Къде залезите са най-красиви

 

 

 

Казват, че никъде другаде залезите не са така красиви, както на Санторини -като живото доказателство, че Бог е най-великият художник.

Санторини

 

 

 

 

Санторини

 

 

Санторини са група от вулканични острови в Егейско море на около 200 км. югоизточно от Атина. Много често така се нарича само най-големият остров от архипелага - Тира или Тера. Санторини е и най-активният вулканичен регион в Егейско море, а това което е архипелагът днес, е последица от грандиозното изригване на вулкана през 1400 пр.Хр.. Името Санторини идва от италиански, тъй като е дадено от венецианците през 13 век като възпоминание на света Ирене (Санта Ирене). По-късно е наричан още Калисти, Стронгили или Тера. Още Жул Верн с книгите си "20 левги под водата" и "Тайнственият остров" прави Санторини известен, благодарение на  капитан Немо и неговия екип, които наблюдават изригването на вулкана. Всъщност, Верн е един от учените, които са в Тира по време на изригванията на вулкана от 1866-1870 г. и скоро след това написва известната си книга. Разкопките от 1960 г. в Акротири показват наличието на следи от Минойска цивилизация на Санторини (за която се е смятало, че е съществувала само на остров Крит.)   Предполага се, че голямото изригване на вулкана Санторини в миналото напълно унищожава тази уникална цивилизация, за която някои твърдят, че това са били  митичните атлантиди. Изригването на Санторини е било едно най-големите на планетата за последните 20 000 години. Разрушило е острова във вида му, в който е съществувал до тогава и от него е останала една голяма лагуна (кратер, който се е запълнил с вода)-калдера , заобиколена от малки, отдалечени един от друг, острови.

Санторини

Къщите, построени на склоновете на калдерата

 

Най- ранните следи от човешко поселение по тези земи са от епохата на късния Неолит. Интересно е да се спомене, че първите канали с течаща вода и тоалетни не са били открити в Рим, а тук в Санторини. Заради близостта с вулкана, на Санторини има множество геотермални извори. Открити са фрески, които се смятат от специалистите за изключително ценни. Туристите могат да посетят праисторическия музей, в който са изложени експонати  керамика, бижута и картини

 

Акротири -град на 3600 години

 

Надпис на Линеар А (който е изпозлвала Минойската цивилизация) върху ваза, намерена на Акротири

 

Фреска от Акротири

 

 

Санторини е  присъединен към Гърция през 1912 г. Основните населени места са Фира ( главният град и административен център на острова), Оиа, Емпорио, Камари, Имеровигли, Пиргос и Терасия. Спретнати бели къщи, църкви със сини кубета, статуи от елинския и римския период посрещат туристите, припомняйки им за дългата история на тези земи.

 

Глициния, обрасла входовете на белите къщи

 

Статуя на пеликан, който е бил талисман на Минойската цивилизация

 

Вътре в сградата на Историческия музей

 

 

На острова няма река и водата е нещо оскъдно и ценно. До съвсем скоро местните хора са събирали в резервоари дъждовна вода или са си я набавяли от малки извори. Днес е създадено средство за обезсоляване на водата, с което се осигурява течаща вода за всички домакинства, макар тя да не е годна за пиене.Санторини е известен с червеното, силно и сладко, вино Винсанто. На острова  има много лозя и винарни, които разчитат на сорта Асиртико. Лозята Асиртико са много стари и при отглеждането на всяка лоза има традиция те да са разположени на разстояние една от друга и увити като плетена кошница, а главният източник за напояването им е росата.

Лозята Асиритко

 

Най-ширките плажове са на Камари и Периса. Близо до Акротири се намират известният Червен плаж, както ѝ Белият плаж, Черният плаж и Плажът на влюбените (Lover's beach) .

Червения плаж на Санторини

 

Черният плаж на Санторини

 

 

Коментари

 

изпратено преди: 8 години

Прекрасна статия за този наистина прекрасен остров.Вила съм на това вълшебно място.

Добави твоето мнение

рекламаАвтор

 


Изпрати съобщение
Направи приятел

Рони

Теми (298)

Албуми (4)

Видео (4)

Приятели (7)Снимки за Санторини

 

 
 
Видео за Гърция

  


Тагове