Най-студените места на света

 

По нашите географски ширини зимата е вече към своя край, но на много места по света дебелите ледове и снежната покривка целогодишно сковават земята. Ето кои са 10-те най-студени места на планетата:

10. Денали/ връх Маккинли, Аляска

Денали/ връх Маккинли, Аляска

Денали (известен до миналата година като Маккинли) е връх, разположен в най-северните части на планината Кордилери. Намира се на територията на щата Аляска, в Национален парк Денали и носи славата на най-студения планински масив на света. Върхът се извисява на 6168 метра над морското равнище. На 1-ви декември 2013 г. метеорологичната станция отчита температура от -59,7°C и дори през лятото градусите са не повече от -22,9°C.

9. Юрика, Канада

Юрика, Канада

Освен ако не сте учен или изключителен авантюрист, най-вероятно не сте били на остров Елсмиър. Той е част от територията Нунавут и има площ от 196 235 кв. км. В западната част на острова се намира изследователската база Юрика, където най-ниската измерена температура е -55,3°C, а средната температура е около -18,8°C.

8. Станция Амундсен-Скот, Южен полюс

Станция Амундсен-Скот, Южен полюс

Не само в далечния север има ниски температури. На юг също има негостоприемни територии. Американската научно-изследователска станция Амундсен-Скот на Южния полюс е известна като най-южното място на земята. Поради уникалното й местоположение слънцето изгрява и залязва само веднъж годишно, вследствие на което тук се редуват 6 месеца ден и 6 месеца нощ. Най-ниската измерена температура е -74°C (1957 г.).

7. Верхоянск, Русия

Верхоянск, Русия

За разлика от предходните местоположения, Верхоянск, Русия има целогодишно население от около 1300 жители. Градът е известен с екстремно ниските температури през зимата (-45,4°C) и високите температурни разлики през сезоните. През лятото живакът може да достигне 16,5°C.

6. Проспект Крийк, Аляска

Проспект Крийк, Аляска

Проспект Крийк е малко населено място, което някога е било дом за редица минни експедиции и лагери за 27 000 души, участвали в изграждането на главния нефтопровод. Тук е измерена и най-ниската температура в САЩ – на 23-ти януари 1971 г. е достигнато рекордно ниско ниво на температурата от -62°C. Въпреки суровия климат, тук могат да бъдат видяни мечки и белоглави орли.

5. Улан Батор, Монголия

Улан Батор, Монголия

Улан Батор е най-големият град и столица на Монголия, с което се превръща в най-населения град (броят на жителите е над 1,3 милиона) с екстремно ниски температури. Летата са топли и кратки, последвани от много студена и суха зима. Най-ниската измерена температура тук е -49°C. Тъй като градът се намира в район, където земята е дълбоко замръзнала, строителството е особено трудно. Ето защо много от жителите в предградията живеят в традиционните юрти.

4. Оймякон, Русия

Оймякон, Русия

Руският град Оймякон е официално признат за едно от най-студените места на планетата с постоянно население. Броят на жителите е около 500 души и те трябва да преживяват температури от -67,7°C.

3. Норт Айс, Гренландия

Норт Айс, Гренландия

Няма как в списъка да не е включена и Гренландия. 85% от нейните територии са покрити в сняг и лед и температурите се повишават малко над нулата единствено през юли. Норт Айс е името на бивша британска изследователска станция, където през 1954 г. е измерена температура -87°C.

2. Снаг, Юкон, Канада

Снаг, Юкон, Канада

Канада носи славата на много студено място и град Снаг несъмнено допринася за това тази репутация да остане непокътната. Намира се на територията на Юкон и е създаден по време на златната треска в Клондайк. На 3-ти февруари 1947 г. Снаг поставя рекорда за най-ниска температура, регистрирана някога в континентална Северна Америка (-63°C).

1. Станция Восток, Антарктида

Станция Восток, Антарктида

Руската изследователска станция Восток в Антарктида е рекордьорът за най-ниската измерена температура на земята. На 21-ви юли 1983 г. отчетената температура е -89,2°C.

Коментари

 


Добави твоето мнение


Други теми за Светът

 

Ако мечтаете за топло и екзотично място за ваканцията си, и ако вече сте заделили необходимите средства за нея, остава само да изберете дестинацията и да резервирате билети.Преди да отпътувате обаче ви предстои една не особено приятна част от подготовката, а именно опаковането на багажа. Всеки континент и всяка страна си има определени особености в...
Прочетен: 2798 Коментари: 0
Аржентина предлага огромно разнообразие от туристически атракции и развлечения. Това е страна с неповторимо излъчване през цялата година, но есента и пролетта са най-подходящите сезони да се потопите в нейната атмосфера. Ето кои са някои от местата, които задължително трябва да посетите:Буенос АйресАржентина заема значителна част от територията на ...
Прочетен: 3375 Коментари: 0
Независимо дали заминавате за седмица или за цял месец, приготвянето на багажа за екскурзия или ваканция далеч от дома винаги изисква предварително планиране. Ето няколко полезни идеи за нещата, от които ще имате нужда по време на вашата ваканция: Когато подготвяте багажа си за пътуване, имайте предвид, че e добре да се ограничите само до най-необх...
Прочетен: 2682 Коментари: 0

рекламаАвтор

 


Изпрати съобщение
Направи приятел

tao

Теми (916)

Албуми (8)

Видео (4)

Приятели (35)Снимки за Светът

 

 
 


Тагове