Тимгад

 

Тимгад някога е бил град от римска колония в Северна Африка, основан от император Траян преди около 2000 г.. Цялото име на града било Колония Марсиана Улпия Траяна Тамугада. Днес руините, които са открити изпод пясъците на Северен Алжир през 1881 г., представляват образец за модела на градоустройството на римските градове. Били издигнати множество постройки, които да възвеличаят мощта на Римската империя. Тамгад бил  създаден за римските войни, които си спечелили статут на римски граждани, благодарение на това, че с телата си защитавали земите на Римската империя, прибавяйки нови територии. Наградата за лишенията и нелеките битки, била възможността  да водят елегентен и комфортен стил на живот в Тимгад след това. В един от ъглите на площада се е запазил древен надпис, на който се чете: "Да ловуваш, да се биеш, да играеш игри и да се смееш. Това е животът."

Тимгад

Градоустройственият план на Тимгад напомня на шахматно поле с две централни улици -декуманус максимум (улица, ориентирана от изток на запад) и кардо (улица с посока север-юг), които били оградени с поредица от коринтски колони. Улицата кардо не продължавала из целия град, а завършвала с форум, там където се пресича в декуманус. В западния си край декуманус  максимум завършва с висока 12 метра триумфална арка, наречена Траяновата арка, която частично е възстановена през 1900 г. Арката е изградена от пясъчник в коринтски стил -с три арки, от които централната е широка 11 метра. Известна е още като арката на Тимгад. Сред другите запазени постройки са театър с 3, 500 места, термите, библиотеката и базиликата. Капитолийският храм е посветен на Юпитер и е с приблизително същите параметри като тези на Пантеона в Рим. В близост до него има църква с кръгова апсида, за която се смята, че е от 7 век сл. Хр. На юг от града има голяма Византийска цитадела, построена през по-късните дни от съществуването на града. Стотици години град Тимгад води мирно и спокойно съществувание и става център на християнството в началото на 3 век и на Донатизма (последователите на Диоклециан в Африка) през 4 век. През 5 век градът е плячкосан от вандалите, след което започва и неговият упадък. През 535 г. византийският генерал Соломон преоткрива изоставения Тимгад и той става владение на Византия. През следващия един век Тимгад запазва облика си на християнски град до нахлуването на береберите през 7 век, когато бива изоставен. По-нататък градът потъва в забвение до отриването му през 1881 г.

Тимгад

Тимгад

Тимгад
Декуманис максимум

 

Тимгад

Театърът

Тимгад

Библиотеката

 

Тимгад

Тимгад

Храмът на Юпитер

Тимгад

Коментари

 


Добави твоето мнение


Други теми за Алжир

 

Жарко слънце и прохладни бели домове, хиляди кубета, палмови дървета, пустинни рози -една от най-горещите точки на планетата в пряк и преносен смисъл. Родината на човека, който заявяваше смело: "Бунтувам се, следователно съществувам". Може би се досещате, че иде реч за Алжир - родната земя на Албер Камю, в чиито предели се развива й дейсвието на ве...
Прочетен: 9879 Коментари: 0

рекламаАвтор

 


Изпрати съобщение
Направи приятел

tao

Теми (916)

Албуми (8)

Видео (4)

Приятели (35)

Тагове