Жегата по света

 

Жегата по света

След мразовитата зима обикновено хората с нетърпение очакват слънчевите летни дни. Има обаче места на земята, които не са никак гостоприемни през по-топлите месеци.

Далол, Етиопия

Далол, Етиопия

Далол е вулканичен район в Североизточна Етиопия, разположен в Данакилската депресия. Това е мястото, което държи рекорда за най-висока средна годишна температура (около 35°C). През деня температурите рядко са по-ниски от 37-38°C. Днес Далол е необитаема местност, но през 60-те години на миналия век е била минно селище. Областта е известна с удивителните хидротермални находища и вулкана Далол. По всичко личи, че топлината тук идва не само от яркото слънце, но и от земните недра.

Тират Цви, Израел

Тират Цви, Израел

Тират Цви е религиозен кибуц в Израел, разположен в долината Бейт Шеан, на 220 метра под морското равнище. Въпреки че течащата в близост река Йордан поддържа региона плодороден, слънцето безмилостно изгаря земята през летните месеци. През юни 1942 г. в Тират Цви е отчетена най-високата температура, измерена някога в Азия (53,9°C). За да избягат от жегата, жителите разчитат на изворите и естествените водни басейни, а във всяка къща се изгражда и навес, който да прави сянка.

Тимбукту, Мали

Тимбукту, Мали

Тимбукту има богата и славна история. Това е град в западноафриканската държава Мали, който някога е играел роля на важен търговски кръстопът и е имал ключово значение за разпространението на исляма в цяла Африка. Макар все още да има стабилно население и да е известен с една от най-големите колекции на древни ръкописи в света, Тимбукту малко по малко бива завладян от пустинята Сахара. Опустиняването е основен проблем тук и дюните и улиците на града често биват заровени от пустинни бури. Температурите са  много високи и често надвишават 54°C. Спасението са разхлаждащите води на Нил, намиращи се на 24 км.

Кебили, Тунис

Кебили, Тунис

Пустинният оазис в югозападната част на Тунис – Кебили – е едно от местата, където хората отиват, за да избягат от жегата на Северна Африка. Тук има палми, създаващи сянка, и разхлаждащи водни басейни, но дори и те не са спасение, когато живакът надхвърля 55°C. Именно тук са регистрирани някои от най-високите температури, измерени някога в Африка. Въпреки тежките климатични условия, мястото е уникално и живописно. Според официални доказателства Кебили е бил населен още преди 200 000 години.

Руб ал-Хали, Арабският полуостров

Руб ал-Хали, Арабският полуостров

Руб ал-Хали е най-дългата пясъчна пустиня в света, простираща се на близо 1/3 от Арабския полуостров. Тя обхваща територии на Саудитска Арабия, Оман, Йемен и ОАЕ. Климатът е сух и горещ. Температурите могат да надвишат 56°C, а годишните валежи са не повече от 10 см. Руб ал-Хали е толкова негостоприемна, че едва през 2013 г. за първи път е обходена пеша.

Ел Азизия, Либия

Ел Азизия, Либия

На 13-ти септември 1922 г. метеорологичната станция в Ел Азизия влиза в историята, отчитайки най-високата температура, измервана някога на земята (58°C). 90 години по-късно обаче Световната метеорологична организация обявява отчетените данни за невалидни. Въпреки че рекордът е отхвърлен, остават съмненията, че тази температура действително е била достигната, тъй като 49°C тук са нещо обичайно.

Долината на смъртта, САЩ

Долината на смъртта, САЩ

В пустинята Мохаве, Калифорния, се намира Национален парк Долината на смъртта – най-ниското, най-сухото и най-горещото място в Северна Америка. Тук е поставен рекордът за най-висока измерена температура (56,7°C). Световната метеорологична организация присъжда този рекорд на Долината на смъртта през 2012 г., когато измерванията на предишния рекордьор, Ел Азизия, са обявени за невалидни. Изумителни са мистериозните движещи се скали, оставящи след себе си следи.

Огнените планини, Китай

Огнените планини, Китай

Огнените планини са разположени в планинския масив Тяншан и вероятно дължат името си на острите скали от червен пясъчник, наподобяващи пламъци. Друга правдоподобна причина за наименованието им е горещината. Въпреки че тук няма метеорологична станция, която да измерва температурите, сателит на НАСА, снабден със спектрорадиометър, има способността да измерва температурите на земната повърхност от космоса. През 2008 г. в Огнените планини с него са отчетени 66,7°C.

Бедлендс, Австралия

Бедлендс, Австралия

Австралия е най-сухият населен континент на земята и голяма част от територията му е заета от пустош и пустини. Тъй като на тези територии живеят много малко хора, в тези отдалечени райони не се поддържат сложни метеорологични станции. През 2003 г. спътник на НАСА отчита температура 68,9°C.

Деще Лут, Иран

Деще Лут, Иран

Иранската пустиня Деще Лут е едно от най-сухите и горещи места на света. През 2005 г. сателит на НАСА измерва температура 70,7°C.

Коментари

 


Добави твоето мнение


Други теми за Светът

 

Ако мечтаете за топло и екзотично място за ваканцията си, и ако вече сте заделили необходимите средства за нея, остава само да изберете дестинацията и да резервирате билети.Преди да отпътувате обаче ви предстои една не особено приятна част от подготовката, а именно опаковането на багажа. Всеки континент и всяка страна си има определени особености в...
Прочетен: 2802 Коментари: 0
Аржентина предлага огромно разнообразие от туристически атракции и развлечения. Това е страна с неповторимо излъчване през цялата година, но есента и пролетта са най-подходящите сезони да се потопите в нейната атмосфера. Ето кои са някои от местата, които задължително трябва да посетите:Буенос АйресАржентина заема значителна част от територията на ...
Прочетен: 3376 Коментари: 0
Независимо дали заминавате за седмица или за цял месец, приготвянето на багажа за екскурзия или ваканция далеч от дома винаги изисква предварително планиране. Ето няколко полезни идеи за нещата, от които ще имате нужда по време на вашата ваканция: Когато подготвяте багажа си за пътуване, имайте предвид, че e добре да се ограничите само до най-необх...
Прочетен: 2684 Коментари: 0

рекламаАвтор

 


Изпрати съобщение
Направи приятел

zanzar

Теми (234)

Албуми (1)

Видео (2)

Приятели (3)Снимки за Светът

 

 
 


Тагове