Островът на Боговете

 

Бали е тропически остров в Индонезийския архипелаг - живописен и с неподправения чар на неопитомената си природа, той с право бива наричан "Островът на боговете". Оризища, които шарят, подобно гигантски стъпки, зелените хълмове, вулкани, извисяващи се в небесата , непроходима тропическа джунгла, дълги пясъчни плажове, къпещи се в лазурната синева на океана, толкова дружелюбен към сърфистите и, разбира се, дружелюбни хора, които са запазили своята култура, изкуство, обичаите и ритуалите на своите предци, рисуват облика на един от най-колоритните острови на планетата. Нощем духовете на Бали излизат, за да танцуват на лунна светлина. Всяка нощ е един магичен фестивал и дори погребенията се превръщат в повод за тържество.

 

 

 

 

Това е земя, където властват природата и искуството. В рамките на един ден, можете да преживеете и летния мусон, и зимата, пътувайки из острова. 95% от населението са индуисти , което си личи по многото храмове(неслучайно другото прозвище, с което е известен Бали е "Островът на хилядата храма"), градини, колоритни пейзажи и хора, който силно напомнят на Индия.

Рамаяна и Манабхарата са важна част от културата на Бали. И макар индийците да поставят под съмнение истинското разбиране за Рама и Кришна в Бали, балинезийците  векове наред прославят с песните си Рамаяна и Махабхарата, без да поставят въпроса за това на кой принадлежи Рама. Танцът Баронг изобразява сцена от Махабхарата, в която Сухадева постига безсмъртие -история, която не е особено популярна сред индийците. Баронг е митологично животно, достатъчно могъщо, за да помогне на Сухадева да победи злата вещица Рангда.

Танцът Баронг

 

Традиционната сцена, костюмите и оркестърът, който се нарича "гамелан", превръщат танца в незабравимо зрелище. На чуждестранните туристи преди представлението се раздават брошури с пояснения за танца и благодарение на тях иначе "безсмислените" диалози придобиват мощно въздействие. Друг популярен танц е танцът Кечак, който се основава на история от Рамаяната. Тя започва с разказ за изгнанието на Рама и завършва с отпразнуването на победата му над Равана. Различното в това представление е липсата на оркестър. Вместо това 50 -тина мъже, облечени в традиционно облекло, наречени саронг(вид широкопола препаска около кръста),  са наредени в кръг около сцената и припяват : "чак, чак, кечак " през цялото време. Техният ритъм задава темпото на цялата постановка.Обикновеният балинезиец е доста религиозен. В дома на всяко семейство има отделена част, която служи за храм. В зависимост от това колко е голяма и богата фамилията, големината на храма  варира. Повечето храмове или "Пури", както се наричат на балинезийски, са били построени в чест на Брахма, Вишну и Махешвара - индуисткото триединството. Има и храмове, които не са фамилна  собственост, а са били издигнати от монаси, които пристигнали в Бали от далечни земи. Други храмове били построени в различните провинции от кралете на Бали. Те представлявали  места, където кралските особи не само имали възможност да почетат всемогъщите, но и да прекарат известно време в релаксиращата обстановка на храма, който често включвал изкуствени реки и отморяващи, и красиво оформени, градини, покриващи акри плодородна земя.

В Бали изкуството процъфтява през вековете, вдъхновено от двата велики епоса -Рамаяна и Махабхарата, чиито истории били изобразявани върху камък и дърво. В Бали няма храм, в който да не блести със своята архитектура и красивите си скулптори.


Картини


Всеки храм имал свои строги правила и автономно управление. Повечето от храмовете не допускат туристи, освен  ако не са облечени в традиционния саронг. Туристите нямат възможност да видят статуята на триединството(трите хиндуистки божества), тъй като тя се пази в изолирано помещение и се вади на показ върху изкусно декорирано светилище по време на храмови фестивали.А природата е не по-малко впечатляваща: великолепни плажове, разкошни долини, засети с ориз, обрамчени в мъгли планини, гъсти гори. Има и няколко действащи вулкана, от които най-посещаван е Кинтамани. Друга забележителност е водопaдът Гитгит.

Благодарение на изобилните тропически дъждове, Бали произвежда тонове ориз, а разнообразието от екзотични плодове е невероятно. Няма да е лъжа, ако наречем Бали райска градина, а може би мястото, което най-много заслужава комплимента "райски" е Tanah Lot. Намиращият се в провинция Табанан, храм е разположен на скала във морето, на около педесетина крачки от брега. В основата на скалата има сладководен извор, а слънцето и морската вода, сякаш в таен заговор, придават на храма неповторим чар.

 

Често наричат храма туристическата икона на Бали. През по-следните години туризмът придобива все по-голяма тежест и списание International Travel Magazine няколко години поред го обявява за един от най-добрите острови на света. Какво продава туристическата индустрия на жадните за нови усещания хора: самобитна култура, екзотика, красива природа, романтика и обещание за райско блаженство. 

Коментари

 

от: gjein
изпратено преди: 8 години

От известно време живея на Бали - този невероятен остров. Всичко тук показано е само една малка част от прелестите на острова. Ще се радвам да съм от полза на пътешественици ,проявяващи по-голям интерес към живота и културата тук
от: margaroto
изпратено преди: 8 години

Zdravei,az bqh minalata godina na Bali i ostanah mnoago vpechatlena.Sega planuvame patuvane sas maja mi i nqmam tarpenie da se varna tam otnovo.Minalata godina bqh vav Nusa Dua i samo za 10 dni.Sega shte badem za 20 dena i shte otsednem osven vav NusaDua i vav Kuta,a planuvam da otsednem za 3 dni i na Lembogan.Ako mojesh neshto da me posavetvash ili da mi dadesh nqkakvi razlichni idei za prestoq ni tam shte sam ti mnogo blagodarna.

Добави твоето мнение


Други теми за Бали

 

Храмът Танах Лот е една от най-значимите забележителности на Бали. Разположен е в югозападното крайбрежие на острова и несъмнено е сред местата, които не бива да пропускате. Древният индуски храм е построен на върха на една оголена скала, издигаща се в близост до брега, насред непрестанния плясък на вълните. Именно подари това е наречен Танах Лот –...
Прочетен: 1652 Коментари: 0
Бали  е безспорен фаворит сред всички острови на Индонезийския архипелаг, чийто брой надхвърля 17,000, и достойно защитава репутацията си на тропически рай. И докато някои части на Бали са станали жертва на комерсиализация през последните години, на острова все още могат да се посетят места, останали неподвластни на времето. Независимо дали туристи...
Прочетен: 2470 Коментари: 0
    Красивите дестинации на Бали са само една от причините, заради които си заслужава да идете до изключителния остров в сърцето на Индонезийския архипелаг. Когато планирате своята визита ще имате огромен избор, тъй като Бали си има всичко – красива природа и богата, разнообразна култура и история. Островът може и да е малък, но по крайбрежието м...
Прочетен: 4464 Коментари: 0

рекламаАвтор

 


Изпрати съобщение
Направи приятел

tao

Теми (916)

Албуми (8)

Видео (4)

Приятели (35)Снимки за Бали

 

 
 


Тагове