Моно

 

Езерото Моно се намира на 13 мили от Национален парк "Yosemite", близо до град Лий Вайнинг, Калифорния, покрай Магистрала 395. Най-лесно се стига до езерото по Магистрала 120, като се минава през планинския проход Тиога. Тиога обикновено е затворен през зимата и през по-голямата част от пролетта.

Езерото Моно

Моно е едно от най-старите езера на планетата - на поне 700, 000 години. Тъй като се е захранвало с вода от огромните ледници от миналия ледников период, някога езерото е било 60 пъти по-голямо от 66-те квадратни мили- площта, която то покрива днес.

Езерото Моно

Езерото Моно
Сутрин над Моно

 

 

Езерото Моно

Лунен изгрев над Моно

 

Моно е солено и алкално езеро, тъй като  не се отича. Единственият начин, по който водното му съдържание намалява, е посредством изпарение. Потоците на Сиера, които се вливат в него съдържат много малки концентрации на минерали и соли, но съдържанието им се натрупва с годините. Друга причина за увеличено солно съдържание на езерото е, че от 1941 г. то снабдява град Лос Анджелис с вода, което довежда до намаляване на водния му обем наполовина. След продължителни съдебни дела, е прекратено подаването на вода от езерото и водното му съдържание отново започва да се възстановява, макар и бавно.
За геолозите езерото Моно е същински рай. Обградено е от вулкани, както стари, така и нови. Всъщност, два от островите на езерото са вулканични конуси. В момента нито един от вулканите не е активен, макар да се забелязват индикации за възможни бъдещи изригвания.
Едно от най-интересните явления около Моно са така наречените "tufa" - варовикови кули, които се наблюдават по цялата брегова ивица. Някои от тях са високи над 9 м.

 

Туфите на езерото Моно

Езерото Моно

Езерото Моно

Езерото Моно

 

Езерото Моно

 

На пръв поглед Моно изглежда така, сякаш в него няма никакви признаци на живот. В действителност, то поддържа една доста интересна хранителна верига, на дъното на която стои водораслото алгае. То е храна на  скаридите и на  мухите, които от своя страна пък са основна храна за огормен брой водни птици. Изчислено е, че 85% от чайките в Калифорния започват своя живот в езерото Моно. Има поне 80 вида водни птици, за които Моно е дом.
Към момента има отворен туристически център, където персоналът помага на желаещите туристи да планират разходката си из района, както и да научат важна информация за историята на езерото. Теренът предлага отлични възможности за плуване, наблюдение на птици, фотография и плаване с лодка из езерото.

Езерото Моно

Коментари

 

от: Muerte
изпратено преди: 8 години

"хранителна верига, на дъното на която стои водораслото алгае"

Няма такова "водорасло алгае". Самата латинска дума alga, в мн.ч. algae (чете се "алге") означава водорасло.

Добави твоето мнение


Други теми за Калифорния

 

На 160 километра североизточно от Лос Анджелис по магистралата I-15 към Вегас ще подминете заспалото градче Викторвил. Ако обаче по някаква причина отбиете в него, ще видите истинска - макар и не точно туристическа - атракция. Недалеч от самото градче, в далечния ъгъл на землището на издигнатото в средата на пустинята щатско летище, в стройни линии...
Прочетен: 1168 Коментари: 0
2009-01-09 17:48:46
от: tao
 
1
2
3
4
5
Пустинята Анза-Борего  се намира в югоизточната част на Калифорния. Простира се на 25 мили от изток на запад и на 50 мили от север на юг и е най-големият парк в Калифорния, обхващайки територия от 600,000 акра. Обявена е за парк през 1933 година и в територията й влизат няколко планински вериги: Бъкснортс и Санта Роса на север, Джакумба на юг и Вал...
Прочетен: 2841 Коментари: 0

рекламаАвтор

 


Изпрати съобщение
Направи приятел

tao

Теми (916)

Албуми (8)

Видео (4)

Приятели (35)Снимки за САЩ

 

 
 
Видео за САЩ

  


Тагове