В света на индианците Хопи и техните кукли

 

Според легендите на хопи, народите хопи обединяват няколко отделни индиански племенни общности от различни региони.  Под влияние на мигриращите от Канада атабаски (които са днешните навахо), хопи започват в  края на 15 век да се преместват от ниските части на скалистите плата към по-високите, за да създадат там селища, които са по-защитени. Името Хопи e съкратено от Hopituh Shi-nu-mu, както наричат те самите себе си и което буквално ще рече "Миролюбивите хора" . Цялата религия на хопи е изключително миролюбива и се основава на почит към целия свят около нас, на това да си в хармония с него и да живееш в съответствие с  повелите на Създателя. Традиционно общностите хопи са организирани в кланове по майчина линия.Когато  даден мъж се ожени, децата, родени от този брак, принадлежат към клана на майката, а имената на децата се дават от жените от клана на бащата. На 20-тия ден от живота на новороденото, жените от клана на бащата се събират и всяка носи име и подарък за детето. В някои случи, когато се съберат много роднини, детето може да получи над 40 имена. Родителите обикновено избират някое от тези имена. Традицията днес е повечето семейства да дават на децата си и англоезичнo,  и хопи име. Всеки индивид по-късно е свободен да смени името си при инициацията си в някое религиозно общество като например общността Качина.И днес хората хопи продължават да изпълняват своите традиционни церемонии според лунния календар. Те не са останали незасегнати от влиянието на американската култура, но културните им и религиозни практики са успели да се съхранят.

Хопи са известни и с уменията си на сръчни занаятчии - най-вече с куклите си качина , керамичните си изделия и бижутата, които изработват. Хопи използват куклите качина, за да въплътят в тях особеностите на "качините" - могъщи духове на Земята, изтока, запада, юга, севера, небето и водата. Тези кукли са важни средства в обучението на децата. Куклите качина се дават на децата, за да се запознаят с различните видове духове, както и символиката на костюмите им. На куклите не се гледа като на "свещени". Те дори не са образи на свещени създания, а са изображения на качина танцьори - мъже, които носят маски "качина", за да участват в различните церемонии, влизайки в образа на духовете. Качините са духове, за които се смята, че са посредници между света на хората и духовния свят. Всяка племенна група си има различни видове и разнообразие от стотици различникачини. които представят различни животни. растения и природни явления. Първоначално, качина куклите не са били  нищо повече от боядисани дървени блокчета, но постепенно изработката им се превръща в изкуство, добавят се много нови детайли, които им придават вид на живи създания.Украсата на всяка кукла се прави според функцията на качините, които представляват - напр. Глинената глава (Mudhead), клоунът Hano, жената-пеперуда (Butterfly Maiden)                   Mudhead (Koyemsi)

Глинените глави са лечители, войни, магьосници и посредници между света на духовете и хората. Танцьорите, които по време на церемонии ги представят, мажат тялото си с глина и обличат маски с издутини, подобно на буци пръст, които символизират  земята, от която хората произлизат. Често носят барабан или дрънкалка и участват в церемониалните танци заедно с танцьорите.

                      Колунът Hano (Koshari)


Клоуните Хани се отличават със своята украса от черно-бели райета. По време на церемонии те изпълняват ролята на пазачи на качините. Много често стават известни с  комичните си и буйни прояви, които не са приемливи в традиционната хопи общност.

                    Жената -пеперуда (Palik Mana)


Жената- пеперуда е образ, който са представяни от мъже и от жени. Танцьорът жена-пеперуда е с дрехи и прическа, към които присъстват елементи, символизиращи  дъжда и облаците. Жената -пеперуда участва в танц с партньор мъж. Понякога по време на церемонии  мели брашно.

 

 

Коментари

 


Добави твоето мнение


Други теми за САЩ

 

Национален парк "Гранд Тетън" се намира в северозападната част на щата Уайоминг и се простира на площ от около 130,000 хектара. При основаването си през 1929 г. той е обхващал само основните върхове на планинска верига Тетън и шест ледникови езера в полите на планината. В следващите десетилетия паркът се разширил до сегашните си размери и вече вклю...
Прочетен: 1582 Коментари: 0
10 американски щата, които привличат най-много чуждестранни туристи – първа част6. ТексасЩатът има над 25 милиона жители и предлага страхотна храна и нощни забавления. Освен това е истинска мека на футбола. Срещите на гимназиалните отбори привличат хиляди фенове. Но независимо дали чуждестранните туристите са почитатели на спорта или не, преживяван...
Прочетен: 2785 Коментари: 0
Невъзможно е чуждестранните туристи да разгледат необятна страна като САЩ по време на едно-единствено пътуване. Независимо от кое крайбрежие ще започне ваканцията им, със сигурност различните типове хора ще открият нещо интересно. Следните 10 американски щата са най-посещавани от чужденци.1. Ню ЙоркВъпреки че щатът не се радва на хубаво време през ...
Прочетен: 2653 Коментари: 0

рекламаАвтор

 


Изпрати съобщение
Направи приятел

tao

Теми (916)

Албуми (8)

Видео (4)

Приятели (35)Снимки за САЩ

 

 
 
Видео за САЩ

  


Тагове