Как да планирате 10 незабравими дни в Сицилия

 

Ако обичате историята, великолепните плажове, изисканите вина и вкусните ястия, то несъмнено ще се влюбите в Сицилия. Сицилия е най-големият остров в Средиземно море и може да ви предложи всичко това и много повече. Там се намира вулканът Етна – един от най-активните вулкани в Европа. Наистина има толкова много неща, които можете да видите и правите, че 10 дни да се окажат крайно недостатъчни, за да разгледате и опознаете този невероятен остров.

Палермо (2 дни)

Как да планирате 10 незабравими дни в Сицилия

Как да планирате 10 незабравими дни в Сицилия

Най-добрата отправна точка за обиколката на този удивителен остров е Палермо – оживената столица на Сицилия. Спокойно можете да прекарате два дни в разходки из града и най-вече в старата част, където са повечето забележителности. Задължително трябва да посетите катедралата Палермо – внушителна нормандска църква от 12-ти век, в чиято архитектура могат да бъдат разграничени широк спектър от стилове. Особено интересна забележителност са и Capuchin Catacombs, където имате възможността да видите мумии в различен стадий на гниене. Относно сувенирите, откритите пазари на Палермо са отлично място за закупуване на произведени от местни занаятчии декорации и пресни морски дарове.

Монреале (няколко часа)

Как да планирате 10 незабравими дни в Сицилия

Как да планирате 10 незабравими дни в Сицилия

Отпътувайки от Палермо, направете спирка в Монреале. Тук ще откриете възхитителната катедрала Монреале, построена между 1174 г. и 1185 г., и известна с прекрасните златни мозайки, които покриват интериора й. Монреале се смята от мнозина за най-добрия пример за нормандска архитектура в Сицилия. Ако имате достатъчно време, не пропускайте да се изкачите на покрива на манастира, откъдето се разкрива спираща дъха гледка към залива Conca d'Oro (Златната раковина).

Ериче (1 ден)

Как да планирате 10 незабравими дни в Сицилия

Следващата ви спирка трява да бъде Ериче – древен град, разположен на върха на хълм със същото име, с изглед към град Трапани и красивото Средиземно море. Ако обичате средновековната архитектура, това несъмнено е мястото за вас. Със своите дворци, древни храмове, крепостни стени, каменни улици и многобройни църкви, Ериче е наистина уникален. Тук можете да опитате и невероятно вкусните сладкиши и бадемови бисквити.

Агридженто (1 ден)

Как да планирате 10 незабравими дни в Сицилия

В Агридженто е една от най-известните забележителности на Италия – Долината на храмовете. Тук са разположени 8 древногръцки храма, датиращи от периода между 510 г. пр.н.е и 430 г. пр.н.е., а могат да се видят и руините и от други сгради и пътища. Останките на тези дорийски храмове се считат от мнозина за едни от най-добре запазените гръцки сгради в света. Ако ви остане време, посетете и археологическия музей, в който са изложени над 5500 артефакта.

Сиракуза (2 дни)

Как да планирате 10 незабравими дни в Сицилия

Как да планирате 10 незабравими дни в Сицилия

В древни времена Сиракуза е бил важен град, който е попадал под контрола на различни владетели, включително тези на Гърция, Рим и Византия. Днес в този красив град са запазени величествени руини от различни епохи. Сред тях са Храмът на Аполон, който се счита за най-стария гръцки храм в Сицилия, Римският амфитеатър, а също и голям гръцки амфитеатър, изграден от камък. В Сиракуза има и много сгради от средновековието, включително дворецът Манталто Палацо (Palazzo Montalto).

Таормина (1 ден)

Как да планирате 10 незабравими дни в Сицилия

Таормина е известен курорт на Средиземно море, разположен на източното крайбрежие на Сицилия. Това е град, в който могат да се видят останките от множество древногръцки и древноримски структури. Сред най-известните и посещаваните е гръцкият театър, който се използва и днес и предлага на своите гости удивителен изглед към вулката Етна. Таормина разполага и с прелестен средновековен квартал, а когато приключите с обиколката на забележителностите, можете да използвате лифта, за да слезете до красивите плажове.

Чефалу (1 ден)

Как да планирате 10 незабравими дни в Сицилия

Чефалу е популярна туристическа дестинация. Градът е разположен на брега на Тиренско море, на северния бряг на Сицилия. Като много други градове на острова, Чефалу е атрактивна смесица на антично и средновековно, на различни култури и влияния. Една от най-известните забележителности е Дуомо – грандиозна катедрала с две кули, датираща от 1131 г., чийто интериори са покрити с разкошни мозайки. Можете да се насладите на разходка до върха на Ла Рока и да разгледате останките от замъка Чефалу, съществувал през 13-ти и 14-ти век. Панорамната гледка оттук е удивителна.

Палермо (1 ден)

Как да планирате 10 незабравими дни в Сицилия

Как да планирате 10 незабравими дни в Сицилия

Крайната ви спирка ще бъде отново Палермо. Така ще имате възможността да опитате онова, за което не сте имали време през останалата част от вълнуващото си пътешествие. Обиколете откритите пазари и вкусете местната кухня. Не пропускайте топчетата пържен ориз (arancini) и подобните на пица sfincione. Един от най-добрите начини да приключите екскурзията си е посещението на регионалния археологически музей, където са изложени артефакти, датиращи от праисторически времена до наши дни.

Коментари

 


Добави твоето мнение


Други теми за Сицилия

 

Въпреки съмнителната си репутация, свързана с мафията, Сицилия се превръща във все по-популярна туристическа дестинация. Това не е никак странно, имайки предвид богатата й култура и красивата й природа. Ако искате да опознаете уникалната и автентична Сицилия, вижте кои са най-добрите места за това. Шака Разположеният на югозападното крайбрежие на С...
Прочетен: 2874 Коментари: 0
Мафия. Коза ностра. Октоподът. Чумата. Толкова много имена и евфемизми се използват, за да опишат криминалната организация, завзела остров Сицилия, и станала световноизвестна, не без помощта на холивудските продукции, разбира се. Мафията наистина съществува, но не е справедливо цял един остров, при това толкова красив, да се характеризира само и ед...
Прочетен: 3296 Коментари: 0

рекламаАвтор

 


Изпрати съобщение
Направи приятел

niobe

Теми (151)

Албуми (1)

Видео (4)

Приятели (2)Снимки за Сицилия

 

 
 


Тагове