Островите, които вдъхновиха Дарвин

 

На 965 км. от Еквадор се намират Островите на очарованието -архипелагът от 13 основни вулканични острова (от тях пет са обитаеми), 6 неголеми острова и 107 скали, които са по-известни като островите Галапагос. Архипелагът е известен с изключителното разнообразие на животинския свят. Много редки видове животни живеят само на тези острови, които са истински музей на открито на еволюционните промени. Чарлс Дарвин идва тук през 1835 г. като геолог на борда кораба "Бигъл", командван от капитан Робърт Фитцрой, чиято мисия е била да се направи карта на бреговете на Южна Африка. За периода на петгодишното им плаване  те посетили места като Тенерифе, Нова Зеландия, Австралия, Бразилия, Аржентина, Бразилия, островите Галапагос, Чили, Уругвай и остров Капо Верде. Дарвин събирал животни, растения и фосили и изучавал геологията на земите, които посещавали.

Галапагоските острови


Чарлс Дарвин пристига на островите Галапагос на 15 септември 1835 г. и първото място, което посещава, е остров Сан Кристобал. Тук той открива много различни животни и растения, сред които -морската игуана, гигантските костенурки и галапагоския ястреб. На 24 септември Бигъл се насочва към Флореана. Корабът "Бигъл" прекарва пет седмици на осровите Галапагос и посещава остров Игуана (където за първи път виждат земни игуани ), Сантяго и островите Пинта. Когато Дарвин се връща в Англия през 1836 г. той използва материалите, събрани от наблюденията си при пътуването с Бигъл, за да създаде своята еволюционна теория, според която видовете се променят за огромните периоди от своето съществуване (еволюират), за да се приспособят към промените в околната среда. Преди Дарвин да изложи теорията си за еволюцията, повечето от хората смятали, че хората, растенията и животните са си били все същите, откакто свят светува.

Галапагоските острови

Когато Дарвин посещава Галапагос, той открива много птици, животни, растения и влечуги, които са много по-различни от техните предшественици. За милиони години те бавно са се променяли към различните условия на околната среда в процеса, известен на всички нас днес като еволюция. Има 13 вида от Дарвиновата чинка  - малка, подобна на врабче, птица, която живее на Галапагоските острови. Всеки вид се е адаптирал-  еволюирал - в зависимост от храната, с която се е хранел, което е намерило израз в различната форма на човката му. Например чинката, която се е хранила с кактуси, има дълга, закривена надолу човка, с която да може да смуче от цвета на кактусите, от които се храни. Други видове чинки се хранят с насекоми или пък отстраняват кърлежите от гигантските костенурки, или дори кълват други птици, хранейки се с кръвта им. Така, чинката се е видоизменила в резултат на различната храна, с която са се хранили представителите й. В своите бележки Дарвин описва колко лесни за опитомяване са животните на Галапагос, защото не са научени да се страхуват от хората.  Защо? Първите хора пристигат на Галапагос едва през 1535 г.


Любопитни факти за пътуването :

  • През по-голямата част от пътуването с Бигъл Дарвин страда от морска болест.


  • Той написва първата си книга "Произход на видовете" 24 години след като посещава Галапагоските острови.


  • Той обичал да събира и изучава насекоми, растения и фосили, и дори да изследва всички живи създания около дома си.


Именно животните на Галапагос, който не се боят от хората, са най-голямото му богатство. Идете там и вижте:

 

Гигантските костенурки

Гигантската костенурка

 


Делфин на остров Галапагос

Делфин
Земна игуана

Земна игуана

 

 

Морска игуана и рак

Морска игуана и рак

 

 

Пингвин на Галапагос

Пингвини

 

 

Тюлен

Тюлен и малкото му

 

 

Гущер

Гущер

 

 

Геко

Гекон - геконите са малки гущерчета, които издават звуци при общуването помежду си.

 

 

Фламинго

Фламинго

 

 

Сипка

Чинка, хранеща се с кактуси

 

 

Сипка

Друг вид чинка

 

 

Фригата

Фригата

 

Фригата

Летящи фригати

 

 

Боби със сини ботуши

 

Коментари

 


Добави твоето мнение

рекламаАвтор

 


Изпрати съобщение
Направи приятел

tao

Теми (916)

Албуми (8)

Видео (4)

Приятели (35)

Тагове