Красивите български градове и села: от морето до планината

 

От морето до планината

Текст и снимки: Светослава Димитрова
   
    Началната ни точка е Варна, а крайната – районът на Златоград или Централно-източните Родопи. За едно класическо пътешествие от Варна до Родопите, ви трябват поне 3 дни, защото в 2 от тях ще сте на път.

Посока първа. Излизате от Варна с колата и се включвате в магистралата за София. Следите за отбивката към Провадия, от която поемате към Айтоския проход. Тръгналите от Бургас ще се влючат в нашия маршрут в Айтос  – за тях километрите за прекосяване ще са по-малко. Ако обаче тръгнете от по-северна точка, ще минете през Чудните скали.

Родопите

Чудните скали се намират над язовир Цонево, в района на с. Аспарухово. Скалните образувания наподобяват островърхи, високи конуси и пирамиди. Ако сте на диета, ще ви се видят като скалички. Погледнати от по-далече, приличат на недостъпни замъци. Снимката на фона на замъците е задъжителна – отбивате колата встрани от пътя, внимателно пресичате с децата и мъжът ви снима.

Посока втора. От Карнобат поемате по пътя за Сливен и Нова Загора. Стигате Гълъбово и се се отправяте към Кърджали – пътя през Симеоновград не го препоръчвам, освен ако няма да прелетите над разбитото пътно платно. По-скоро заложете на повече киломерти, но по-качествен път, който ползвахме на връщане – през Стара Загора и Димитровград. 
В Кърджали има много неща, които да разгледате или поне две, за които ние нямахме време – язовирната стена, отворена за посетители – най-голямата в Европа и Етнографския музей, затворен по обяд, когато ние бяхме там.
От Кърджали посоката е на юг, към Ардино и ... вече Родопите. Гледките които ви очакват от тук нататък, изискват допълнителна памет карта на фотоапарата, за да можете да заснемете всичко, което искате.Пътят се вие вълнуващо през планината, а ако на децата им става лошо в колата, тук започват честите ви почивки. За улеснение на градския турист и за да оставят нещо след себе си, родопчани строят чешми. Много. Има и такива с екстри – беседка и барбекю.

Родопите

Посока трета. Нашата цел сега е с. Старцево, община Златоград. Селото и по-специално местността Белите камъни, някога е било старо тракийско селище в Римската империя.

Родопите

Старцево е едно от най-големите села в страната. Има жители от 3000 души и маломерните жилища, все по-характерни за големите градове, тук не са ценност. Всеки от жителите има свой... блок. Такава е големината на почти всяка къща. Ако стопанин построи по-малко от три етажа за семейството си, се счита че е мързелив и неуспял. В селото има две джамии и една нова църква, построена през 2000 г. Ако сте по-добър фотограф от мен, може и с повече въздействие да уловите хармонията между християнството и исляма – в храмовете в селото.

Родопите

Време за нощувка – ние оставаме с Старцево, където сме на гости, ако не откриете хотел в селото, Златоград е на 10 км.  

Посока четвърта. Време за щрауси – след обилна родопска закуска с пататник и айрян, се отправяме към фермата за щрауси в края на с. Старцево.

Родопите

Посреща ни щраусът Азис. Или Калин Вельов – за двата часа прекарани във фермата, така и не запомних точно кой кой е.

Родопите

Тези птици, които могат да бягат с 80 км в час, за съжаление имат мозък, по-малък от окото им. Съжалението не е защото размерът има значение, а защото може би не оценяват достатъчно гледката от „балкона” си.

Родопите

Затва пък собственикът на фермата оценява вниманието на всеки посетител и отделя време, за да ви разкаже за щраусите, за навиците им, за живота в Старцево.

Родопите

Ако не сте достаъчно смели, може да се качите на понито във фермата – само за снимка. Няма страшно, Мартин ще ви държо през цялото време, а понито приема снизходително некоординирани движения... Ако пък имате усет към конете и обичате тези благородни животни – имате възможност и да пояздите.

Родопите


Родопите

Посока пета. Градска програма – етнографския комплекс в Златоград. Това е най-голямата съвременна забележителност на Златоградска община и е открит през 2001 г. Интересно за него е, че е първият в България частен етнографски ареален комплекс. Приоритетите на разходката ни тук са ясни – ателиета с различни заняти представени в тях и въртяно кафе на пясък.

Златоград

Златоград

Златоград

Златоград

Златоград

Можте да се пренесете в атмосферата на XVIII век, като разгледате килийното училище в Златоград. То е поставило началото на просветното дело и напомня за будния дух и стремежа на златоградчани към просвещение. Най-голямата атракция за децата ще е да разлистят истински книги от преди няколко века.


Родопите

Така завършва нашата фото разходка от морето до Родопите. Пътят обратно е дълъг, но пък дава възможността да заснемете каквото сте пропуснали на идване. Приятно пътешествие от мен!

Коментари

 


Добави твоето мнение

рекламаАвтор

 


Изпрати съобщение
Направи приятел

Светослава Димитрова

Теми (1)

Албуми (0)

Видео (0)

Приятели (0)Снимки за България

 

 
1
2
3
4
5
   От: Severina Misheva
 
 
Видео за България

  


Тагове