10 интересни факта за Кипър

 

Кипър е като пъстър калейдоскоп от културни забележителности и географски специфики, разположен между Сирия, Турция, Гърция и Ливан. Бреговете на островната държава се мият от водите на Европейското средиземноморие, но независимо от това, само част от страната е в ЕС. В Кипър се преплитат влияния на западната, британската и ориенталската култури.

Повечето туристи идват, за да се насладят на удивителната атмосфера в малките крайбрежни градчета, да усетят свежия аромат на цитрусовите гори на полуостров Акамас и да прекарат незабравими, слънчеви дни по златистите плажове на Карпас. Малко от тях обаче знаят за:

1. Уникалното местоположение на Кипър

10 интересни факта за Кипър

Кипър е заобиколен от няколко близкоизточни държави – Сирия, Ливан и Израел. Най-близко разположен е обаче до земите на Турция на юг. Това уникално местоположение в превърнало Кипър в неутрален кръстопът за много дипломатически действия в историята.

2. Значителни размери

10 интересни факта за Кипър

За всички е ясно, че Кипър е островна държава, но малко хора знаят, че той има и доста внушителни размери. В действителност това е третият по големина остров в Средиземноморието, воден единствено от Сардиния и Сицилия.

3. Разделението на острова

10 интересни факта за Кипър

Кипър е разделен на две части. Северните територии са известни като Турска република Северен Кипър и са под влиянието на турците. Южната част на острова се нарича Независима Република Кипър или "гръцки Кипър" и е част от Европейския съюз.

4. Разделението на столицата

10 интересни факта за Кипър

Не само че островът е разделен на две, но и столицата Никозия също. През града минава т. нар. Зелена линия, която обособява двете различни по големина зони.

5. Жителите на острова се наричат кипърци

10 интересни факта за Кипър

Не е прието обаче да се казва просто кипърци. Жителите са или кипърски гърци, или кипърски турци. По този начин се разграничават етническата принадлежност и конкретната част от страната, която населяват.

6. Официалните езици в Кипър

10 интересни факта за Кипър

На острова ще чуете основно гръцки и турски език. Английският също е много разпространен и повечето от местните го говорят свободно. Това се дължи на факта, че островът е бил колонизиран от Великобритания през 1878 г. и не е получил независимост до 1960 г.

7. Религиите на острова

10 интересни факта за Кипър

Кипър е мултирелигиозен, тъй като островът е многоезичен и дом за различни култури. По-голямата част от жителите – около 78%, принадлежат на автокефалната православна вяра. 18% са мюсюлмани, а останалите 4% са поклонници на маронитската или арменската апостолическа църква.

8. Великден е най-яркият празник

10 интересни факта за Кипър

Великден е основният и най-уважаван празник на острова.

9. Посещения на църквите

10 интересни факта за Кипър

Много от византийските храмове са запазени и до днес и се считат за свещени. В знак на уважение, при посещението им туристите трябва да носят блузи с дълъг ръкав и дълги панталони и като цяло консервативно облекло. Също така не трябва да застават с гръб към иконите.

10. Мъжете са водещите фигури

10 интересни факта за Кипър

До голяма степен Кипър и до днес е подвластен на патриархата. В това доминирано от мъжете общество равенството между половете е все още нещо много далечно.

Коментари

 


Добави твоето мнение


Други теми за Кипър

 

2013-10-07 09:30:09
от: Рони
 
1
2
3
4
5
Кипър е третият по големина остров в Средиземно море. Известен е с това, че географски е разделен между Турция и Гърция, както и с богатата си история и култура. Пътуването до там става доста по-лесно, след като Кипър става част от Европейския съюз. С удивителни плажове, красиви пейзажи и богата история, Кипър определено има какво да предложи на св...
Прочетен: 2764 Коментари: 0
  Причините да посетите Кипър не са малко и всичките са примамливи и интересни. Кипър има какво да предложи на всеки. Независимо от това дали търсите луксозни курорти, вкусна храна, богата история или забавления за децата – това е място, което ще запомните. Ако изобщо имаме нужда от причини да посетим Кипър, ето и 6 от тях: 1. Топлото посрещан...
Прочетен: 4853 Коментари: 0
Кипър е разположен в североизточната част на Средиземно море. Островът се намира на 380 км. северно от Египет, на 105 км. западно от Сирия, на 75 км. южно от Турция и на 800 км. източно от Гърция. Кипър е третият по големина остров в Средиземно море с площ от 9 251 кв.км. Камениста и стръмна на север, бреговата ивица преминава в дълги пясъчни пл...
Прочетен: 11601 Коментари: 0

рекламаАвтор

 


Изпрати съобщение
Направи приятел

Рони

Теми (298)

Албуми (4)

Видео (4)

Приятели (7)Снимки за Кипър

 

 
 


Тагове