13 уникални арт инсталации от фестивала Бърнинг Мен

 

 


 

Мind Tripping:  Време e не само тялото да пътува

Фестивалът Бърнинг Мен  отдавана се е превърнал в запазена марка на експериментално изкуство. Хиляди хора всяка година се отправят към Блек Рок Сити, търсейки съмишленици, духовно просветление и най-вече възможност за радикално себеизразяване. Пустинята се превръща в сцена  на странни и ексцентрични арт инсталации. Ето кои са 13-те най-уникални конструкции:Uchronia, 2006. Снимка: Splatworld.

Белгийската вафла, както често наричат Uchronia, е наистина гигантски проект. Представлява 150 километрова дървена конструкция, покриваща пространство с размери 60/30 м.  и височина от 15 метра. Създателите й- двамата белгийци Jan Kriekels и Arne Quinze твърдят, че габаритите й ще ви накарат да притаите дъх в знак на възхита пред човешката креативност. Това е скулптора на споделянето, убежище за хората  и призив към човечеството да преоткрие смисъла на съществуването, а масивната й фигура хвърля причудливи сенки по земята, които постоянно се променят в зависимост от слънчевата светлина. Това е пространство на свободата и безграничната креативност.Стиймпънк къща на дърво , 2007. Снимка: Mayhem.

Една по-различна къща. Кацнала на металното дърво, чиито "клони" изпускат истинска топла пара. Това  си е приятно утешение за всички бърнинг маниаци през студените нощи на пустинята.


Храмът на надеждата, 2006. Снимка: John Curley.

От 2000 г. по традиция на фестивала се изграждат храмове, които се изгарят. Интерпретацията на Марк Грийв от 2006 г., състояща се от елегантен двор и масивни ступи, отвежда участниците на пътешествие в екзотични страни.


Big Rig Jig, 2007. Снимка: Russ Atkinson.

Какво пък е това: скулптора от двa камиона-цистерни,  които, за изненада на всички, са приютили растения-размисли за връзката между промишления и органичния свят.Майката змия, 2006. Снимка: John Curley.

Десеттонна кинетична скулптора, чиято глава се се задвижва посредством лост от публиката. Чрез него се управляват и разположените по оста й 41 места, от които избухват пламъци.Homouroboros, 2007. снимка: affinity1.

Масивен интерактивен зоотроп(буквално"колело на живота", създадено на принципа на илюзията човешкото око да възприема  бързото въртене на статични картини като движещи се обекти), който оживява, когато участниците открият откъде се включва и как се управлява.Big Round Cubatron, 2006. Снимка: Sterling.

Създаден от над 6 000 цветни светлини, които оживяват на огромния дисплей- незабравимо психеделично преживяване.


Храмът на прошката , 2007. Снимка: Perfecto Insecto.


Този храм на открито има четири големи входа, които водят към централния олтар, позволявайки по този начин енергията да се движи свободно из пространството - метафора на усещането за лекота, което спохожда човек, когато прости и се освободи от негативните емоции.


Жестокото пробуждане, 2007. Снимка: John Curley.

Пораждащата противоречиви чувства инсталация заради използването на 900 галона авио гориво и на 2 000 галона пропан, с идеята да бъде създадено най-голямото взривно устройство- модерната зависимост на човека от горивата е трансформирана в  примитивна религия.Цветето на надеждата, 2005-2006. Снимка: Smoobs.

Това гигантско цвете се движи, танцувайки и играейки, заедно  с участниците на фестивала.


Двойствената природа, 2006. Снимка: John Curley.

Създадена с идеята да извика образа на двойната ДНК спирала, тази скулптора от метал и червено стъкло е опит за медитация върху двойствената същност на природата и противостоящите сили, които стоят в основата на човешката същност.I.T., 2006 Снимка:  msr.

Макар да прилича на ужасяващо извънземно, тази скулптора има съвсем добродушни "намерения". Червена светлина от окото, което се намира на върха на инсталацията, проследява приближаващите посетители, а спускаща се стълба им позволява да усетят какво е да висиш 30 фута над земята.


Храмът на звездите, 2004. Снимка: eddy13.

Дълъг  е приблизително четвърт миля и се състои от една централна структура, свързана посредством пътеки с по-малки храмове. И още: мостове, градини и пейки, на които участниците да поседнат за размисъл.


Коментари

 


Добави твоето мнение


Други теми за САЩ

 

Национален парк "Гранд Тетън" се намира в северозападната част на щата Уайоминг и се простира на площ от около 130,000 хектара. При основаването си през 1929 г. той е обхващал само основните върхове на планинска верига Тетън и шест ледникови езера в полите на планината. В следващите десетилетия паркът се разширил до сегашните си размери и вече вклю...
Прочетен: 1809 Коментари: 0
10 американски щата, които привличат най-много чуждестранни туристи – първа част6. ТексасЩатът има над 25 милиона жители и предлага страхотна храна и нощни забавления. Освен това е истинска мека на футбола. Срещите на гимназиалните отбори привличат хиляди фенове. Но независимо дали чуждестранните туристите са почитатели на спорта или не, преживяван...
Прочетен: 3110 Коментари: 0
Невъзможно е чуждестранните туристи да разгледат необятна страна като САЩ по време на едно-единствено пътуване. Независимо от кое крайбрежие ще започне ваканцията им, със сигурност различните типове хора ще открият нещо интересно. Следните 10 американски щата са най-посещавани от чужденци.1. Ню ЙоркВъпреки че щатът не се радва на хубаво време през ...
Прочетен: 2925 Коментари: 0

рекламаАвтор

 


Изпрати съобщение
Направи приятел

tao

Теми (916)

Албуми (8)

Видео (4)

Приятели (35)Снимки за САЩ

 

 
 
Видео за САЩ

  


Тагове