Съкровищата на Нимруд

 


Някогошната втора столица на Асирия , античният град Нимруд се намира на 30 км. от Мосул на източния бряг на река Тигър и на юг от Нинев. Обявен е за столица през през 879 г. пр. Хр. от цар Ашурназирпал II и е бил наричан още Кахлу(в Библията се споменава под името Калах). Калху бил един от четирите големи града, за които се смята, че са изградени от библейския цар Нимрод. Останалите три са Нинев, Рехобот и Ресен. На иврит Калху означава завършен или още зрялост, което по-нататъшната история на Асирийското царство оправдава. През 606 г. пр. Хр. - Асирия  е унищожена от Мидия и Нововавилонското царство, а Нимруд е разрушен през 612 г. от мидейците и халдеите. С идването на власт на цар Саргон II Корсабад става столица през 720 г. пр. Хр..

 

Саргон II бил един от великите царе на Асирия, който успял да обедини старите завоевания на баща си и да добави нови земи към своите владения. В пределите на Асирия по негово време влизали Вавилон, Армения, Филистия и древен Израел.  Саргон II  умира по време на битка в един от планинските райони на Персия. Британска експедиция под ръководството на Хенри А. Лейърд прави разкопки в Нимруд и заедно с по-късните арехеологически проучвания, направени от сър Макс Малоуин са разкрити  просторни дворци на някогашните асирийски царе. Най-внушителен от тях е дворецът на цар Ашурназирпал II -основателят на града. Внушителни статуи на входа на двореца изобразяват два лъва с крила на орел и човешки глави в добре известния асирийски стил.

 

 

 

 

 

 

 

По-късните големи разкрития, направени от Остин Хенри Лейярд в Нимруд са дворецът на Ашурназир-пал II. Лейърд  открива каменни барелефи по стените на залите в двореца. Открити са още гравюри от слонова кост, черния обелиск, изработен от  черен варовик по заръка на  асирийския цар Салмансар III и няколко статуи.  Това са били публични зали в двореца  на Ашурназирпал II , където официалните лица на държавата ( граждански, военни и религиозни) приемали представителите на покорените народи. 

 

 

 


Тронната зала в двореца на

Стените на залите

 

Нимруд

 

Нимруд

Черният обелиск

Това  е най-завършеният асирийски обелиск, който някога  е откриван. Бил е издигнат като обществен паметник през 825 г. преди. Хр. по времето ма гражданската война, а е открит от Хенри Лейърд през 1846 г..  Има 20 релефни изображения -по 5 на всяка страна, които представят пет различни царе, които са управлявали преди Салмансар III.

 

 

 

 

Клинообразно писмо

 

 

 

Скъпоценности, разкрити в гробниците в Нимруд

 

Купа от Нимруд

 

 

 

 

 

 

 

Независимо от няколкото опитa да бъдат продължени археологическите проучвания в Нимруд,  за повече от половин век, като се изключат частните разкопки, направени от иракски семейства и иманяри, в руините на дворците не са направени допълнителни археологически изследвания. Очевидно, скулпторите и разкритите фрагменти са се оказали достатъчни за музеите и колекционерите. Политическата обстановка в Ирак изиграва също не малка роля  по отношение на съдбата на това забележително археологическо съкровище. През 2003 г. войната в Ирак води до доразрушаване на голяма част от руините.


Коментари

 


Добави твоето мнение

рекламаАвтор

 


Изпрати съобщение
Направи приятел

tao

Теми (916)

Албуми (8)

Видео (4)

Приятели (35)

Тагове