Титикака

 

Едно от най-магичните езера в света и най-високото на планетата. Разположено е високо в Андите, на територията на Перу и Боливия- на 3 800 метра надморска височина- и пътуването до там си е наистина незабравимо приключение.

 

Титикака

 

Титикака

 


Титикака

Езерото е свещено място за за цивилизацията на инките. Според легендите им, тук е роден първият инка крал Манко Капак. Пак според древните предания светът е сътворен именно в Титикака. Бог Виракоча излязал от езерото и наредил на слънцето (inti), луната (Mama Kilya) и звездите да изгреят, след това отишъл до Тиахуанко, за да създаде първите хора Манко Капак и Мама Окло. "Адам и Ева" на инките  били създадени от камък, а бог Виракоча им вдъхнал живот,  заповядвайки им да  тръгнат и да населят света. Езерото Титикака за инките било тяхното рожденно място, към което техните духове се връщали след смъртта.


 

 

 

 

 

През 2000 г. международна археологическа експедиция открива античен храм, скрит на дъното на Титикака. Площта му е два пъти по-голяма от тази на футболен стадион. Открит е по време на изследването на път, който продължавал под водата, тръгвайки от Копакабана (в Боливия). Смята се, че е на възраст от 1, 000 -1, 500 години. 

 

 

 


Титикака

Ако сте в Перу и сте се насочи към Титикака, най-доброто място, където да се установите, е град Пуно -наричат го столицата на перуанския фолклор, съвсем близо до другите светини на Перу като Мачу Пикчу и град Куско.    

град Пуно, Перу   

град Пуно

 

 

На боливийската страна на езерото пък ще откриете зашеметяващия град Чалапампа, който е дом на най-известния лабиринт (Чинкана). Също в Боливия можете да видите най-големия остров на езерото - Исла дел Сол. (Островът на слънцето).

Титикака

Островът на слънцето

Няма пътища до него, което го прави неудобна туристическа дестинация, но трудностите си струват да бъдат преодолени, защото на острова се намират руини от империята на инките.Той е един от 41 -те острова в Титикака, които се смятат за свещени места. Лабиринтът Чинкана представлява огромен каменен комплекс, за който се смята, че е бил център на жреците. Той е малко нетипичен и дори тромав за архитектурата на инките и някои познавачи на шега казват, че древните строители трябва да са бързали, когато са го изграждали.

Титикака

 

 

Титикака

 

 

 

На около 270 фута от Чинака по пътя за град Чалапампа се намира свещена скала, на която  издълбана рисунка с форма на пума. По-нататък по пътя за Чалапампа могат да се видят две големи следи от стъпки. Смята са, че са от времето, когато слънцето се спуснало на земята, за да даде живот на Манко Капак и Мама Окло.На южния край на Острова на слънцето -Исла дел Сол се намира Юмани - най-големият град на острова. Тук има 260 стъпала, построени от инките, за да може да се стигне до свещения фонтан. Той е направен от камък, има три чучура и се смята за фонтана на младостта. През пролетта след като над острова паднат дъждовете, водата отново избликва от каменния фонтан в Юмани.

 

 

 Tитикака

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Залезите на Исла дел Сол са магични и е най- добре да се наблюдават от маяка на най-високата точка на острова - на 13, 441 фута. Слънцето обгръща свещените планини в ярки цветове, светлината му се отразява в синевата на езерото, преди то да изчезне зад хоризонта.

Титикака

Залез над Исла дел сол

 

 


Титикака

Островът на луната - Исла дел Луна е легендарният дом на богинята Mama Kilya. Сградите там датират от времето на прединковата цивилизация  Аямара, но инките също са оставили своя отпечатък върху тях (като например типичните трапецовидни врати). По времето на  империята на инките островът е бил място, където избрани жени, наричани "Девиците на слънцето" са живеели, водейки монашески, аскетичен начин на живот. Те носели тъкани  одежди от вълна от лама и изпълнявали магични церемонии в чест на слънцето.

 

Друга забележителност са островите Урос или Плаващите острови. Те представляват  тръстикови острови, създадени от хората в перуанската част на Титикака. В миналото са били дом на наследниците на цивилизацията на древните Урос ( съвременници на инките), които днес продължава да водят съвсем обикновен, семпъл начин на живот. Религията им представлява смесица от индиански и християнски вярвания.

Титикака

 

Титикака

Събития и празници

Има две планини на островите Пача Мама (Майката Земя) и Пача Тата (Бащата Земя), които са свещени места. Всяка година на 18 януари местните хора, облечени в традиционно местно облекло изкачват хълмовете. Поклонниците се спускат на всеки хълм по на две групи, след което се срещат, за да предложат на Земята   дарове - листа кока, жито и алкохол.
Коментари

 


Добави твоето мнение


Други теми за Перу - Боливия

 

Индианското племе Уро (уру, уроси) живеят на територията на Боливия и Перу, високо в Андите, на 3 600 метра надморска височина. Те обитават района около брега на езерото Титикака, като живеят върху плаващи тръстикови острови във вътрешността му, създадени изкуствено от самите тях. Хората от племето се разделят на 3 основни групи: уро-чипаяс, уро-му...
Прочетен: 8231 Коментари: 0

рекламаАвтор

 


Изпрати съобщение
Направи приятел

niobe

Теми (151)

Албуми (1)

Видео (4)

Приятели (2)

Тагове