Дивото зове

 


Национален парк "Гир" заема площ от 1412 кв. км. широколистни , акациеви и вечнозелени гори и обширни пасища в щата Гуджарат (Индия), които се напояват от реките и потоците, минаващи през местността. Един от най-известните водни басейни в региона е язовирът Камлешвар (Kamleshwar), който е известен с популацията си от крокодили. 


Гуджарат


В Гир има около 300 лъва и 300 леопарда, които съставят една от най-големите популации на дивите животни от семейство котки. Индийският елен (Самбар), петнистият елен (читал), антилопата нилгай (известна още като син бик), чоушинга (единствената в света антилопа с четири рога) , чинкара (индийската газела) и глиганът също са сред обитателите на парка. И още -чакалът, петнистата хиена, тръстиковата котка, ръждивопетнистата котка, лангурът, бодливото прасе и индийския заек са друга част от бозайниците, които се срещат тук.

         антилопата нилгай

 

читал

 

Чоушинга

Gudjarat

 

 

В Гир има също така голяма популация от индийски крокодили от около 40 вида влечуги и земноводни, които са описани в  резервата.

Гуджарат

 

 

 

 

 

Регистрирани са около 250 вида птици, сред които се срещат и застрашените Sypheotides indica и индийския жерав.Много видове като пясъчната яребица, пъдпъдъка, азиатската райска мухоловка, жълтокракия зелен гълъб, орелът рибар, царският орел и много други също могат да бъдат видени от почитателите на дивата природа.

 

  

 


 

 

 

 

 

 

 

 

В Гир има около 2000 вида безгръбначни и мястото също е добро и за наблюдение на пеперуди.

 

 


Хората в Гир

 

 

Гир е дом на милдхарите - номадска общност, които живеят в селища, наричани "несес"и които развъждат биволите Джафрабади, крави и друг вид едър рогат добитък. Някои отглеждат също и камили, овце и кози. Една от най-известните номадски общности е Сорати Рабари.

 


Сидис са общност с африкански корени, които са дошли в Индия в миналото като роби и наемна работна ръка и израснали по-късно като могъщи войни, а някои са били дори и известни владетели. В Гир има няколко селища на сидисите, които са известни със своите танци, а в близост до Jhambur се намира гробницата на  един от най-почитаните от тях светци.

 


 

Постройка, останала от сидисите

Коментари

 


Добави твоето мнение

рекламаАвтор

 


Изпрати съобщение
Направи приятел

Рони

Теми (298)

Албуми (4)

Видео (4)

Приятели (7)

Тагове