8 удивителни факта за Мадагаскар

 

8 удивителни факта за Мадагаскар

Мадагаскар е островна държава в Индийския океан, разположена в непосредствена близост до югоизточния бряг на Африка. Тази необикновена страна е била вдъхновение за редица документални филми и несъмнено е едно от най-интригуващите и интересни места на земята. Макар да мислите, че знаете много за Мадагаскар, има някои малко известни факти, които могат да ви изненадат. Ето някои от тях:

1. Голяма част от дивата природа на Мадагаскар не се среща никъде другаде по света

8 удивителни факта за Мадагаскар

Мадагаскар е остров в продължение на около 70 милиона години. Преди 165000 години се е откъснал от Африка, а близо 100000 години по-късно и от Индия. Това прави флората и фауната на острова уникални. 90% от растителните и животински видове на Мадагаскар не се срещат никъде другаде по света.

2. На Мадагаскар лемурите са свещени

8 удивителни факта за Мадагаскар

На остров Мадагаскар лемурите са свещени животни. Според различни теории, човекът и лемурите имат общ прародител. На острова се различават около 103 вида и подвида лемури, като почти всички са класифицирани като редки, уязвими или застрашени.

3. Мадагаскар първоначално е бил населен от азиатците и чак след това от африканците

8 удивителни факта за Мадагаскар

Първите хора, които се заселват на Мадагаскар, са дошли от остров Борнео, който сега е разделен между Бруней, Индонезия и Малайзия. Те пристигат между 350 г. пр.н.е. и 550 г., посредством канута. Африканците се присъединяват към тях почти 500 години по-късно. С течение на времето пристигат и други заселници, като всички имат своя принос за културата на острова.

4. Преди френското колониално управление Мадагаскар е бил управляван от жена

8 удивителни факта за Мадагаскар

Кралица Ранавалона III е управлявала в периода 1883 г. - 1897 г., преди да бъде свалена от френската колониална власт.

5. Много от растенията имат лечебни свойства

8 удивителни факта за Мадагаскар

Множество растителни видове могат да бъдат използвани в медицината. За редица заболявания се изписват лекарствата винбластин и винкристин, които са получени от Мадагаскарска зеленика.

6. Възможно е Мадагаскар да е бил пиратска утопия

8 удивителни факта за Мадагаскар

Островът е бил популярно място за почивка на европейските пирати и търговци в края на 1700-те и началото на 1800-те. Смята се, че Мадагаскар е бил земята на Либерталия – независимата република на пиратите, за чието съществуване не може да се говори със сигурност.

7. Мадагаскар има твърди закони за Защита на правата на човека

8 удивителни факта за Мадагаскар

Правата на човека в Мадагаскар са защитени по силата на конституцията, а освен това държавата е подписала споразумения, като например Всеобщата декларация за правата на човека и Конвенцията за правата на детето. Етническите, религиозните и сексуалните малцинства също са защитени от закона.

8. Кухнята на Мадагаскар отразява културното многообразие на острова

8 удивителни факта за Мадагаскар

В традиционните ястия на Мадагаскар ясно се вижда влиянието на страните от Югоизточна Азия, както и на африканските, индийски, китайски и европейски имигранти, които са населявали острова. Основно място в менюто има оризът. Често използвани за овкусяването на ястията са чесън, лук, джинджифил, домати, къри, кокосово мляко, ванилия, карамфил и куркума. Мадагаскар е сред основните производители на ванилия, карамфил и иланг-иланг, а също е и основен доставчик на кафе, личи и скариди в световен мащаб.

Коментари

 


Добави твоето мнение


Други теми за Мадагаскар

 

Природното чудо Цинги де Бемараха e варовиково плато, осеяно с жълти варовикови шипове, които образуват истинска 'каменна гора'. Резерватът е разположен на около 80 километра от западното крайбрежие на Мадагаскар и се разпростира от платото Бемараха до река  Manambulu. Националният парк Мадагаскар, заедно с уникалната 'гора' заемат площ около 152 х...
Прочетен: 4275 Коментари: 0
В тропическите ширини на южното полукълбо, в Индийския океан се намира остров Мадагаскар. От източните брегове на Африка, той е отделен с широкия 400 км. проток на Мозамбийския проток. Мадагаскар е един от най-глемите острови на Земята, като отстъпва място само на Гренландия, Нова Гвинея и Калимантан. Островът има продълговата интересна форма с шир...
Прочетен: 9144 Коментари: 0
МадагаскарИзолираността на Мадагаскар за период от около 150 милиона години  е изиграла огромна роля за геологичното разнообразие на острова. Той е дом на растения, насекоми, влечуги и бозайници, които смайват с необичайния си външен вид.  Сравнен с всяка друга дестинация, Мадагаскар прилича на пейзаж от друга планета.  Около 80% от растенията тук ...
Прочетен: 11124 Коментари: 2

рекламаАвтор

 


Изпрати съобщение
Направи приятел

Рони

Теми (298)

Албуми (4)

Видео (4)

Приятели (7)

Тагове