„Раят на земята” се намира на най-изолираните острови в Тихия океан

 

Малките коралови островчета и атоли във Френска Полинезия са толкова красиви, че лесно могат да бъдат наречени „рай на земята”. Островните вериги от коралови рифове и атоли предлагат чисти плажове, тюркоазени води и впечатляват с фермите си за черни перли.


    
    Филиберт Комерсън е естествоизпитател на пътуването по вода, а френският изследовател Луи Антоан де Бугенвил първи обозначи планинския остров Таити като „утопия". Това е станало през 1768 г. и от два и половина векове след това, моряци от Флетчър Кристиян до Джеймс Кук, писатели от Робърт Луис Стивънсън до Джек Лондон, художници като Gauguin, и десетки хиляди туристи са ги последвали, и всички са търсили едно и също нещо: рая на земята.


    
    Днес не е тайна, че Таити е станал до голяма степен красива точка по пътя към по-отдалечените острови на Френска Полинезия. Това може да се потвърди, ако отидете на залива Баунти Бей в Таити. Там ще откриете твърде много хора, които вдигат твърде много шум и е прекалено замърсено. Вместо това можете да отидете до външните острови Туамоту. Ако има рай днес, там ще можете да го откриете.


    
    Туамоту предлага различни видове забавления - каране на каяк, ловене на риба от лодки и товарни кораби, пътуване с малък самолет и голям кораб. Тези райски острови обаче са заплашени от две неща - да загубят културата си и от промяната на климата на планетата.
    


    Отдалечената верига от 77 коралови рифове и атоли (атол е вид нисък, коралов остров, който се състои от коралов риф, заобикалящ централна низина), и един скалист остров лежат по средата между Австралия и Южна Америка. Кръстени са „Опасния архипелаг" от Бугенвил, благодарение на плитките остри рифовете, които обграждат кораловите острови. Магелан е бил първият западняк, който е нанесъл на карта веригата, наблюдавайки североизточния Пукапука през1521 г.; 300 години по-късно, когато атолите накрая са покорени от френския протекторат, там все още са живели шепа човекоядци.
    


    Животът след това е бил до голяма степен мирен, но с изключение на усилията на Франция да тества своите ядрени оръжия на атолите Муророа и Фангатауфа. Това е приключило през 1996 г. Днес, благодарение на процъфтяващата индустрия с черните перли, много от населяваните атоли в Туамоту имат нарастващо население и летищни писти. Атолите, които са най-близо до Таити - Тикехау, Манихи, Факарава, Рангироа - са сред най-добрите места за гмуркане на планетата и се гордеят с луксозни хотели и достъпни пансиони.


    
    Факарава е лесно достъпен - на час-два с полет от Таити. Парите от черните перли са помогнали да се павира главната улица на атола. Изисканите хотели са открили няколко плажа с много луксозни съблекални. Да си поспите на плажа е лесно да бъде направено в Туамоту, на всеки от моту - малки островчета, направени от мокър пясък на ръба на кораловия риф. След като сте зърнали рая, да поспите на тези пясъци е усещане, което е близо до утопията.


    Международни експерти по промяна на климата предупредиха наскоро, че глобалното затопляне може да се увеличи в световен мащаб двойно през този век, но морските биолози във Френска Полинезия смятат, че там то може да нарасне четири пъти. Възможността за катастрофата е ясна и присъства в място, където човешкото население живее малко над морското равнище. По-големият проблем e, че топлите морета носят повече буйни и чести бури, които заплашват да унищожат крехкия живот на тези места.

 

 

    Под синьо небе, с прекрасните морета, които го обграждат, и без нито един човек в близките няколко километра, въпросът отново изниква: Може ли това да бъде рай? Е, може би поне се приближава до рая, но трябва да го посетите преди да се промени завинаги.

Коментари

 


Добави твоето мнение


Други теми за Френска Полинезия

 

Архипелагът Туамоту,който е част от Дружествените острови на Френска Полинезия е съставен от 78 коралови атола.Един от най-ефектните е най-малкият от тях.Това е Тетиароа,намиращ се на 52км.северно от Таити-4,5мили широк атол състоящ се от 12 малки моту.Островът е събрал цялата полинезийска пищност-като флора и фауна.Преди 2 века е изпълнявал ролята...
Прочетен: 6564 Коментари: 0
2010-03-11 20:59:44
от: Polina Ivanova
 
1
2
3
4
5
Спокойният остров-мечта Хуахин е разположен върху площ от 80кв.км. и отстои на 175км.североизточно от Таити.С неговите 4480жители,това е най-необитаемият и най-загадъчният остров от Дружествените острови на Френска Полинезия.Всъщност остров Хуахин са два свързани помежду си два по-малки острова:Хуахин Нуи(големият)и Хуахин Ити(малкият)Забележителен...
Прочетен: 7483 Коментари: 0
Вторият по големина атол в света се състои от 240моту(малки островчета)покрити с палми,които образуват защитен овал около тюркоазена лагуна с размери 78км на 24км.Всичките тези острови са разделени с неголеми канали,които могат да се изминат пеша.А двата пролива Авантару и Типута съединяват лагуната с океана.Рангироа се намира в Тихия океан и е час...
Прочетен: 4768 Коментари: 1

рекламаАвтор

 


Изпрати съобщение
Направи приятел

Валерия Жечева

Теми (85)

Албуми (63)

Видео (8)

Приятели (20)

Тагове