10-те най-красиви природни гледки в Исландия

 

Исландия е известна като земя на огън и лед. На нейните територии ще откриете уникално многообразие от пейзажи – вулкани, водопади и огромни ледници. Високите планини са обкантени с хълмисти долини и плажове с черен пясък, а небето, осветено от блясъка на Северното сияние, се отразява в ледниковите езера.

1. Водопадът Храунфосар 

Водопадът Храунфосар

Река Хвита е богата на величествени водопади, а два от тях се намират на метри един от друг.  Може би по-известният от тях е Храунфосар, съставен от множество каскади, спускащи се по склонове от застинала лава. Малко по-нагоре по течението е водопадът Барнафос, провирайки си път през тесните скали. С особено трагичен край е легендата за него. Самото име на водопада се превежда като "паднали деца". Според историята една късна вечер двете малки момченца на една вдовица падат от единствения естествен мост над реката, намиращ се точно над водопада. Майката, съсипана от мъка, разрушава моста и никой повече не минава над Барнафос. Храунфосар няма мощта на Барнафос, но е невероятно красив по всяко време на годината.

2. Уестфьордс по залез слънце

Уестфьордс по залез слънце

Въпреки че Норвегия е страната, известна със своите фиорди, полуостров Уестфьордс със сигурност ще ви очарова с живописния си пейзаж. Удивителна е гледката от последните слънчеви лъчи, очертаващи отвесните скали и криволичещата синя вода.

3. Водопадът Скогафос

Водопадът Скогафос

Водопадът Скогафос е един от най-големите и красиви водопади в Исландия. Неговите мощни води се спускат от стръмен мъхест хълм с височина 60 метра, като при падането си образуват гъста мъгла. В слънчевите дни гледката е още по-завладяваща с образуващата се двойна дъга.

4. Двете вулканични езера на Аскя

Двете вулканични езера на Аскя

Аскя е вулканичен кратер, разположен в централната част на Исландия. Всъщност думата "аскя" (askja) се превежда като "калдера" и в областта има множество такива вулканични образувания. Формирали са се и две езера – едно по-голямо, което през по-голямата част от годината е замръзнало, и едно по-малко геотермално езеро с млечносини води, богати на сяра и минерали. Те са популярен туристически обект, въпреки че са достъпни само за около 4 месеца в годината – от юни до октомври. Лед и сняг оставят пътищата затворени през останалото време.

5. Скалите Рейнисдрангар

Скалите Рейнисдрангар

На около 180 км южно от Рейкявик ще се озовете в най-южното селце на Исландия – Вик. То е известно с няколко неща, включително черните пясъчни плажове, ледника Мирдалсьокул и вулкана Катла. Друга забележителност са и базалтовите скали Рейнисдрангар. Според местната легенда това са два трола, които са теглили 3-мачтов корам към сушата, но първите слънчеви лъчи са ги превърнали в камък.

6. Ландманалаугар

Ландманалаугар

Земите на Ландманалаугар са известни със своите геотермални горещи извори и невероятното разнообразие от цветове на скали, почва и растителност.

7. Залезът на Йокулсарлон

Залезът на Йокулсарлон

Йокулсарлон е ледниково езеро в югоизточната част на Исландия. Цветовете и формите на ледените късове, плуващи в мразовитите води на лагуната по залез слънце, създават една от най-удивителните природни картини в тази част на страната. Йокулсарлон е още по-красиво, когато е осветено от Северното сияние.

8. Северното сияние над Киркюфел

Северното сияние над Киркюфел

Киркюфел е емблематичен за Исландия планински връх, който изглежда просто неземно на фона на Северното сияние.

9. Гълфос през зимата

Гълфос през зимата

Гълфос е още един от водопадите на Исландия и се намира в югозападната част на страната. Състои е от няколко водни каскади и има височина около 32 метра.

10. Ватнайокул

Ватнайокул

Ватнайокул е известен като ледник, но е по-уместно да се нарече ледена шапка. Това е най-големият леден масив в Исландия и като цяло в Европа. Особено впечатляващи са ледените пещери на Ватнайокул, с техните синьо-лилави нюанси.

Коментари

 


Добави твоето мнение


Други теми за Исландия

 

Исландия е страната на северното сияние, гейзерите, ледниците и невероятните гледки. Освен това Исландия е и страна, в която 80% от електрическата енергия се добива от устойчиви източници като геотермални извори и вятърни електроцентрали. Преди няколко години една от водещите електрически компании в страната организира конкурс за дизайн на електрич...
Прочетен: 2194 Коментари: 0
Името на страната извиква в съзнанието земя с внушителни образувания от лед. Въпреки че този образ не е далеч от истината, Исландия може да предложи много повече от арктични температури и блестящи на светлината ледници. И докато драматичните, неземни чудеса на природата, особено северното сияние, са повече от магични, има много други неща, които ще...
Прочетен: 2303 Коментари: 0
Когато се замислят за Исландия, повечето хора си представят купища лед. Всъщност там почти няма лед. От друга страна в Гренландия има много лед и не е никак зелена. И въпреки че в Исландия няма лед, страната има много други уникални неща, които да предложи на своите посетители. Вижте някои от най-странните неща в една от най-щастливите държави на с...
Прочетен: 4230 Коментари: 0

рекламаАвтор

 


Изпрати съобщение
Направи приятел

tao

Теми (916)

Албуми (8)

Видео (4)

Приятели (35)

Тагове