароа,намиращ се на 52км.северно от Таити-4,5мили широк атол състоящ се от 12 малки моту.Островът е събрал цялата полинезийска пищност-като флора и фауна.Преди 2 века е изпълнявал ролята...
Прочетен: 3467 Коментари: 0
2010-03-11 20:59:44
от: Polina Ivanova
 
1
2
3
4
5
Спокойният остров-мечта Хуахин е разположен върху площ от 80кв.км. и отстои на 175км.североизточно от Таити.С неговите 4480жители,това е най-необитаемият и най-загадъчният остров от Дружествените острови на Френска Полинезия.Всъщност остров Хуахин са два свързани помежду си два по-малки острова:Хуахин Нуи(големият)и Хуахин Ити(малкият)Забележителен...
Прочетен: 5083 Коментари: 0
Вторият по големина атол в света се състои от 240моту(малки островчета)покрити с палми,които образуват защитен овал около тюркоазена лагуна с размери 78км на 24км.Всичките тези острови са разделени с неголеми канали,които могат да се изминат пеша.А двата пролива Авантару и Типута съединяват лагуната с океана.Рангироа се намира в Тихия океан и е час...
Прочетен: 3328 Коментари: 1

рекламаАвтор

 


Изпрати съобщение
Направи приятел

Валерия Жечева

Теми (87)

Албуми (63)

Видео (8)

Приятели (19)

Тагове