Открий нови планети

 

Предложение за едно необикновено фотопътешествие до Холандия с проекта " Няколко малки планети " .

 

Биненхоф, Хага


В централанта стара част на Хага се намира Биненхоф - група от стари и нови постройки, наредени около разположения в центъра двор. Това са едни от най-важните сгради в Хага -парламентът, Залата на рицарите, Малката кула, старото кметство, резиденцията на кралицата.Някъде около 1250 г. граф Уилям II, започнал строежа на замък, който бил завършен от неговия син Флорес V, който през 1291 г. го направил своя главна резиденция. От времето на принц Мориц Орански, замъкът е резиденция на холандските губернатори. Сега в него се помещават двете камари на холандския парламент, както и няколко правителствени департамента. Правоъгълният комплекс от сгради има входове откъм всяка страна.

 

Ето как изглежда Залата на рицарите:

Биненхоф

 

 

 

 

 

Каналът до Домската катедрала, Утрехт

Това е една от готическите катедрали на Холандия. Тя има само една кула, която е висока 112 м.(най-високата в Холандия) и която е емблема на град Утрехт. Строежът на катедралата започва през 1254 като катедрала за католическия архиепископ. През 1580 г. започнала Реформацията  в Утрехт и от тогава до сега катедралата функционира като протестантска църква, с изключение на времето на френската окупация на града в периода от 1672 -1673, когато в нея се провеждали католически богослужения. Централната част на църквата била разрушена от смерч през 1674 г. В резултат на това кулата се оказала отделена от оцелялата част на катедралата. щетите от разрушенията окончателно били отстранени през 1826 г. Император Наполеон през 1811 г. разделил имуществото на църквата и отдал кулата в притежание на града.

 

 

 

 

Миделбургското абатство

Град Миделбург се разраснал около замък , построен през 800 г. срещу норманите, по концентричен план. Абатството се намира в най-старата част на града, във вътрешния кръг. До 1574 г. то е седалище на "норбертините", известни още като белите каноници, които били наречени така заради своите бели одежди. От 1574 г. комплексът е седалище на провинциалното управление, а днес в него се помещава университетът Рузвелт , музеят Zeeuws и малка градина, в която растат билки. Абатството има три църкви - Koorkerk, Nieuww Kerk и помежду им Wandekerk, която е известна като аудиторията.

 

 

 

 


Begijnhof в Амстердам

 Begijnhof e един от най-старите вътрешни дворове в Амстердам. Той е единствената католическа институция, на която било позволено да остане да съществува в Холандия, след реформацията, представлявайки таен вътрешен двор в компактния град. Това било възможно , благодарение на факта, че къщите били частна собственост на бегардите или бегините(римо-католически религиозни общности от 13 и 14 век, които живеели в свободни полумонашески общества, но без да са положили религиозен обет). Красивите къщи гледат към добре запазените зелени градини. Една от тях е и най-старата къща в Амстердам- Het Houten Huis, която съществува от 1420 г. Тези къщи и днес се обитават от неомъжени жени -факт, който добавя допълнителна загадъчност към безмълвието и мистиката, в която са обгърнати.


 

 

 

 

 

 

Църковната кула в Дордрехт

Дордрехт е най-старият град в Холандия и в него има около 1000 паметника. Известната кула на Голямата църква е с най-големият карильон(комплект от камбани с различна големина) в Европа, която се състои от 64 камбани, които и до днес огласят града. Кулата е отворена за посещения през цялата година и от 275 стъпало се открива красива панорама на града. Вътре в църквата също е много красиво, а и в нея се намира най-големият орган в света. Кулата тежи 12 килограма.

 

 

 

 


Вятърна мелница в Миделбург

 

 

 

 

Вятърна мелница в Убаxсберг

Убахсберг е град в Югоизточна Xоландия, провинция Лимбург. Някои от по-известните забележителности в околностите на града са катедралата в Aachenu, на около 13 км. от Убахсберг, базиликата в Тонгерену, Skanzen Bokjirk и Park d´Avrois. Град Кьолн и Дюселдорф се намират на около 71 км., а Бон на около 82 км.

 

 

 

 

Вятърна мелница във Влисинген

Влисинген е грaдче югозападна Холандия на някогашния остров Walcheren. Заради стратегическото си местоположение между река Scheldt и Северно море, векове наред е бил важно пристанище. Придобива статут на град през 1314 г. През 17 век Влисинген е основното пристанище за корабите на Холандската източноиндийска компания.

 

 

 


Парк в Айндховен

Айндховен е град в южна Холандия и най-големия град в провинция Северен Брабант. В града се намират множество предприятия, в сферата на електрониката и високите технологии- например Филипс. Една от най-известните сгради в града е построеният от Филипс настоящ конферентен център и научен музей педи това, Evoluon, който респектира с футуристичния си дизайн, наподобяващ на летяща чинии. Друга визитна картичка на града е футболният му отбор.

 

Фотографиите са дело на Peter van de Haar и за създаването на малките планети е използван софтуера Hugin.


footootjes.nl.

Коментари

 


Добави твоето мнение


Други теми за Холандия

 

Пристанищният град Ротердам има много лица, а списъкът със забележителности, които си заслужава да се видят, е доста дълъг. И все пак, ако разполагате с ограничено време, можете да отделите внимание на следните атракции.ЕуромастЕуромаст е най-високата кула в Холандия, отворена за посетители. Тя се издига на 185 метра височина и лесно се забелязва н...
Прочетен: 11816 Коментари: 0
Дворецът Het Loo е на повече от 300 години. Някои хора го сравняват с двореца във Версай. В двора му има красиви градини и множество фонтани. Намира се на около 80 километра от Амстердам и е прекрасно място за разходка през уикенда.   Дворецът Het Loo е построен през 17 век по заповед на крал Уилям lll и е бил резиденция на холандското кралско се...
Прочетен: 2511 Коментари: 0
  Амстердам е уникален град. Въпреки тълпите туристи, животът в града си остава автентичен и за да се уверите в това, е достатъчно да се разходите по улиците, виещи се край каналите, или да седнете в някое от многобройните кафенета. Ето и някои от местата, които не бива да пропускате.   Каналите на Амстердам Старият център на града е забел...
Прочетен: 4677 Коментари: 0

рекламаАвтор

 


Изпрати съобщение
Направи приятел

tao

Теми (916)

Албуми (8)

Видео (4)

Приятели (35)Снимки за Холандия

 

 
 
Видео за Холандия

  


Тагове